Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « kilka problemow po4, no3 i bialy nalot na gumie, pomoze ktos ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kilka problemow po4, no3 i bialy nalot na gumie, pomoze ktos ?  (Przeczytany 2635 razy)
djgrzesio
Akwa 190 L narozne
Nowy
*

« : Kwiecień 01, 2008, 22:36:00 »

witam wszystkich, i ide odrazu do problemow
1 problem: no3 i po4 mimo podmian okolo 20% na czysta ro (woda ro wszystkie testy zerowe , ph- 5.5) co kilka dni  w moim akwa dalej wysokie, plukany zwirek male porcje zarelka kilka roslin i dalej bez wiekszych zmian(po4 spadlo do 2 huaaa)
pytanko: czy cos moze powodowac takie duze stezenie no3 ?, np: wklady filtra moze stary?,za duzy ruch wody z deszczowinki moze za duzy filtr?, napowietrzanie, zwirek, piasek hmmm kamienie jeden chyba morski,korzen , caly czas moze, moze, moze, juz nie wiem sam

2 problem a moze to ten sam
dziwny bialawy nalot (przy pomocnej dloni rozpuszcza sie pod ciepla woda) we filtrze na gumkach laczacych koszyki w eihemie i to samo w akwa na przyssawkach od grzalki, filtra i innych gumkach, do tego plaga glonow na roslinkach długie (1-2 cm)nitki
dodam ze jest za malo swiatla (2 x 18w oginalne juwela + odblysniki) tego jestem swiadom ale w tych pokrywach tak jest orginalnie, zastanawiam sie nad kupnem t5 ale do tego akwa to by bylo 2 x 28  wiec czy warto, to tylko 20 w wiecej ? a moze dodatkowa zrobic ?,  co radzicie Huh
znalazlem takie cus
http://cgi.ebay.co.uk/Juwel-T5-Hi-Lite-70cm-Trigon-190-Light-Bar-Unit_W0QQitemZ260224730296QQihZ016QQcategoryZ46314QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem#ebayphotohosting
to do mojego akwa + swietlowki osobny koszt  hmm nie wiem ile (tylko zastanawia mnie moc 28 wat przy 700 mm a na aukcjach mam na 700 mm 24 wat)
ale sie rozpisalem,  bede bardzo wdzieczny za rady
jesli w zlym dziale to przepraszam

pH-7.5 ,gH-5 ,kH-4 ,NH4-0 ,NO2-0,NO3-10mg/l ,PO4->1mg/l ,Fe-0.25mg/l ,Cu-0
eihem 2028
start w Angli 19/11/07
5 skalarow, parka barwniakow + 2 mlode, reszta r.i.p.
Los_1988
Zainteresowany
**

Moje GG: 6928749

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 02, 2008, 21:40:50 »

Podaj może ile czasu już akwa masz.
A pytanie można zadac w "Wodzie"
Tu masz FAQ, ja niestety Ci nie pomogę.
http://www.artnet.com.pl/lkozicki/faq/index.html

I Love Xiphophorus helleri  Smiley
Plany sie zmieniają Wink
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 03, 2008, 09:26:57 »

Przede wszystkim napisz jak akwarium jest duże i jaki masz filtr Wink

Jeśli chodzi o PO4 i NO3 to zrób połowiczne podmiany co 2 dni tak ze 3 razy wodą o takich samych twardościach jakie masz teraz w akwarium. Filtr przydałoby się przeczyścić w wodzie spuszczonej z akwarium i wymienić trochę wkładów biologicznych, to może pomóc. Sprawdź także datę przydatności do użycia testów, bo może są jakieś przeterminowane i źle wskazują.

Jeśli chodzi o nitki to jak długo świecisz w akwarium? Jak długo już masz te świetlówki? Może są stare? Czy nawozisz czymś akwarium?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
djgrzesio
Akwa 190 L narozne
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 03, 2008, 16:35:19 »

wszystko jest w podpisie pod postami 190 l narozne, akwa od listopada ,2 filtry  eihem i fluwal (docelowo fluwal bedzie jako denny jak kupie w polsce kratki bo tu to raczej ciezko ), wklady nowe filtry czyszczone jakies 4 tygodnie temu oczywiscie nie razem ale z okolo 5 dniowa przerwa i dodane dla pewnosci nutrafin cycle 35 ml bakterie, testy nowe sera box data dobra i jak mierze r.o. to mam 0 wiec raczej dobre sa, swietlowki zmieniane w grudniu (niestety to t8 chyba standard), swiatlo od 9:30 - 22:00
co do podmian to robilem je czysta ro (tak przez 1 miesiac to jakies 8 razy bylo po 35 litrow) aby obnizyc po4 bo w  kranie mam jak w akwa wiec mija sie to z celem raczej, co do nawozenia: w angli to raczej ciezko kupic butle  i nabijac wiec tylko bimbrownia z przerwami, nawozow dla roslin jak na lekarstwo w sklepach ale pod roslinkami dalem po 1/2 tabletki tetraplant crypto a do wody leje teraplant PlantaMin tak jak dawkowanie na butelce 50ml co 4 tygodnie, roslinki rosna spoko nawet mimo glonow na lisciach
niestety ruch wody jest dosc dziwny z deszczowiny bo to narozne jest i jeszcze panorama tez nie bardzo wiem jak ta deszczowine ustawic czy do gory, wprost, dol ? i gdzie na srodku po boku hmmm nie wiem czy to ma jakies  znaczenie , napowietrzam pompka hmm chyba to tyle i jeszcze gupiczka w ciazy  dzis odeszla tylko nie wiem czemu nie mogla urodzic a byla w kotniku takim plastikowym plywajacym z mala roslinka wiec moze stres, plesniawka jakas ja zlapala w swoje sidla  pod koniec zycia ze 2 dni wczesniej,  na pyszczku miala bialy nalot oczywiscie wykapalem ja w czyms (melafix) (melafix i pimafix to chyba  jedyne dostepne tu lekarstwo wole to 1 bo naturalne chyba, zawiera melaleuca 1.0% ) skalarom pomoglo ale jej nie Cry
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2008, 16:41:30 wysłane przez djgrzesio » Zapisane

pH-7.5 ,gH-5 ,kH-4 ,NH4-0 ,NO2-0,NO3-10mg/l ,PO4->1mg/l ,Fe-0.25mg/l ,Cu-0
eihem 2028
start w Angli 19/11/07
5 skalarow, parka barwniakow + 2 mlode, reszta r.i.p.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: