Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « ...PYSZCZAKI...z góry zakładam że jest to choroba...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ...PYSZCZAKI...z góry zakładam że jest to choroba...  (Przeczytany 4728 razy)
sys
Nowy
*

« : Czerwiec 09, 2004, 16:59:32 »

...do napisania tego tematu poprosił mnie jeden właściciel firmy, któty ma tam wlaśnie akwarium...
...poszedłem zobaczyć co się dzieje i...o zgrozo...zobaczyłem ok 10-15 pyszczaków żółtych i pomarańczowych w zbiorniku 60l :roll:
...zobaczyłem też jak jeden z pyszczaków pomarańczowych ma bardzo postrzępione płetwy i zrobił się prawie biały :!:
...następny był już w białych plamach...ale jeszcze w dobrej na oko kondycji...wszystkie pyszczaki żółte czuły się dobrze...tem.wody ok 26 stopni...
...powiedzcie co się dzieje???...to że aqwa jest przerybiona to wiem(właściciel obiecał mi że już niedługo ryby wyda albo założy większe)
...mnie interesuje tylko jedno ...jak w tej chwili pomóc tym pyszczakom...
...no właśnie...jak???

prawdziwa prędkość...200l
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 10, 2004, 13:20:57 »

Co sie dzieje? Jest tam prawdziwe kongo, nie wiem jak to możlwie ze te rybki jeszcze żyją, ile czasu one tam są? jest to totalne rpzerybienie, pyszczaki są dużo bardziej wrażliwe na rpzerybienie niż np karpieńcowate czy kąsaczowate, bo to są po prostu ryby terytorialne, owe 60L powinno przypadać na 1 parkę !! W wyniku tego "przerybienia" są w gigantycznym stresie, wszystkie sobie nawzajem niezmiernie przeszkadzają, doznają szkód czy tow wyniku prześladowania prez inne czy to w wyniku "własnego" stresu. Pomóc można im jedynie rozdzielajac je wszystkie, oddać do sklepu lub hodowcom, akwarystom zajumjącym się pysiami, nic innego nie wchodzi w gre, w innym przypadku będzie coraz gorzej, szybko zaczną padać.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
sys
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 10, 2004, 18:36:02 »

...dokładnie czuje to samo... :cry:
...też opieprzyłem faceta...w poniedziałek powiem mu co się dowiedziałem :roll: ...
...dzięki :!:

sys
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 10, 2004, 18:38:23 »

...w aqwarium pysie są ok 6-8 miesięcy... :roll:
...tak na moje oko... Cool

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 12, 2004, 11:35:41 »

wygląd ryb to rezultat stresu wywołanego przerybieniem i nie odpowiednimi warunkami howu.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: