Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Zawartość NO3 w wodzie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zawartość NO3 w wodzie  (Przeczytany 4111 razy)
anrd
Super aktywny

« : Kwiecień 19, 2008, 14:52:36 »

Jeśli nie ten dział - przepraszam i proszę o przeniesienie.
Do rzeczy:
woda w moim kranie ma świetne parametry... dla malawi. Wg informacji zamieszczonej na stronie legnickich wodociągów, w kranówce NO3 = 50mg/l. Wczoraj pozwoliłem sobie zbadać zawartość NO3 w kranówce - posłużyłem się testem Rataja i wyszło NO3=20mg/l. Myślę - jest nieźle.
Do wody (40 litrów) dodałem 10 ml Sera Aquatan (5 ml na 20 litrów wody). Woda stała 30 godzin i pomiar zawartości NO3 powalił mnie na kolana - NO3=40 mg/l.  Czy to możliwe, że dodanie Sera Aquatan do wody podnosi poziom NO3? Jeśli to nie przez Aquatan to co może być przyczyną takiego wzrostu NO3 w wodzie?

Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 20, 2008, 18:56:55 »

Jestem raczej nieufny wobec tego rodzaju chemii, wolę żeby chlor sam się ulotnił niż wlewać jakieś uzdatniacze.

Nie wiem co wchodzi w skład tego środka, ale chyba zwykły uzdatniacz nie powinien powodować takiego wzrostu NO3.

Więc albo test jest mało wiarygodny, albo jednak Aquatan. Bo rozumiem, że mówimy o samej wodzie, przed wlaniem do zbiornika ?

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 20, 2008, 19:17:27 »

NRD nic Cię nie nauczyła ostania lekcja ze zbiornikiem
Chemii nie stosujemy .
Co do NO3 to pewnie wynik albo żle zrobionego testu albo złego testu ale fakt faktem no3 masz masakrycznie za dużo nawet jak piszesz na malawi .
Musisz podjąć działania korygujące a mianowicie filtr ro do podmian, filtr hydro coś tam jak opisał king .
I omijaj tą chemie szerokim łukiem im dalej będziesz sie od niej trzymał tym dla Ciebie lepiej !
gadziol6
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 20, 2008, 19:59:58 »

witam

20 co ja mam powiedziec wlasnie urchomilem filtr ro zrobilem pierwsza podmiane wlasnie z tej wody i wyszlo mi 80 (bordowy kolor  test zoolek) podmienilem 20 procent na poczatek. Smiley

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 21, 2008, 07:02:34 »

Jestem w posiadaniu Aquatana ale go nie stosuję - do podmian używam wody RO wymieszanej z kranówką w stosunku 3:1 (żeby kh i ph gwałtownie nie spadało). Robię tak ponieważ jakiś czas temu w moim zbiorniku poziom NO3 skakał między 30 a 40 mg/l. To co zrobiłem to test i próba szukania przyczyn takiego wysokiego NO3. Broń Boże - nie lałem tej wody do zbiornika. Akwa ma się jak na razie dobrze więc nie ma co szaleć.
NRD nic Cię nie nauczyła ostania lekcja ze zbiornikiem
Chemii nie stosujemy .
...
Musisz podjąć działania korygujące a mianowicie filtr ro do podmian, filtr hydro coś tam jak opisał king .
I omijaj tą chemie szerokim łukiem im dalej będziesz sie od niej trzymał tym dla Ciebie lepiej !
Turysta ja się od ostatniego razu dużo nauczyłem  Grin W końcu miałeś ze mną męki pańskie na GG  Grin
Co do Waszych wniosków - ja również stawiam na test. Poskakałem trochę po necie i generalnie 80% opinii jakie przeczytałem na temat testów Rataja są negatywne. Więc myślę, że to raczej wina testu a nie aquatana. Mało tego - w sobotę podmieniłem wodę na RO w ilości 25 litrów. Wieczorem zrobiłem pomiar m.in. NO3 i co wyszło - NO3=40 mg/l. Skoro test cały czas pokazuje to samo niezależnie od tego czy akwa zalewam kranówką (tak jak kiedyś) czy też RO (tak jak obecnie) to oznaczałoby to że test jest po prostu do bani. Zamówiłem już nowe testy i filtr RO i mam nadzieję, że będę mieć święty spokój i spokojny sen. Póki co glonków w zbiorniku mam ilości śladowe co mnie bardzo cieszy, więc NO3 też musi być w normie (otoski trzeba będzie dokarmiać  Grin)

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 21, 2008, 08:56:15 »

Otosków nie karm same sobie znajdą pożywienie Smiley
A na marginesie otosek to dobry test na NO3
Jak kręci się jak szalony to z no3 coś nie tak wtedy szybka podmiana wody a jeśli siedzi i pływa leniwie to ok czyli zachowanie normalne
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2008, 08:58:02 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 21, 2008, 10:19:14 »

NO to NO3 mam w takim razie w normie. Moje otoski to totalne lenie - leżą albo wiszą gdzieś całymi dniami i od czasu do czasu gdzieś tam się pokażą i coś sobie skubną.

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 22, 2008, 07:38:25 »

W wątku o podstawowych właściwościach wody Sebastian napisał:
Aby zapobiedz nadmiernemu gromadzeniu się związków tj NH3, NH4, NO2, NO3 i PO4, należy dokonywać systematycznych podmian wody, nie przekarmiać ryb i trzymać obsadę proporcjonalną do pojemności zbiornika,
Czy są jeszcze jakieś inne przyczyny wzrostu NO3 w wodzie oprócz przekarmiania, braku regularnych podmian i przerybienia?

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 22, 2008, 07:57:11 »

Niestety są. Zazwyczaj jest to zła gospodarka azotowa w zbiorniku spowodowana brakiem składników odżywczych dla roślin. W zdrowym zbiorniku przy zachowaniu podstaw zdrowego rozsądku czyli ilości ryb itd. azotany powinny być zużywane przez rośliny i często zaczyna ich brakować w zbiorniku. Jeśli jednak brak jest choćby jednego składnika np. fosforu, Mg, światła dobrej jakości, Fe to rośliny przestają asymilować azotany i stąd obserwujemy ich wzrost. Ja u siebie dodaję PG makro, ponieważ mam dużo roślin mało wymagających( ponad 50 szt. na dnie o wielkości 27x85cm) np. kryptokoryny i trawki. Krypto mają duże korzenie przez co ładnie oczyszczają dno, a trawki szybko rosną oczyszczając wodę z nadmiarów różnych substancji. Mam też dużo świderków - najlepsza służba sanitarna! Pozdrawiam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: