Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Małe białe glizdaki!  (Przeczytany 2726 razy)
Ślimak
Nowy
*

« : Maj 26, 2004, 10:28:19 »

Akwa 150
pH 6,5
TwO 8
temp. 24-25

filtr zewnętrzny dobry, przepływ 3X/godzinę (ceramika itd.)

Jedna ryba Gnathonemus petersi, karmiona szklarką i tubifexem. W akwarium jest umieszczony torf włóknisty stanowiący kryjówkę dla ryby.

Problem - Zauważyłem dziś jakieś małe białe 1mm glizdki na ściankach akwarium (pewnie są już w całym akwa). Czy to mogą być jakieś groźne pasożyty i czym je zwalczyć, czy poczekać aż mój mruk je zje? Tak sobie myślę, że mogą pochodzić z zanieczyszczonego pokarmu?

Dzięki za pomoc!

HEY!

HEY
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 26, 2004, 15:17:29 »

Jak mają kształt glizdek (cieńkie i wijące sie) to to są nicienie. Spokojna głowa bo neiszkodliwe, znikną po kilku dniach same Smiley

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Maj 26, 2004, 15:35:50 »

Kiedyś słyszałem że taki nicienie to moga być nawet porządane w akwariach z narybkiem bo jako maleńkie są zjadane przez maluchy. Zawsze to żywy pokarm no nie ? Wink

112,25
michał
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 27, 2004, 13:23:53 »

można je samemu wychodować

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 27, 2004, 16:43:15 »

Panowie macie na myśli nicienie czy wypławki ? Bo to zasadnicza różnica, nicienie to pasożyty i dla niektórych ryb mogą być zabójcze.Z drugiej strony z opisu który podał Ślimak niewiele można wywnioskować.

Wiesz Michał ja w swoim akwa nigdy nie chciałbym ich chodować i myślę że moje paletki też nie chciałyby ich poznać bliżej.Po za tym jak to czesto bywa udzieliłeś wyczerpującej odpowiedzi i na temat  :wink: .

385 l - dyskowce
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Maj 27, 2004, 17:32:08 »

Miałam je swego czasu w akwa, łazily w żwirku, podły po dodaniu "discus sept" to były nicienie, wypławki na ogół pływają w toni wodnej, nicienie tworzą "korytazyki" na szybie i w podłożu.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Maciek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Maj 27, 2004, 19:56:35 »

Cytat: Sebastian
Wiesz Michał ja w swoim akwa nigdy nie chciałbym ich chodować i myślę że moje paletki też nie chciałyby ich poznać bliżej.Po za tym jak to czesto bywa udzieliłeś wyczerpującej odpowiedzi i na temat  :wink: .

ROTFL  :lol:  :twisted:

Akwa 75l - ogólne.

Zamienię dziewczynę na duże akwarium ;-)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: