Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Drogie produkty kultowych firm.Jakość czy wielka ściema??Czyli czy ADA się nada?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Drogie produkty kultowych firm.Jakość czy wielka ściema??Czyli czy ADA się nada?  (Przeczytany 3308 razy)
sircula
Bywalec

« : Marzec 07, 2008, 17:17:52 »

Zakładam wątek , aby poznać zdanie forumowiczów na temat produktów niektórych kultowych firm. Na pierwszy ogień idzie ADA Pana Amano.
Co sądzicie o tych produktach??  Czy uważacie np. że nawóz Ada za 100 zł jest lepszy od tych za 20 zł. Czy metalową szpatułką z logiem ADA do układania dna , można coś więcej zrobić ,niż np, drewnianą przeznaczoną do  smażenia na patelni teflonowej??
Czy podłoża Ada są warte swoich pieniędzy, czy to tylko " kultowość"  i dobry marketing sprawiają, że ludzie chcą je mieć i kupują??
ADA to tylko przykład.Najbardziej jaskrawy jaki przychodzi do głowy. Ja nie mam doświadczenia z produktami tej firmy, ale pogdybać chyba można, bo to dział pogaduszki:).
Zapraszam do dyskusji.

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 07, 2008, 17:38:19 »

Od razu Ci powiem i możesz kończyć temat Tongue .Dla mnie ADA się sprawdza jako:podłoże-nie dość ,że ładne to poprawia jakość wody i rośliny rosną super.Oświetlenie na pewno świetne ,ale nie wiem bo sam nie próbowałem lecz właściciele lamp Solar 1 lub żarników tej ,że firmy są strasznie zadowoleni,Manten Stone-przepiękne lecz drogie prawie jak żywa skała,nożyczki do podcinania roślin sprawdzają się znakomicie mimo iż w Polsce dostać je można tylko na zamówienie ,ale ostra jak brzytwa odpowiednio wygięte-ideał jest jeszcze wiele przykładów.Większość forumowiczów uważa iż nie są warte swej ceny i to tylko szpan-szanuję to lecz zdania są na prawdę podzielone na tym jednak forum z tego co się orientuje to większość nie propaguje tej firmy (choć tak na prawdę wiele osób nie próbowało).
Ps.Szpatułka to już lekkie przegięcie choć fajnie wygląda tak aluminiowo Grin

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Marzec 07, 2008, 17:46:53 »

myślę że drogie produkty firmowe typu ADA nie są wiele lepsze od swoich odpowiedników a napewno nie warte ceny -jeśli chodzi o sklad (jak w przypadku podloża lub konstrukcje czy części jak w przypadku np. zestawów brillux ,czy cos innego ) . Ale placimy nie za sklad podloża ADA tylko za gwarancje którą daje firma! A dla wielu osób jest to warte ceny bo: nie każdy produkt jest taki jak go producent opisuje! zawsze ryzykujemy kupując np. tańsze podloże że coś jest z nim nie tak . Nie każdy ma czas i nerwy na to aby ryzykować czy i kiedy firma krzak rozpatrzy reklamacje produktu . Mnie nie stać na ADE i tego typu luksusy i nie kupila bym tego nigdy. Ale rozumiem osoby które się na to decydują - poprostu chcą mieć pewność że nie będzie żadnych niewypalów ,a renomowane firmy nie mogą pozwolić sobie na wpadki bo gwarantują jakość swoim logo. Ale za to trzeba slono zaplacić.
Podsumowując : ''place- żądam!"
EDIT:'
większość nie propaguje tej firmy (choć tak na prawdę wiele osób nie próbowało).
Dokladnie trudno się wypowiadać nie sprawdzając.
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2008, 17:51:25 wysłane przez ala » Zapisane

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #3 : Marzec 07, 2008, 18:22:28 »

hmm co mam tu napisać nic nie przychodzi do głowy a już mam
ADA to ada nie mam jej i nic nie powiem .
Ale jedno wiem na pewno jak akwarysta paproch to mu nawet AGA nie pomoże Smiley
ujaali
Nowy
*

kubeczkom z bojownikami też NIE

« Odpowiedz #4 : Marzec 07, 2008, 18:40:11 »

Popieram poprzednika.  Nigdy nie stosowałam "firmowych" produktów ani bimbrowni a wszytko rośnie jak na drożdżach  Wink

jestem kobietą;)
http://www.bojownik.pl
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #5 : Marzec 07, 2008, 19:22:47 »

sircula: Tongue " nie generalizowałbym tej sprawy " Tongue

popadasz ze skrajności w skrajność - dopiero w innym wątku wyszukiwałeś najtańszego z możliwych a teraz ...?

na szczęście nastały takie czasy że na rynku można wybrać co się komu podoba,

jestem zdania że należy stosować metodę zdroworozsądkową i nie brać najdroższych i najtańszych tylko dopasowane do potrzeb

nie jestem jednak zwolennikiem taniochy czyli np: (metafora) "naprawa kulki w łożysku zamiast wymiany całości"

ADA jest godna uwagi i z czystym sumieniem polecam do profesjonalnych akwariów - niestety trochę to kosztuje, ale wystarczy spojrzeć na wystawy i konkursy wielu profesjonalistów używa i chwali ich produkty

ja używam cały czas super cleanera jako część wkładu filtra i jestem bardzo zadowolony
oraz używałem kiedyś nawóz w płynie ale nazwy nie pamiętam bo ponad rok temu stosowałem i byłem zadowolony, lecz niestety wydawało mi się za drogo i stosuję inne nawozy

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Marzec 07, 2008, 19:43:39 »

popadasz ze skrajności w skrajność - dopiero w innym wątku wyszukiwałeś najtańszego z możliwych a teraz ...?

A czy umiesz przeczytać tekst ze zrozumieniem??
Czy ja gdzies piszę , że jestem zainteresowany zakupem produktów ADA??Interesuje mnie samo zjawisko.  Czy w innym wątku pisałem ,że szukam akwarium 112 litrów dla siebie?? Wyszukiwałem  żeby pokazać , ze jest możliwe zbudowanie zestawu dużo taniej niż Ty mówisz.To przeczytaj jeszcze raz i spróbuj zrozumieć treść, a potem cytuj i zarzucaj popadanie ze skrajności w skrajność.

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 07, 2008, 23:58:16 »

Cóż mogę powiedzieć zgadzam się z Alą Smiley

W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 09, 2008, 22:08:22 »

Myślę, że tutaj działa głównie impuls rekalmowy oraz "świadomość mas". Ludzie kupują bo mistrzowie używają. To tak jak pij mleko - będziesz wielki. Uzywaj ADA będziesz jak Amano Grin

Sam nie mam - dla mnie za droga zabawa - mogę osiągnąć te same efekty tańszym sposobem.
A kasę zamiast na ADA wolałbym wydać na inne bajery (albo następne akwa Grin)

Ogólnie ...
Ale jedno wiem na pewno jak akwarysta paproch to mu nawet AGA nie pomoże
... zgadzam się Grin

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Marzec 09, 2008, 22:42:29 »

Wiedziałem ,że będą zróżnicowane zdania. Powiem, że bardziej skłaniam się ku dobremu marketingowi ze strony firmy. Szkoda tylko ,że ceny produktów nie są dostosowane do konkretnych rynków. Ale to w przypadku naszego pięknego kraju norma. Tak jak z samochodami. Biedny kraj , a samochody najdroższe hehe
Ineresowałem sie swego czasu podłożami ADA. Szczególnie Amazonią. Ciężko kupić u nas czarne podłoże, oprócz bazaltu, który jak się okazało jednak wbrew moim wcześniejszym doświadczeniom ma jednak zły wpływ na część mojej obsady. Mam 10 kirysków panda. Niestety u jednego zauważyłem przycięte wąsiki. Bazaltu używam od około 5 lat i to pierwszy taki przypadek. Nie chce jednak ryzykować i chciałem coś na góre wrzucić, aby kiryski nie miały problemów.Tymbardziej , że planuje zakup c.adolfoi:).... Niestety nawet warstwa wierzchnia , ale taka w której swobodnie można posadzić rośliny przy akwa 240 litrów to koszty bardzo duże. Przynajmniej dla mnie , a przede wszystkim ...jak za podłoże. Dodam , że interesowałem się nim tylko   ze względu na kolor i kształt,  a nie z powodu jego super właściwości.
pozdr

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 09, 2008, 23:52:17 »

Zainteresuj się polskim odpowiednikiem - jest trochę tańsze:

http://www.aqua-art.pl/polski/podloza

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Marzec 10, 2008, 13:31:46 »

Widziałem amazonie na żywo  Undecided
może kolor ok, ale yhm ....
machniesz rękę, nie daj Bóg przesadzisz roślinkę, a wzbija się taki syf jakbyś grabiami 6 miesięcy nie odmulane podłoże przeorał  Roll Eyes

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: