Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: chory danio pręgowany  (Przeczytany 2419 razy)
raf444
Nowy
*

« : Luty 22, 2008, 00:01:17 »

małe pytanko... mam akwa 54 l od dwóch miesięcy. 1 bojownik, 6 x danio pręgowany. do tej pory wszystko było ok, ale jeden danio ma opuchnięty brzuch z czerwonymi plamami + sterczące łuski na grzbiecie. pozostałe danio go atakują, bojownik ma to wszystko gdzieś.

wodę zmieniam ok. 15% raz na tydzień. ph ok 7,5-8. no3 jest ok, innych testów nie robię. sporo roślin, temperatura ok. 23 stopni. jedyna rzecz, która do tej pory mnie zaskakiwała to fakt, że danio ciągle się ganiały po akwarium i skubały nawzajem, a podobno są to bardzo towarzyskie i spokojne ryby.

chorą rybkę odizolowałem, ale trzymam ją w kuli (7l) bez pompki. czy ma szansę przeżyć? czy powinienem przeprowadzić leczenie w głównym zbiorniku?

z góry dziękuję za dobre rady.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Luty 22, 2008, 13:09:48 »

wydaje mi się że to może być posocznica... jak masz ję trzymać w kuli bez powietrza i leczenia napewno nie przeżyje Angry , już lepsza eutanazja....

raf444
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2008, 07:50:22 »

no niestety rybka nie dała rady  Cry ale chyba nie było szansy na jej ratunek. z opisów jakie przeczytałem na różnych stronach wynika że to faktycznie mogła być potocznica.

skąd to paskudztwo mogło się przyplątać do mojego akwa? czy pozostałe rybki mogą być zagrożone?
kristix14
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 01, 2008, 20:39:08 »

jedyna rzecz, która do tej pory mnie zaskakiwała to fakt, że danio ciągle się ganiały po akwarium i skubały nawzajem, a podobno są to bardzo towarzyskie i spokojne ryby.

Danio to są spokojne rybki. One się po prostu tak ,,bawią''. Sprawdzaj czy inne ryby nie mają też tych objawów- http://porady.zdrowo.info.pl/poradnik-psychika.html
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2018, 13:12:52 wysłane przez kristix14 » Zapisane
pawelek-131
Stały użytkownik

;)

« Odpowiedz #4 : Marzec 01, 2008, 21:13:12 »

kristix14 masz racje zeby sie nieprzenioslo na inne
raf444
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 07, 2008, 21:09:13 »

minęły już dwa tygodnie i żadnych objawów u innych rybek nie widać. wlałem do akwa rozpuszczoną tabletkę sera bactopur i po 5 dniach wymieniłem prawie połowę wody. chyba powinno być ok.

kristix masz chyba rację, że te wyścigi po akwarium to sposób na zabicie wolnego czasu Cheesy raczej nie robią sobie krzywdy.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: