pitur
Nowy

|
 |
« : Kwiecień 12, 2008, 14:56:49 » |
|
Witam:) Słuchajcie mam problem z świetlówkami, akwarium jest nowe mam kilka dni , w pokrywie jest standardowe oświetlenie czyli 2x18 na 112l słuchajcie jak właczam światło to ono nie chce sie zapalić nie zaskakuje jedna świetlówka tylko lekko mroga raz na dziesiec razy może zaskoczy i sie zapalają obie , czy ktoś wie co to może być? czy to zalezy od świetlówek coś z nimim nie tak? kolejne pytanie w najbliższej przyszłości chiałbym te świetlówki wymienić na takie które beda sprzyjac wzrostowi roslin , może byscie cos doradzili , na forum wyczytyałem że jest wiele kombinacji i troche mi to namimeszało w głowie poradzcie coś pliss pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 12, 2008, 15:09:48 » |
|
Pokrywę oddaj na reklamację,niech nauczą się "dziady" wkładać tam lepsze podzespoły.Ja swoją w mniejszym akwarium reklamowałem 3 razy i za 4 poprosiłem o zwroy kasy(coś w środku się przepalało).Teraz kupiłem "markową"Wormarka i działa bez zarzutu <good>jak narazie(3 miesiące).Albo lepiej kup sobie podzespoły samemu i będzie ci działać,ale wiadomo dodatkowe koszty,lepiej reklamować do skutku. Co do świetlówek to kup jedną dla roślin,a drugą do wybarwienia ryb(są zazwyczaj opisane)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pitur
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 12, 2008, 15:27:57 » |
|
tezz mam Wormarka , problem w tym, ze wyprobowałem ją na początku i wszystko było ok niby działała , problem w tym że po testach zabrałem sie do jej przerabiania musiałem jej kawałek odciąc bo filtry by mi sie nie zmiesciły i raczzej juz jest po gwaracji,nie sadze tez by przeróbka miała wpływ na to że oświetlenie działa jak działa, w koncu odciąłem tylko kawałek plastiku , nie ruszałem podzzespołów ani świetlówek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 12, 2008, 16:53:42 » |
|
No tak jak już coś odciołeś to po gwarancji(szkoda).Oczywiście że odcięcie kawałka pokrywy niema nic wspólnego z popsuciem się jakiegoś podzespołu. W takim razie pozostaje ci tylko rozebranie pokrywy i wymiana elementu popsutego na nowy.Możliwe że poluzował się jakiś przewód jak podał seba.Proponuję zajrzeć do środka i wszystko się wyjaśni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pitur
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 12, 2008, 16:57:49 » |
|
Statecznik? podejrzewam że jest zwykły magnetyczny b o to pewnie standard przy gotowych obódowach ze świetlówkami, pokrywy jeszcze nie rozbierałem jest orginalnie zammknieta ale pewnie zaraz ja otworze zobacze co tam nie gra
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pitur
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 12, 2008, 17:16:31 » |
|
rozkreciłem wszystkie kabelki sa ok , statecznik strasznie sie nagrzewa czy to normalne? wydaje mim sie ze moze to byc starter jak przy nim pomajstruje to załapuje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pitur
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 12, 2008, 17:19:41 » |
|
jeszcze jedno pytanie,czym sie rozni działanie statecznika magnetycznego od elektrycznego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 12, 2008, 19:12:55 » |
|
Seba a z twojego doświadczenia to jakie są montowane do pokryw standardowych Wormarka.Jak bym chciał zmienić(w przyszłości) na ten oszczędniejszy to czy muszą być do tego zastosowane świetl€wkiT5,czy mogą zostać T8 jake do tej pory są w mojej pokrywie rozkreciłem wszystkie kabelki sa ok , statecznik strasznie sie nagrzewa czy to normalne? wydaje mim sie ze moze to byc starter jak przy nim pomajstruje to załapuje
Proponuję wymienić starter na nowy i wszystko się wyjaśni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
seba75
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 12, 2008, 19:32:15 » |
|
.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2008, 00:07:58 wysłane przez seba75 »
|
|
|
|
|
radula
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 12, 2008, 21:28:02 » |
|
Witam Jak bym chciał zmienić(w przyszłości) na ten oszczędniejszy to czy muszą być do tego zastosowane świetl€wkiT5,czy mogą zostać T8 jake do tej pory są w mojej pokrywie kolego mario27-28 jeśli zakupisz statecznik elektroniczny do T8 nie musisz zmieniać świetlówek mogą pozostać takie jakie są fabrycznie. pozdrawiam P.S na allegro jest dużo tego... http://www.allegro.pl/item339425957_statecznik_elektroniczny_emc_2x18w_adma.html#photo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adinml
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 12, 2008, 22:45:45 » |
|
przedewszystkim elektroniczny zapalanie bez startera, wydluza zywotnosc swietlowki dodatkowo oszczedzaja energie to tak po krotce - magnetyczne sa do bani  Co do wydłużenia żywotności świetlówki to chyba nie najlepszy argument skoro zaleca się wymianę świetlówek co około 12 m-cy 
|
|
|
|
|
|
112l ; 45l - krewetkarium GG: 2661217 
|
|
|
Los_1988
Zainteresowany

Moje GG: 6928749
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 13, 2008, 10:46:27 » |
|
przedewszystkim elektroniczny zapalanie bez startera, wydluza zywotnosc swietlowki dodatkowo oszczedzaja energie to tak po krotce - magnetyczne sa do bani  Co do wydłużenia żywotności świetlówki to chyba nie najlepszy argument skoro zaleca się wymianę świetlówek co około 12 m-cy  Pewnie jak by nie przedłużał to by zalecali wymianę co 6 miesięcy
|
|
|
|
|
|
I Love Xiphophorus helleri  Plany sie zmieniają 
|
|
|
pitur
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 13, 2008, 15:23:53 » |
|
Dzieki za wyjasnienie, teraz wiem ze w nastęnej kolejności czeka mnie wymiana oświetlenia, jeszcze jedno co do mojego felernego oświetlenia, jak odwróce pokrywe świetlówkamim do góry zapala sie za kazdym razem nie ma żadnych problemów,przeciez nie bede zdejmować za każdym razem pokrywy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 13, 2008, 15:26:26 » |
|
pewnie masz coś ze stykami
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kekon
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 21, 2008, 08:35:22 » |
|
Samo wstawienie specjalistycznych świetlówek dla roślin niewiele zmieni. Trzeba przede wszystkim zapewnić odpowiednią ilość światła. Typowe świetlówki dla roślin emitują fioletowe światło co powoduje, że akwarium wygląda nienaturalnie. Kolejną wadą takich świetlówek jest ich znacznie mniejsza wydajność i wyższa cena. Najlepszym sposobem jest wstawienie wydajnych świetlówek typu 840, 850, 950 lub 865, 965. Kolejna sprawa dotyczy stateczników elektroniczych. Istnieją 2 typy: z zapłonem na zimno i na gorąco. Większość akwarystów nie rozróżnia ich a ma to wpływ na żywotność świetlówek. Stateczniki można rozróznić po schemacie narysowanym na ich obudowie. Jeśli do świetlówek doprowadzone są jedynie 2 przewody to jest to statecznik z zapłonem na zimnio Taki zapłon polega na przyłożeniu impulsu wysokiego napięcia (kilkaset do 1500V) a następnie obniżeniu napięcia po zapłonie do ok. 100.200V w zależności od mocy świetlówki. Co prawda taki sposób zapłonu zapewnia natychmiastowe zapalenie to jednak powoduje to zniszczenie specjalnej warstwy na skrętkach grzejnych wewnątrz świetlówki przez co liczba zapłonów przy której świetlówka jeszcze "żyje" zmniejsza się o połowę. Gdy przeniesie się taką świetlówkę używaną z takim elektronicznym statecznikiem z zapłonem na zimno do zwykłego układu zapłonowego może się okazać, że nie będzie ona działać. Drugi typ statecznika (z zapłonem na gorąco) zapewnia prawidłowy zapłon świetlówki (taki sam jak w przypadku zwykłego, magnetycznego stetcznika jednak również bez migotania). W momencie włączenia podgrzewane są skrętki wewnątrz świetlówki przez ok. 1 s (co jest widoczne jako chwilowe czerwonawe zabarwienie na końcach rury) a następnie wykonywany jest właściwy zapłon. Swietlówka jest zaprojektowana tylko do takiego sposobu zapłonu co zapewnia jej długi czas użytkowania. Osobiście stosuję takie stateczniki z zapłonem na gorąco firmy Osram (pomimo źle kojarzącej się nazwy, działają rewelacyjnie)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|