Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr podżwirowy... Co o tym myśłicie  (Przeczytany 2265 razy)
BAxIto
Nowy
*

« : Kwiecień 19, 2008, 10:07:23 »

Jak sami dobrze wiecie z czasem na dnie Akwa pod żwirkiem znajdują sie odchody rybek itp. Myśle nad filtrem podżwirowym np cos takiego własnej roboty
http://www.allegro.pl/item349119055_kula_27mm_kamien_napowietrzajacy_.html
tylko ze mam Akwa 60 L i postanowiłem zamontowac mniejszy rozmiar rółek bo 1 cal to zdecydowanie za duzo ... Jak widac na FOTO z rółek wyprowadzony jest trójnik z którego woda jest odciągana z dan AKwa do filtra, Pisze to bo nie wiem jaki filtr zastosowac myśle nad kaskadą wewnętrzna bo mam Akwarium z pokrywa i zewnętrzyny chyba odpada.. Co o tym myśłicie...
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 19, 2008, 12:04:52 »

chyba nie ten link, bo to kamień napowietrzający, a to chyba nie o to chodzi i jeszcze niewiem co to "rółek", "rółki" czy niewiem jak to mogę jeszcze odmienić i nic mi do głowy nie przychodzi Wink
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 19, 2008, 12:43:52 »

może rurki ??

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 19, 2008, 15:20:43 »

faktycznie mogą to być rurki ale link do aukcji to chyba nie ten bo mial być filtr podżwirowy a jest kostka a właściwie kulka napowietrzająca  Grin
BAxIto
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 19, 2008, 16:33:19 »

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.czerwonolicy.waw.pl/images/krist7/image006.jpg&imgrefurl=http://www.czerwonolicy.waw.pl/krist7.htm&h=577&w=772&sz=87&hl=pl&start=5&um=1&tbnid=KLmAQrnZR95X_M:&tbnh=106&tbnw=142&prev=/images%3Fq%3Dpod%25C5%25BCwirowy%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN Sory panowie linki mi sie pomyliły a nie przeczytałem dokłądnie Smiley wielke sory Smiley Moze teraz wam to cos pomoże jesli to zobaczycie...

kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 19, 2008, 17:14:22 »

na tym forum niejaki kafarski już jakiś czas temu przedstawiał podobne rozwiązanie.
BAxIto
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 19, 2008, 17:31:07 »

rozumie kafarski tylko ze to mi nie mówi za wiele chciałem sie zapytać czy np filtr kaskadowy mozna podpiąc do rółki pionowej i bedzie on tym sposobem wyciągał wode z dna Akwa przez system połączonych  ze sobą rółek...
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 19, 2008, 17:34:56 »

... rółki pionowej... rółek...
Człowieku... ciężko poprawnie napisać słowo "RURKA". No ręce opadają.... Roll Eyes

skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 19, 2008, 19:02:26 »

no ja też pamiętam że kafarski już kiedyś poruszał ten temat a oswald go odświeżał  Grin
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 19, 2008, 21:07:03 »

Jak w karzdym filtrze chodzi tylko o to zeby był jak największy przepływ wody nikt ci nie odpowie na pytanie czy jak podłaczysz tam kaskade czy to bedzie działac . To zależy od wielu czynników .
Przedewszystkim według mnie biorąc pod uwage zasady fizyki to zeby uciągnąc taki filtr podzwirowy i zeby on ciągnoł wmiare mocno to musiał bys miec znacznie wydajniejszą pompe .
Wytłumacze ci to tak jesli masz Pompe X o Wydajności X i zasysa ona wode przez rurke o srednicy y to ma okreslony ciąg , ale jesli rurka kturą zasysasz wode bedzie miała srednice 2y to wtedy siła zasysania (ciągu) bedzie połowe mniejsza i w rezultacie moze nie dac rady wciągnąc zadnych zanieczyszczen.
A teraz w odniesieniu do tego filtra podzwirowego :
taki filtr podzwirowy zasysa praktycznie całą powieszchnią dna ( takie przynajmniej są załozenia) a teraz sam pomysl jaką on bedzie miał sprawnosc  nie da rady przyciągnąc do dna niczego co bedzie sobie pływac , bedzie mocą porównywalny z filtrem gąbkowym napedzanym powietrzem .
I obojętnie co zrobisz z  "rółkami" to nie bedzie to działac tak jak chcesz .

I teraz podsumowanie :
taki filtr nie nadaje się do normalnego zbiornika , mozesz zastosowac cos takiego w akwa z narybkiem gdzie nie moze byc duzej i mocnej filtracji zeby nie wciągneło narybku .
To jest taka lepsza wersja filtra napedzanego powietrzem .
Nie radze ci tego stosowac w akwarium , nigdy nie pozbedziesz sie pierwotniaków , bedziesz miał cały czas brudną wode , wyrzucisz pieniądze na filtr kaskadowy który bedzie tylko moczył sie w wodzie i nie bedzie nic filtrował. 

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: