Ariedale
Zainteresowany

Piękny bojownik, prawda?
|
 |
« : Marzec 15, 2008, 20:32:35 » |
|
Cześć, zastanawiam się właśnie. Czy głośna muzyka może źle wpłynąć na rybki? Bardzo często słucham ją bardzo głośno i się pytam czy im nie szkodzi, pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
Hodowla małych Balonówek! Mój pierwszy miot w całej przygodzie z akwarystyką!
Najlepsze rybki z Azji!
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2008, 20:42:36 » |
|
Hej, nie wiem, jak z muzyką ale u mnie bojek miał stresa, jak zamykałam szufladę. Królestwo bojka znajduje się na komodzie z szufladami i jak ją zamykałam to zawsze "podskakiwał" w akwa. Z drugiej strony, moje dwa koty często tupią po pokrywie akwa 180l i rybki w ogóle nie reagują. albo się przyzwyczaiły albo im to nie przeszkadza.
|
|
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2008, 20:53:58 » |
|
aniape u mnie jest to samo, ale mi wszystkie rybki tak jak by skakały w wodzie 
|
|
|
|
|
|
240l Guramiowete: - 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność 54l neonkarium - 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
|
|
|
Idd
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 15, 2008, 21:16:59 » |
|
mi właśnie też. wydaje mi się, że poprostu zamykanie szuflady wywołuje jakieś drgania, i rybka rybka się poprostu przestraszyła. a co do głośnej muzyki... ja też często słucham głośno muzyki i nie wygląda, żeby rybom jakoś specjalnie to przeszkadzało. w końcu ryby nie mają uszu 
|
|
|
|
|
|
60l. , 25l. ; D
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2008, 21:23:32 » |
|
|
|
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
glonojad
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 15, 2008, 21:36:17 » |
|
ja jak zamykam szafke, to własnie tez mi pyśki podskakują...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 16, 2008, 08:05:08 » |
|
Po prostu rybki mają wewnątrz ciała pewny narząd, który jest odpowiedzialny za wychwytanie drgawek itd. Zwłaszcza bocje są na to wrażliwe, bo posiadają jakby 'drugie ucho' - tzw. narząd werbera.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 16, 2008, 13:02:04 » |
|
Cześć, zastanawiam się właśnie. Czy głośna muzyka może źle wpłynąć na rybki? Bardzo często słucham ją bardzo głośno i się pytam czy im nie szkodzi, pozdrawiam.
Pewnie zależy jak głośna,bo 500W to pewnie i na zdrowie rybek i na sąsiadów ma negatywny wpływ 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anfield
T29
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 16, 2008, 21:19:36 » |
|
Po prostu rybki mają wewnątrz ciała pewny narząd, który jest odpowiedzialny za wychwytanie drgawek itd. Ten "narząd"  to poprostu linia boczna, czyli zakończenia nerwowe umieszczone wzdłuż ciała ryb  i rzeczywiście wychwytują one drgania wody.. jeżeli chodzi o głośną muzykę - dźwięk jak wiadomo to rozchodzące się drgania powietrza, więc jeżeli głośnik lub kolumna jest ustawiona na wprost akwa to będzie powodowała drgania ścianki, a co za tym idzie całego wnętrza akwa, a to napewno komfortu rybkom nie poprawia.. po za tym jeżeli głośniki (mowa o głośnikach porządnych nie jakiś tam komputerowych  ) są wstawione w segment i akwa stoi półkę wyżej/niżej, przylega do ściany bocznej segmentu to również będą przenoszone na nie drgania kiedyś miałem wstawione dwie kolumny w segment który zajmował całą długość ściany pokoju i jak dawałem czadu to cały segment "tupał"  gdyby tam było wstawione akwa to podejżewam, że rybki mogłyby mieć takie same pretensje jak sąsiedzi z dołu  jeżeli wasze "grajła" stoją na drugim końcu pokoju to nie mają one większego wpływu na mieszkańców akwa  tak więc nie sama muzyka przeszkadza, lecz drgania, a najważniejsze jest odpowiednie rozłożenie głośników 
|
|
|
|
|
|
T29  Pozdrawiam
|
|
|
Ivonka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 16, 2008, 21:26:06 » |
|
ryby wyczuwają drgania linią naboczną, w ten sposób określają położenie innych ryb, prąd wody, oraz wszystkie poruszenia i zawirowania powodowane przez nawet najlżejsze uderzenia w zbiornik. Ryby, które pływają w ławicach wykorzystują ten narząd do utrzymania kształtu ławicy. Nagłe drganie wody powodowane przez nieznane rybie źródło po prostu je straszą, ale myślę, że bardzo szkodliwe to dla nich nie jest, ten typ tak ma  Edit: Dagnabbit, masz lepszy refleks 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rademeness1986
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 16, 2008, 22:18:59 » |
|
U mnie skrzynia basowa 200W znajduje się w odległości.. góra jednego metra od akwa i jakoś rybkom nie przeszkadza to, że czasem szafka drży(tzn jeszcze żadnych skarg od nich nie miałem).. gorzej z tupnięciem przy przechodzeniu koło zbiornika(rybki potrafią nagle uciec w inną jego część)..
|
|
|
|
|
|
Tylko Prawdziwi Zostaną Przy Mnie..
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 16, 2008, 22:28:01 » |
|
Oprócz linii bocznej słyszałem o innym narządzie, który też wychwytuje drgania. Wiem ze bocje mają narząd werbera, dla nich to po prostu 'węwnetrzne ucho'.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Idd
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 17, 2008, 20:56:39 » |
|
bocje to mają, a inne ryby nie?
|
|
|
|
|
|
60l. , 25l. ; D
|
|
|
Ivonka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 17, 2008, 21:35:31 » |
|
Aparat Webera to układ kilku zrośniętych ze sobą kręgów, które łączą pęcherz pławny z uchem wewnętrznym, służy do wzmocnienia drgań i przekazywania ich do błędnika, występuje u kilku gatunków ryb kostnoszkieletowych, karpiowatych, sumowatych. Ale których dokładnie to już nie pamiętam, przykro mi...  opłaciło się uczyć do egzaminu z zoologii 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Idd
Zainteresowany

|