witam wszystkich, i ide odrazu do problemow
1 problem: no3 i po4 mimo podmian okolo 20% na czysta ro (woda ro wszystkie testy zerowe , ph- 5.5) co kilka dni w moim akwa dalej wysokie, plukany zwirek male porcje zarelka kilka roslin i dalej bez wiekszych zmian(po4 spadlo do 2 huaaa)
pytanko: czy cos moze powodowac takie duze stezenie no3 ?, np: wklady filtra moze stary?,za duzy ruch wody z deszczowinki moze za duzy filtr?, napowietrzanie, zwirek, piasek hmmm kamienie jeden chyba morski,korzen , caly czas moze, moze, moze, juz nie wiem sam
2 problem a moze to ten sam
dziwny bialawy nalot (przy pomocnej dloni rozpuszcza sie pod ciepla woda) we filtrze na gumkach laczacych koszyki w eihemie i to samo w akwa na przyssawkach od grzalki, filtra i innych gumkach, do tego plaga glonow na roslinkach długie (1-2 cm)nitki
dodam ze jest za malo swiatla (2 x 18w oginalne juwela + odblysniki) tego jestem swiadom ale w tych pokrywach tak jest orginalnie, zastanawiam sie nad kupnem t5 ale do tego akwa to by bylo 2 x 28 wiec czy warto, to tylko 20 w wiecej ? a moze dodatkowa zrobic ?, co radzicie

znalazlem takie cus
http://cgi.ebay.co.uk/Juwel-T5-Hi-Lite-70cm-Trigon-190-Light-Bar-Unit_W0QQitemZ260224730296QQihZ016QQcategoryZ46314QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem#ebayphotohosting to do mojego akwa + swietlowki osobny koszt hmm nie wiem ile (tylko zastanawia mnie moc 28 wat przy 700 mm a na aukcjach mam na 700 mm 24 wat)
ale sie rozpisalem, bede bardzo wdzieczny za rady
jesli w zlym dziale to przepraszam