atusia
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 25, 2004, 08:15:16 » |
|
Zestaw bojownik plus skalary ciężko widzę :? Te dwa gatunki wybitnie nie pasują do siebie. Przypadek wykończenia bojownika przez skalary jest prawie na 100% pewny. Skalary nie tolerują bojowników ( podgryzają i przeganiają) Nie słyszałam dobrych wiadomości o połączeniu tych gatunków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owieczka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 25, 2004, 08:26:01 » |
|
Skalary potrafią zaserwować neonka na kolację, jednak gdy trzyma się je od maluszka to ten problem żadko ma miejsce. Jak Skalary dobiorą się w pary to bedą przeganiały inne, do skalarków powinno być mało rybek. Ja proponuję Tobie zestaw bez skalarków: Neonki 20-30szt. Prętniki karłowate 4 szt. zbrojnik niebieski 1-3 szt Mieczyki 2-4 szt. Gupiki ok 5szt kiryski ok 5-7szt Moze być jeszcze 1 bojownik.
Zestaw ze skalarami: skalary 4szt neonki 20-30 szt Gupiki 5-8 szt kiryski 5-7 szt
To tak mniej więcej, jest to bezpieczny skład. A bojowniki? Nie wiem co sądza o nim skalary. Pozdrawiam.
Bardzo dziekuje za odpowiedz. Na pewno sie dostosuje i wybiore ktorys z zestawow  Tylko niestety bede musiala na to jeszcze troche poczekac... :cry:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owieczka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 25, 2004, 08:26:51 » |
|
Zestaw bojownik plus skalary ciężko widzę :? Te dwa gatunki wybitnie nie pasują do siebie. Przypadek wykończenia bojownika przez skalary jest prawie na 100% pewny. Skalary nie tolerują bojowników ( podgryzają i przeganiają) Nie słyszałam dobrych wiadomości o połączeniu tych gatunków. W takim razie bede musiala zrezygnowac z bojownika...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 25, 2004, 15:38:04 » |
|
eeee skalary też polują na głupiki więc je raczej odradzam no a neonki też lubi sobie wciąc ale jak będziesz mieć np neonki i skalary od maluchów to nie będzie takich problemów:) i z głupikiami tak samo:)
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
owieczka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 25, 2004, 20:50:51 » |
|
eeee skalary też polują na głupiki więc je raczej odradzam no a neonki też lubi sobie wciąc ale jak będziesz mieć np neonki i skalary od maluchów to nie będzie takich problemów:) i z głupikiami tak samo:) no wlasnie chce miec wszystkie od maluchow  moze sie nie pozjadaja 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 25, 2004, 21:13:12 » |
|
no miejmy nadzieje że wyjdzie:)
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
owieczka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 25, 2004, 21:15:15 » |
|
no miejmy nadzieje że wyjdzie:) Ale to jeszcze i tak duuuzo czasu uplynie zanim to dojdzie do skutku... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przem
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 25, 2004, 22:01:34 » |
|
Wrzucaj kolejne partie (gatunki) rybek w różnych odstępach. Będziesz wtedy mogła nacieszyć się każdym gatunkiem ryb. Proponuję też by najpierw umieścić w akwarium neony, a dopiero po tym jak one już sobie podrosną, skalary....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owieczka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 26, 2004, 08:32:02 » |
|
Wrzucaj kolejne partie (gatunki) rybek w różnych odstępach. Będziesz wtedy mogła nacieszyć się każdym gatunkiem ryb. Proponuję też by najpierw umieścić w akwarium neony, a dopiero po tym jak one już sobie podrosną, skalary.... ciekawe uwagi... dzieki!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
myszkapl
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 26, 2004, 10:00:49 » |
|
Miałam kiedyś skalara z bojownikiem i dobrze się dogadywały, nie miałam, żadnych problemów.
Natomiast słyszałam, że skalar może zjeść neonki. Nie jest to reguła, ale zdarzają się takie przypadki, szczególnie u większych osobników.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 26, 2004, 15:30:25 » |
|
tak jak są skalary większe i im nagle wrzucisz neonki czy głupiki to je zjedzą a jak są od malutkiego razem to można je trzymać ze sobą albo kupić pierw neonki niech podrosną i wtedy małe skalarki ale neonki bynajmnije u mnie rosną powoli:) ja już niestety do siebie nie kupie neonków:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 26, 2004, 16:16:18 » |
|
Skalary potrafią zaserwować neonka na kolację, jednak gdy trzyma się je od maluszka to ten problem żadko ma miejsce. Jak Skalary dobiorą się w pary to bedą przeganiały inne, do skalarków powinno być mało rybek. Ja proponuję Tobie zestaw bez skalarków: Neonki 20-30szt. Prętniki karłowate 4 szt. zbrojnik niebieski 1-3 szt Mieczyki 2-4 szt. Gupiki ok 5szt kiryski ok 5-7szt Moze być jeszcze 1 bojownik.
Zestaw ze skalarami: skalary 4szt neonki 20-30 szt Gupiki 5-8 szt kiryski 5-7 szt
To tak mniej więcej, jest to bezpieczny skład. A bojowniki? Nie wiem co sądza o nim skalary. Pozdrawiam.
Ja bym tych skalarów na początek dal 6. jak siędobiora w pary i ustawią hierarchię to zostawić dominanty. I kirysków bym dołożył więcej. Około 10. i tak jak się rozpierzchną po dnie, to ich nie będzie widać 
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
|