Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Sajka samica i samiec brak akceptacji
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Sajka samica i samiec brak akceptacji  (Przeczytany 1761 razy)
tofik34
Nowy
*

« : Luty 29, 2008, 11:13:51 »

mam problem z pielęgnicą sajką,a dokładnie wczoraj kupiłem do mojej dorosłej samicy ok 2letniej samca mniejszeko młodego .Samica ccały czas zagania go za filtr i nie pozwala mu z tamtąt wyjś po prostu go pilnuje i niema on żadnego ruchu.Co robić a może to samica choć w 100% wygląda na samca.Jaskinia jest usytuowana w centrum akwarium moze przenieść ją do rogu to coś pomoż.Przecierz jeszcze kilka dni i zajedzie mi tego samca na amen.
Pomóżcie jeśli mozecie.
Tomek  Huh
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Luty 29, 2008, 13:53:24 »

A jesteś pewien że twoja samica nie jest samcem? Dlaczego samica nie ma partnera ? -nigdy nie miala czy mu się zeszlo ze świata? Ilu litrowe akwa posiadasz ? Co dzieje się po zgaszeniu światla w ciągu dnia ,czy domniemana samica trochę mu odpuszcza?
dla pewności co do plci tu zdjęcie samca : http://www.akwarium.host.sk/ryby_pielegnice_archocentrus_sajica.php
« Ostatnia zmiana: Luty 29, 2008, 14:03:11 wysłane przez ala » Zapisane

tofik34
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 01, 2008, 13:41:28 »

Mam 80 l akwarium,sajkę dostałem kolega miał kilka ale mu zeszły ,zdięcie które mi pokazałeś to samiec i ja właśnie kupiłem takiego a mam napewno samicę tylko że jest większa o duzo od samca,po zgaszeni światła jest trochę spokoju,przeniosłem grotę do rogu i trochę się uspokoiło ale samica odgania samca w inne terytorium akwarium ,moze potrzeba czasu żeby się zaakceptowały a moze samiec jest jeszce za młody??
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 01, 2008, 15:35:18 »

Wszystko jasne za małe akwa Roll Eyes

Astronotus ocellatus i drobnica.
tofik34
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 02, 2008, 00:51:16 »

4lata temu chodowałem sajki w tym akwarium i miałem 8szt z czego utworzyły się dwie pary i 3 razy było tarło i wylęg więc nie mów mi że za małe akwarium!!!!
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Marzec 02, 2008, 10:20:35 »

No dobrze tylko że ja widziałem parke pielęgnic cytrynowych samiec 18cm. samica około 15cm. w akwa 54litry z wylęgiem no i niewiem czy było im tam wygodnie Roll Eyes To o niczym nie świadczy że ryby się rozmnożyły Undecided

Astronotus ocellatus i drobnica.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #6 : Marzec 02, 2008, 20:20:00 »

moim zdaniem 80l. dla pary sajcy wystarczy (chodz zelerzy co tam plywa oprócz nich). Samiec może być niedojżaly i wtedy jest możliwość że samica go nie zaakceptuje. Ale daj im trochę czasu i gaś co dzień światlo na pare godzin (ale tak żeby nie bylo calkiem ciemno w akwa tylko pólmrok) i wtedy karm je przysmakami żeby ten samiec wyszedl i jadl razem z samicą, żeby trochę oswoila się z jego obecnością . dodaj im też więcej kryjówek , powinno pomódz male przemeblowanie w baniaku tak aby samica też czula się zdezoriętowana jeśli chodzi o terytorium.Może coś pomoże , ale jak przez pare dni będzie bez zmian i zobaczysz że samiec jest oslabiony to będziesz musial go odlowić.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: