Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy mogę dokupić neonki  (Przeczytany 7850 razy)
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Maj 25, 2004, 08:15:16 »

Zestaw bojownik plus skalary ciężko widzę :? Te dwa gatunki wybitnie nie pasują do siebie. Przypadek wykończenia bojownika przez skalary jest prawie na 100% pewny. Skalary nie tolerują bojowników ( podgryzają i przeganiają) Nie słyszałam dobrych wiadomości o połączeniu tych gatunków.

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
owieczka
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Maj 25, 2004, 08:26:01 »

Cytat: Tomlsv

Skalary potrafią zaserwować neonka na kolację, jednak gdy trzyma się je od maluszka to ten problem żadko ma miejsce.
Jak Skalary dobiorą się w pary to bedą przeganiały inne, do skalarków powinno być mało rybek. Ja proponuję Tobie zestaw bez skalarków:
Neonki 20-30szt.
Prętniki karłowate 4 szt.
zbrojnik niebieski 1-3 szt
Mieczyki 2-4 szt.
Gupiki ok 5szt
kiryski ok 5-7szt
Moze być jeszcze 1 bojownik.

Zestaw ze skalarami:
skalary 4szt
neonki 20-30 szt
Gupiki 5-8 szt
kiryski 5-7 szt

To tak mniej więcej, jest to bezpieczny skład.
A bojowniki? Nie wiem co sądza o nim skalary.
Pozdrawiam.

Bardzo dziekuje za odpowiedz. Na pewno sie dostosuje i wybiore ktorys z zestawow Smiley Tylko niestety bede musiala na to jeszcze troche poczekac...  :cry:
owieczka
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Maj 25, 2004, 08:26:51 »

Cytat: atusia
Zestaw bojownik plus skalary ciężko widzę :? Te dwa gatunki wybitnie nie pasują do siebie. Przypadek wykończenia bojownika przez skalary jest prawie na 100% pewny. Skalary nie tolerują bojowników ( podgryzają i przeganiają) Nie słyszałam dobrych wiadomości o połączeniu tych gatunków.

W takim razie bede musiala zrezygnowac z bojownika...
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Maj 25, 2004, 15:38:04 »

eeee skalary też polują na głupiki więc je raczej odradzam no a neonki też lubi sobie wciąc ale jak będziesz mieć np neonki i skalary od maluchów to nie będzie takich problemów:) i z głupikiami tak samo:)

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
owieczka
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Maj 25, 2004, 20:50:51 »

Cytat: Kapsel
eeee skalary też polują na głupiki więc je raczej odradzam no a neonki też lubi sobie wciąc ale jak będziesz mieć np neonki i skalary od maluchów to nie będzie takich problemów:) i z głupikiami tak samo:)

no wlasnie chce miec wszystkie od maluchow Smiley moze sie nie pozjadaja Wink
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Maj 25, 2004, 21:13:12 »

no miejmy nadzieje że  wyjdzie:)

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
owieczka
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Maj 25, 2004, 21:15:15 »

Cytat: Kapsel
no miejmy nadzieje że  wyjdzie:)

Ale to jeszcze i tak duuuzo czasu uplynie zanim to dojdzie do skutku... Sad
Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Maj 25, 2004, 22:01:34 »

Wrzucaj kolejne partie (gatunki) rybek w różnych odstępach. Będziesz wtedy mogła nacieszyć się każdym gatunkiem ryb. Proponuję też by najpierw umieścić w akwarium neony, a dopiero po tym jak one już sobie podrosną, skalary....
owieczka
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Maj 26, 2004, 08:32:02 »

Cytat: Przem
Wrzucaj kolejne partie (gatunki) rybek w różnych odstępach. Będziesz wtedy mogła nacieszyć się każdym gatunkiem ryb. Proponuję też by najpierw umieścić w akwarium neony, a dopiero po tym jak one już sobie podrosną, skalary....

ciekawe uwagi... dzieki!!
myszkapl
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Maj 26, 2004, 10:00:49 »

Miałam kiedyś skalara z bojownikiem i dobrze się dogadywały, nie miałam, żadnych problemów.

Natomiast słyszałam, że skalar może zjeść neonki. Nie jest to reguła, ale zdarzają się takie przypadki, szczególnie u większych osobników.
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Maj 26, 2004, 15:30:25 »

tak jak są skalary większe i im nagle wrzucisz neonki czy głupiki to je zjedzą  a jak są od malutkiego razem to można je trzymać ze sobą albo kupić pierw neonki niech podrosną i wtedy małe skalarki ale neonki bynajmnije u mnie rosną powoli:) ja już niestety do siebie nie kupie neonków:)

Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #26 : Maj 26, 2004, 16:16:18 »

Cytat: Tomlsv

Skalary potrafią zaserwować neonka na kolację, jednak gdy trzyma się je od maluszka to ten problem żadko ma miejsce.
Jak Skalary dobiorą się w pary to bedą przeganiały inne, do skalarków powinno być mało rybek. Ja proponuję Tobie zestaw bez skalarków:
Neonki 20-30szt.
Prętniki karłowate 4 szt.
zbrojnik niebieski 1-3 szt
Mieczyki 2-4 szt.
Gupiki ok 5szt
kiryski ok 5-7szt
Moze być jeszcze 1 bojownik.

Zestaw ze skalarami:
skalary 4szt
neonki 20-30 szt
Gupiki 5-8 szt
kiryski 5-7 szt

To tak mniej więcej, jest to bezpieczny skład.
A bojowniki? Nie wiem co sądza o nim skalary.
Pozdrawiam.

Ja bym tych skalarów na początek dal 6. jak siędobiora w pary i ustawią hierarchię to zostawić dominanty.
I kirysków bym dołożył więcej. Około 10. i tak jak się rozpierzchną po dnie, to ich nie będzie widać  Cool

gg:1384140
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: