Jestem w posiadaniu Aquatana ale go nie stosuję - do podmian używam wody RO wymieszanej z kranówką w stosunku 3:1 (żeby kh i ph gwałtownie nie spadało). Robię tak ponieważ jakiś czas temu w moim zbiorniku poziom NO3 skakał między 30 a 40 mg/l. To co zrobiłem to test i próba szukania przyczyn takiego wysokiego NO3. Broń Boże - nie lałem tej wody do zbiornika. Akwa ma się jak na razie dobrze więc nie ma co szaleć.
NRD nic Cię nie nauczyła ostania lekcja ze zbiornikiem
Chemii nie stosujemy .
...
Musisz podjąć działania korygujące a mianowicie filtr ro do podmian, filtr hydro coś tam jak opisał king .
I omijaj tą chemie szerokim łukiem im dalej będziesz sie od niej trzymał tym dla Ciebie lepiej !
Turysta ja się od ostatniego razu dużo nauczyłem

W końcu miałeś ze mną męki pańskie na GG

Co do Waszych wniosków - ja również stawiam na test. Poskakałem trochę po necie i generalnie 80% opinii jakie przeczytałem na temat testów Rataja są negatywne. Więc myślę, że to raczej wina testu a nie aquatana. Mało tego - w sobotę podmieniłem wodę na RO w ilości 25 litrów. Wieczorem zrobiłem pomiar m.in. NO3 i co wyszło - NO3=40 mg/l. Skoro test cały czas pokazuje to samo niezależnie od tego czy akwa zalewam kranówką (tak jak kiedyś) czy też RO (tak jak obecnie) to oznaczałoby to że test jest po prostu do bani. Zamówiłem już nowe testy i filtr RO i mam nadzieję, że będę mieć święty spokój i spokojny sen. Póki co glonków w zbiorniku mam ilości śladowe co mnie bardzo cieszy, więc NO3 też musi być w normie (otoski trzeba będzie dokarmiać

)