Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: boczne korzenie  (Przeczytany 2408 razy)
portfel333
Zainteresowany
**

« : Marzec 15, 2008, 09:09:20 »

Witam, wiem że temat był już kilka razy opisywany, wiem że jednym z powodów może być zbyt mała obsada, braki no3, brak mikroelementów, światła.....
tylko że ostatnio dokładnie tydzień temu zrobiłem ntwardy restart w akwa., jest jeszcze przed górka dojrzewania, nie chciałem na starcie używać chemi ani nawozów bo jestemm cierpiliwy i chciałem, żeby proces był w 100 % naturalny planowałem dać zbiorniczkowi ok 4 tyg na dojrzewanie i spodziewałem się spokojnej adaptacji roślin. zamiast tego rosliny szaleją - rosną aż miło - liście nie gniją, są zielone itp. ale razem z nagrodą boczne korzenie np 6-7 na jednej moczarce na różnych wysokościach.....
z jednej strony nie jest to tragedią ale estetyka troche nie teges. Przed restartem miałem jako podłoże żwirek teraz mam piasek czy może to być z powodu piasku....(przy żwirku nie miałem tego problemu)
co do wyników wody to podaje mimo że przypominam to nie jest dojrzałe akwa:
temp. 25 C
ph-7,5 - bede spokojnie zbijal do 7
gh- 9
kh-8.5 (planowane na poziomie 7)
no2-0
no3 0-5 (3 dni temu było 5-10)
naświetlanie ok 10-11 h
co2 nie jest dozowane, nawóz też jeszcze nie podawany, oświetlenie sunglo i floraglo moc ok. 0.4w/l ....
jak myślicie może podać nawóz...
może przycinać te korzonki...
korzenie wyskakują na moczarkach, bakopach, limnophiliach i kabombach
może to jest naturalne potym jak akwa dojrzeje i dojdzie obsada wszystko się uspokoi Huh
nigdy nie miałem problemów z roślinami - mimo że nie były moim priorytetem w akwa - teraz chciałem jak najlepiej i zonk Sad
nic prosiłbym o rade bo właściwie nie wiem czy śmiać się czy płakać jak widze te korzenie....
a i występują tylko na roślinkach, które idą w góre, te które rozrastają się na boki nie mają takich korzeni Huh
pzdr
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2008, 11:56:22 wysłane przez portfel333 » Zapisane
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2008, 12:39:47 »

sam piasek nie jest najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o uprawę roślin. przede wszytkim z tego powodu że jest po prostu jałowy i trudno się w nim rośliny ukorzeniają. twoje rośliny nie znajda w nim składników odrzywczych. zalecam wzbogacić albo wymienić.

jeśli chodzi o nawożenie. potas powinien być podawany od samego początku.
korzenie boczne - już roslinom zaczyna brakować pierwiastków odżywczych. podejrzewam że kończą im się "zapasy". po prostu musisz zacząć nawozić.
korzenie u moczarki - to typowy objaw jeśli roślina nie jest ukorzeniona. sprawdźczy się trzyma dobrze podłoża

portfel333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2008, 12:51:26 »

dzieki za odpowiedź!! postaram się dołożyć jakiegoś podłoża i kupie nawóz (myślałem że obejdzie się bez  Embarrassed) pzdr

jeszcze pytanko - co zrobić z istniejącymi korzeniami? przyciąć?
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2008, 13:37:27 wysłane przez portfel333 » Zapisane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 17, 2008, 18:42:02 »

możesz, ale i tak będa wypuszczać Wink

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
PiotrasJ
Zainteresowany
**

ładna rybcia:)

« Odpowiedz #4 : Marzec 22, 2008, 16:29:41 »

Chciałbym jeszcze zadać pytanie do tego wątku na temat korzeni..... ponieważ z mojej kabomby i moczarki kanadyjskiej wyrasta dość dużo korzeni i nie wiem czy je przyciąć czy nie... ponieważ nie wygląda to za dobrze ale zauważyłem że rośliny to jedzą... co z tym zrobić..... Huh

Akwa 25l   

5x gupik

moczarka kanadyjska

filtr elite

oświetlenie: lampa nad akwa:) (11W)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: