Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie odbłyśniki do akwarium?  (Przeczytany 3408 razy)
herbatniczek
Zainteresowany
**

« : Luty 11, 2008, 15:20:39 »

Cześć jakie wybrać odbłyśniki - symentryczne, asymetryczne, parabola, półparabola?
Czy w ogóle są potrzebne - u mnie jest światło jak w stopce, trochę się go marnuje ze względu na brak odbłyśników i może jak by były, byłoby mniej glonów na szybach, bo światło skupiane byłoby trochę niżej?
Świetłówki będą 4.
Wybieram stąd:
http://aqva-light.pl/shop.php?UID_p=048067c50349&UID=5fdea346bfd4
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2008, 15:31:49 wysłane przez herbatniczek » Zapisane

120x40x50 = 240L
TetraEc 1200 wkład 2xEhvilav, 1xEhvilav+wata+gąbka, 1xgąbki+wata
4xT5 216W Sylvania/ Philips:
Philips 840 4350 lm, 4000K
Aquastar 2800lm, 10000K
Luxline 860 4600lm, 6000K
Grolux Huh, 8500K ??
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #1 : Marzec 07, 2008, 09:48:26 »

Cze

weź parabole lub połparabole nie masz wtedy efektów większych i mniejszych odbić i dziwnych wzorków świetlnych

ja przetestowałem różne formy najlepoiej według mnie spisują się paraboliczne wysoko polerowane aluminium z warstwą ochronną

dają ok 10-29% wiecej światła na dno akwarium efekt jest super bo wraz ze wzrostem luxów (jednostka natężenia oświetlenia) teoretycznie wzrasta ilośc "watów na litr" czyli taki  akwarystyczny wskaźnik który według mnie  nie jest miarodajny bo gdy mamy doczynienie z tradycyjną żarówką np 40W to daje ona dużo mniej luxów (jaśność oświetlania) a niżeli świetlówka tej samej mocy czy tez żarówka kompaktowa
ponadto same świetlówki różnych firm mają czasami ogromne różnice w jasności świecenia oraz spektrum (moc promieniowania różnych długości fal)

reasumując zastosuj dobrek klasy świetlówki (najlepiej z serii AQUA) + odbłyśniki a zyskasz na natęzeniu oświetlenia przy tej samej mocy pobieranej

nie zapomnij że świetlówki należy wymieniać co jakiś czas bo tracą na parametrach i nie wyrzucaj do kosza!!! bo niektóre jeszcze zawierają rtęć!!!!
 papa

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: