Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Posocznica - prosze o pomoc !
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Posocznica - prosze o pomoc !  (Przeczytany 1972 razy)
gloszlondynu
Nowy
*

« : Kwiecień 30, 2008, 17:46:48 »

Witam!
Zakupilem ostatnio nowe rybki do akwarium , mieczyki i molinezje , po 2 tyg. , jedna z molinezji zdechla a u pozostalych ryb widac odstajace gdie niegdzie luski , ryby chowaja sie po katach , u jednej wyraznie widac wzdety brzuch , przed padnieciem molinezja ktora stracilem miala biale przezroczyste blonki na oczach . Wedlug mnie , z opisow objawow najbardziej pasuje mi to do posocznicy , czym to leczyc? Prosze o pmoc!!!
Muhhamad
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 30, 2008, 18:47:19 »

wystarzy na stronie głównej forum skorzystać z opcji "szukaj" Wink...omawiane juz bylo nie raz Wink
cortez
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 30, 2008, 19:45:32 »

Posocznica jest chorobą bardzo trudną do uleczenia. Zaaplikuj rybom baktopur direct firmy Sera (jest to chyba najskuteczniejszy środek bakteriobójczy). Sposób dawkowania będzie na ulotce. Dalszy sposób postępowania odszukaj na forum (były już te tematy poruszane). Jeśli nie znajdziesz pytaj.
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 30, 2008, 20:02:25 »

zamiast bactopura polecil bym streptomecyne lepiej dziala nie pamietam stezenia lekow ja bym dał tabletke 1g/ 25l wody
ale generalnie szkoda ryb meczyc to nie sa zbyt cenne gatunki wiec lepiej ryby usmiercic bo bardzo cierpią
generalnie bedziesz musiał zniszczyc rosliny i zdezynfekowac cale akwarium posocznica to najgrozniejsza i najbardziej zakazna choroba ryb

driwer88
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 30, 2008, 20:07:08 »

Ja narazie w swojej kilkuletniej karierze miałem 3 choroby wszystkie zwalczyłem jednym środkiem FMC tropicala i podniesioną temperaturą z tymi błonami na oczach o dużo chorób tak sie objawia  Wink

Na razie 36L w przygotowaniu 200L

moje 36L
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=15403.0
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 30, 2008, 21:42:46 »

oczywiscie tylko ze fmc jest dobry na choroby grzybowe lub pasozyty nie jest zbyt dobry co do chorób bakteryjnych fmc jest dobry na choroby zewnetrzne
zreszta jezeli ryba ma wytrzeszcz oczu, nabrzmiałe ciało,  odstajace łuski i dziwne wybroczyny to z całą pewnością jest to posocznica zwana inaczej puchliną wodną

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: