Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jakie rtośliny  (Przeczytany 2283 razy)
terty
Nowy
*

« : Czerwiec 02, 2004, 20:54:55 »

miałem kiedyś kilka gatunków roślin, obecnie przetrwały tylko kryptokoryny, wszystkie inne delikatniejsze zostały zniszczone przez 3 duże kirysy(niepamiętam dokładnej ich nazwy) po około 12 cm. Jakie inne rośliny polecacie ? Chodzi mi głównie o takie małowymagające i dość trwałe, a może są jakieś gatunki które "niesmakują" tym rybkom. oświetlenie 2x20W świetlówki 13h/doba, akwa 108 litrów
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 02, 2004, 21:42:38 »

Duże te twoje kirysy, ja bym stawiał na którąś z odmian kiryśnika, kiryski raczej nie osiągaja takich rozmiarów.Co do roślin to polecam coś z Żabienic : amazońska, ocelot, red flame, leopard może jeszcze jakieś Hydrofilie lub Nawódki.

385 l - dyskowce
terty
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 02, 2004, 22:07:31 »

znalazłem zdjęcie takiej ryby http://www.aquawiadomosci.of.pl/  jest na tej stronie jako sumowce/sumik nakrapiany. Wiem że to niesą kiryski, pisałem kirysy bo w sumie to ja już sam niewiem jaki to gatunek. Niektórzy piszą że kirysy a inni że sumiki... Co do kirysków to miałem kiedyś kilka dorosłych osobników i były chyba z 3 razy mniejsze od tych kirysów(sumików nakrapianych).
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 03, 2004, 06:47:07 »

warto jednak wiedzieć, co w akwa pływa... :wink:
opis kirysków znajdziesz np:
http://www.akwafoto.aip.pl/baza.php?lit=K
są to rybki które raczej nie przekraczają 6-7cm.
natomiast kiryśniki, to inna bajka.
dowiedz się jaką rybę posiadasz, wtedy łatwiej będzie coś doradzić

gg:1384140
terty
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 03, 2004, 17:46:43 »

tak jak napisałem poprzednio są to sumiki nakrapiane, czasami ogólnie są też nazywane kirysami
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: