zbyszek 45
Nowy

|
 |
« : Maj 27, 2004, 21:57:32 » |
|
witam.mam prośbę.jeden z welonów od kilku dni ma trudności z pływaniem(pływa tuż pod powierzchnią,na boku albo do góry brzuchem,nieraz wręcz po prostu leży,jak by zdechł),jest dużo mniejszy od kolegi a były takie same.inne ryby nie chorują i są wręcz w wyśmienitej kondycji.może którys z kolegów podpowie mi czy jest na to jakaś rada.z góry dziękuje.zbyszek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 27, 2004, 23:31:30 » |
|
prosimy o więcej informacji na temat zachowania i wyglądu karasia. Jak wygląda skóra, łuski (czy nie są odstające lub uszkodzone), płetwy (czy nie są postrzępione, posklejane,złożone lub nienaturalnie naprężone), oczy (czy nie sa zmętniałe, wyłupiaste lub przekrwione). Wiemy że ryba ma trudności z pływaniem i utrzymaniem równowagi. Czy taki stan utrzymuje się ciągle czy tylko okresowo? Czy ryba nie ma trudności z oddychaniem? Czy ociera się o rośliny lub inne elementy wystroju akwarium? Czy normalnie przyjmuje pokarm? Czy inne ryby odnoszą się do niej z agresją? Jakie są parametry fizykochemiczne wody w akwarium? To są wszystko istotne informacje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zbyszek 45
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 28, 2004, 14:58:41 » |
|
teraz pływa normalnie,skóra i łuski w porządku ale zauważyłem że końce płetw zwłaszcza ogonowych robią się czarne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 28, 2004, 20:43:33 » |
|
Z twojego opisu wynika że w jej wyglądzie nie ma nic niepokojącego. Tylko to pokładanie się na powierzchni. Wiesz ,może po prostu prąd wody wypływający z filtra jest zbyt silny i męczy rybę. Karasie to ryby wód stojących, które szybko męczą się w nurcie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 29, 2004, 11:36:48 » |
|
A może to problemy z pęcherzem pławnym ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 29, 2004, 23:25:30 » |
|
raczej nie. zbyszek pisze że ryba teraz pływa normalnie, gdyby to był pęcherz to miłaby z tym stale problemy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hammer
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 30, 2004, 08:02:00 » |
|
Znam taki przypadek, jedna koleżanka kiedyś po mnie dzwoniła bo jej welon wykłądał sie już od dłuższego czasu na boku, mało pływał a w zasadzie miał trudności z pływaniem, czasem wywracał sie na plecy....wziełem go do siebie, i tak jak przypuszczałem od samego początku kiedy go odbierałem powodem był zły pokarm, welon przez 3 miesiące był karmiony wyjątkowo jednostajnie, dafnią!!! Kupiłem pokarm dla złotych rybek z Tropicala, plus do tego dosypałem trochę Ichtio-vitu i Ovo-vitu, więc to była super mieszanka dl awelona, nie mineły 2 dni a on się zrobił żywy jak nigdy, i do wczoraj (kiedy go oddałem do sklepu) czuł się wyśmienicie!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|