Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ciśnienie w butli co2  (Przeczytany 10706 razy)
wulo
Stały użytkownik

« : Lipiec 26, 2007, 10:51:04 »

sluchajcie, mam butle 0,5 kg, ktora laduje w rozlewni gazu co jakis czas. zwykle cisnienie gazu po naladowaniu wynosi ok 60 barow, a dzis naladowano butle i po nakreceniu reduktora manometr pokazal 150 barow, wiec zadzwonilem do rozlewni i poradzili mi, zebym uposcil troche gazu, wiec tak zrobilem i zeszlo do 90 barow. aaa moze manometr sie zapsul? przeciez to chyba nie mozliwe, zeby cisnienie plynnego co2 bylo tak duze.

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 30, 2007, 21:24:15 »

Wpływ na cisnienie ma również temp. otoczenia, im wyższa tym większe ciśnienie, może tak dziać się jeśli transporowałeś butle w upalny dzień i/lub w pomieszczeniu w którym stała butla było cieplej niż zwykle. Nie mniej 150 to faktycznie trochę dużo, ale 120 nie trzeba już się bać, nie raz mi tak nabijali 1,5 kg butle, zdarzało sie również że brakowało mi "zegara" (reduktor wskazuje max 120 bar na godz. 16, a wskazówka była na 18) i nic się nie stało. Butla powinna mieć zawór bezpieczeństwa, jesli nie ma lepiej takiej nie używać.

385 l - dyskowce
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Lipiec 31, 2007, 07:59:41 »

tak, mialem 150 barow i troche upuscilem na balkonie, tak mi poradzono, do 100 barow okolo, teraz widze zeszlo do 70 juz po kilku dniach i pewnie zatrzyma sie na 57 jak bywa zwykle i pod takim cisnieniem bedzie sobie przez 2 miesiace sie utrzymywac.

dzieki Seba za informacje!!:) myslalem ze sie zepsul manometr a z drugiej strony bałem się ze puści zawór bezpieczeństwa..zawsze to kłopot z wkreceniem nowego zaworu.

adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 05, 2008, 16:36:33 »

Witam. Podepnę się pod temat. Kupiłem właśnie butlę CO2 i po przykręceniu rotametru pokazuje takie ciśnienie, czy to jest dobre czy powinno być wyższe?

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2008, 16:46:09 wysłane przez adinml » Zapisane

112l ; 45l - krewetkarium
GG: 2661217
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 05, 2008, 20:35:02 »

Jeśli butla miała być pełna to powinno być większe, przy prawidłowo napełnionej butli powinno być około 60 bar.

385 l - dyskowce
agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 05, 2008, 21:26:14 »

Cześć. PAMIĘTAC jednak należy o tym, że w niesprzyjających warunkach(temp) o czym pisał Sebastian nalezy zachować szczególną ostrożność.  Oby nie upadła, a szczególnie żeby nie uderzyła zaworem. Cisnienie wywierane na ścianki butli  i na gwint wkręconego zaworu jest wtedy potężne i grozi to eksolozją. Lepiej mniej niż za dużo, szczególnie latem. W samochodzie zawsze !!! wozimy butle z CO2 zaworem skierowanym do przodu pojazdu.  Eksplodująca butla z CO2 zawsze leci w kierunku swojej podstawy. W porcie w Gdyni widziałem kiedyś eksplodującą butlę, co prawda 70kg-ową. Przebiła kabinę TIR-a na wylot, a potem betonową ścianę. Po wszystkim wygladała jak 1,5-metrowy"tulipan". To sporadyczny przypadek, ale chciałem tylko nakreślic tym , którzy nie zdają sobie z tego sprawy, ze to nie chipsy.  Chodzi mi tylko o ostrożność podczas transportu------to dla tych, którzy zaczynają z butlami.  papa
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: