Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Pytanie o podmiane filtra
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie o podmiane filtra  (Przeczytany 2316 razy)
marius22333
Nowy
*

« : Marzec 09, 2008, 17:35:12 »

Mam akwa 45l już dojrzałe a wczoraj kupiłem nowe 65l.Chciałbym żeby szybko dojrzało ,więc czy filtr akłael fan mikro plus mogę przełożyć z mniejszego akwarium do tego nowego?Oczywiście na jakiś czas.Ale nie chciałbym zaszkodzić staremu akwa wkładając do niego nowy filtr Akła-SZUT TURBO 750.Proszę was o radę i czekam na podpowiedzi. papa
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2008, 18:00:35 »

robisz tak :
urządzasz akwarium nowe normalnie, ale bez nowej wody, dajesz ile tylko możesz wody ze starego, przekładasz filtr, dolewasz wody (odstanej) do pełna i wpuszczasz rybki Smiley
to taki półrestart
a filtr niech pracują obydwa, blisko siebie np. 2-3 tygodnie

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
marius22333
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2008, 18:07:21 »

Czyli raczej nic złego nie powinno się stać jak za tydzień w puszcze rybeńki do nowego akwa.A co chodzi o ten nowy filtr czy mogę go bez obaw wstawić do starego akwa?
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 09, 2008, 18:20:12 »

przeczytaj uważnie

marius22333
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 09, 2008, 18:31:45 »

Nie mogę pozwolić sobie na to żeby w tym nowym akwa pracowały dwa filtry bo co  w takim wypadku ze starym akwa.Dodam że nie zamierzam go likwidować ma zostać taki jak jest.Za dużo wysiłku kosztowała mnie jego budowa,to takie moje oczko w głowie.Jeśli możesz to coś podpowiedz.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 09, 2008, 18:48:38 »

to było napisać, że chcesz drugie założyć, a nie powiększyć  Roll Eyes
odlej ile możesz wody, płucz gąbki ze starego w nowym, nie przejmuj się chwilowym zamęceniem,
dodawaj bakterie, ale mimo wszystko muisz poczekać ok 2 tygodni na pierwsze rybki.

marius22333
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 09, 2008, 19:06:50 »

Przepraszam być może zle sformułowałem pytanie,ale też nic nie pisałem o powiększeniu .A głównie chodziło mi o to czy ten filtr ze starego akwa mogę włożyć do nowego i na odwrót.Ten nowy filtr nie był używany i nie wiem czy pakując go do starego akwa nie zachwieje równowagi biologicznej.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #7 : Marzec 09, 2008, 19:22:05 »

nie widzę potrzeby zamiany filtrów .tym bardziej że stary filtr jest za slaby do nowego litraZu a szczególnie przy dojżewaniu ważna jest dobra filtracja z dużym przeplywem wody . jeśli chcesz przyśpieszyć dojrzewanie nowego zbiornika przeczytaj dokladnie co radzi Misquamacus i zrób to.

marius22333
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 09, 2008, 19:44:38 »

Czyli przemywanie gąbki w nowym akwa nie zaszkodzi.Dzięki teraz będę mądrzejszy o nowe doświadczenie i rzeczywiście nad tym myśląc niema sensu wkładać tak mały filtr do tej wielkości akwarium.Wolę teraz poczekać te dwa trzy tygodnie i z czystym sumieniem wpuścić rybcie.Nie tak jak z pierwszym,bo zakładając je nie wiedziałem zupełnie nic o akwarystyce.Teraz już wiem troszkę więcej i to właśnie dzięki temu forum.Dlatego jeszcze raz dzięki .
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 09, 2008, 21:54:01 »

nawet nie przemywanie Wink
kilkudniowa gąbka do akwa i płuczemy do czysta Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: