Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rybki padaja-dlaczego ?  (Przeczytany 4677 razy)
byczek
Nowy
*

« : Luty 24, 2008, 16:42:29 »

Witam
Mam duzy problem
Od jakiegos tygodnia padaja mi rybki srednio 3 dziennie
Do tej pory kika neonek,jarzencow,otosek i kirysek.
Rybki nie maja oznak jakiejkolwiek choroby.
Wieczorem sa na oko zdrowe a rano juz niezywe.
Wczesniej leczylem rybki na ospe ale juz od tygodnia nic nie leje zadnej chemii.
Wymienilem wklady w kaskadzie (wiem ze to blad) ale to bylo okolo miesiaca temu wiec bakterie powinny sie odrodzic.
Moze macie jakies pomysly bo ja juz nie wiem co sie dzieje.
Parametry wody w normie (wg testu jbl) jedynie ph wysokie bo 7,6.
czy od ph moga padac?
zaznacze ze zawsze takie mialem i wczesniej rybki nie padaly
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 24, 2008, 16:46:10 »

Parametry wody w normie (wg testu jbl)
W normie to znaczy jakie? Bo to ważne. Wystarczy, że którykolwiek z parametrów wody wykaże odchylenie ponad normę i już masz problem. Podaj więc dokładnie wartość każdego parametru który mierzyłeś, napisz coś o akwarium (pojemność, filtracja) i coś więcej o obsadzie (jakie ryby i w jakich ilościach) bo teraz to wiadomo tylko, że pH masz wysokie i nic poza tym.

byczek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 24, 2008, 17:21:33 »

[/quote]
W normie to znaczy jakie? Bo to ważne. Wystarczy, że którykolwiek z parametrów wody wykaże odchylenie ponad normę i już masz problem. Podaj więc dokładnie wartość każdego parametru który mierzyłeś, napisz coś o akwarium (pojemność, filtracja) i coś więcej o obsadzie (jakie ryby i w jakich ilościach) bo teraz to wiadomo tylko, że pH masz wysokie i nic poza tym.
[/quote]

ph-7.6
kh-10
GH >10
NO2-0
NO3-25
teraz robilem
 wczesniej zrobili mi w sklepie i powiedzieli ze ok
testy sa paskowe wiec moze byc niedokladnosc
akwa 112 litrow
filtracja Eheim Liberty kaskadowy
mam okolo 25 neonkow razbor i jarzencow
4 otoski
6  kiryskow
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 24, 2008, 17:35:16 »

NO3 dość wysokie, choć nie powinno byc śmiertelne - ale biorąc pod uwagę możliwość niedokladnego testu kto wie... - podmieniaj wodę!
Ph - neonki lubią lekko kwaśną wodę, ale chyba nie powinny padać przy 7,6...

Jeśli jest jak mówisz - że rano są nieżywe to pierwsze co mi się nasuwa to brak tlenu - chociaż kaskada powinna natleniać wystarczająco...

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
byczek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 24, 2008, 17:48:29 »

ja tez pomyslalem o tlenie
dodatkowo napowietrzam ale nic to nie dalo
a jakie NO3 jest smiertelne ?
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 24, 2008, 17:51:47 »

Obniżyć kH, pH i NO3. Neony owszem tolerują wyższe pH ale przez krótki okres, w końcu to dość delikatna ryba.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #6 : Luty 24, 2008, 18:00:26 »

wygląda to na zatrucie... tylko czym? może wlożyleś do akwa coś nowego ostatnio? a może jakaś stara ''ozdoba'' zaczęla się rozpuszczać i uwalniać toksyny? NO3 do 40 powinno być bez problemów , niektóre żródla podają że poziom krytyczny to 50 (ale mnie 40 by martwilo już) . A czym leczyleś ospę i jak ?

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 24, 2008, 18:06:18 »

Jeśli leczyłeś ospę w zbiorniku ogólnym czymś typu Costapur lub czymś malachitpopdobnym to istnieje duże prawdopodobieństwo, że posłałeś na tamten świat dużą ilość bakterii nitryfikacyjnych ( a może nawet wszystkie). Proponuję dodawać do wody bakterie (do kupienia w sklepie zoo) i obserwować bo parametry mimo, że nie są idealne dla neonów, to nie powinny ich wykańczać w takim tempie.

byczek
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 24, 2008, 18:11:07 »

wygląda to na zatrucie... tylko czym? może wlożyleś do akwa coś nowego ostatnio? a może jakaś stara ''ozdoba'' zaczęla się rozpuszczać i uwalniać toksyny? NO3 do 40 powinno być bez problemów , niektóre żródla podają że poziom krytyczny to 50 (ale mnie 40 by martwilo już) . A czym leczyleś ospę i jak ?

ostatnio nic nowego nie wkladalem
ostatnie rybki jakie kupilem to 3 tygodnie temu razbory
tylko 1 padla
jakby byly one chore  to by chyba padly ?
z ozdob mam jedynie korzen i kokosy te same jakies 2-3 lata
NO3 obnize podmiana wody ?
a kh ?
leczylem ichtiosanem i podniesiona temperatura(w zbiorniku ogolnym)
dawka na 100 litrow co 2 dni do ustapienia objawow czyli jakis tydzien(tak zalecil sprzedawca)
ale teraz juz nie lecze od jakiegos tygodnia a padaja
bakterie sie jeszcze nie odrodzily ?
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 24, 2008, 18:22:42 »

NO3 obnize podmiana wody ?
a kh ?
Podmiania wody. Ale do podmian używać w większości demineralizowanej.

dawka na 100 litrow co 2 dni do ustapienia objawow czyli jakis tydzien(tak zalecil sprzedawca)
Ubiłeś bakterie. A żeby bakterie się same odrodziły potrzeba na to tygodni dlatego radzę kupić wlać do akwarium szczepy bakterii aby przespieszyć ich namnażanie i w efekcie filtrację biologiczną.
No i zmień sprzedawcę. Ja kiedyś leczyłem podobnym świństwem ryby ale sprzedawca zalecił mi podać dawkę na 100 litrów, podnieść temp do 30 stopni i czekać 3-4 dni. Jak objawy ustąpiły -  podmienić wodę w ilości 30-40% i po sprawie. Jeśli nie ustąpiły - dać połowę zalecanej dawki i odczekać jakieś 2-3 dni.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #10 : Luty 24, 2008, 18:23:48 »

OOo boshe. To strasznie dużo jest. A węgiel aktywny stosowaleś po kuracji dla wyciągnięcia reszty lakarstwa? Może chociaż robileś obfite podmianki (z 50% co drugi dzień?)? 

byczek
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 24, 2008, 18:36:00 »

no to wychodzi na to ze zawalilem
trzeba bylo Was sie pytac a nie sprzedawcy
podmianek nie robilem
a wegiel jak dlugo mam trzymac w filtrze ?
jutro kupie jakies szczepy bakterii
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Luty 24, 2008, 18:39:48 »

podmianek nie robilem
Błąd. Podmień jakieś 30-50% i dodaj bakterii. Oczywiście woda musi być odstana a najlepiej jakby połowa tej wody była demineralką.
a wegiel jak dlugo mam trzymac w filtrze ?
Przetrzymaj węgiel jakiś tydzień do dwóch. Jeśli nie nawozisz roślin to możesz go zostawić. Węgiel jest porowaty i niezależnie od tego czy się nasyci czy nie jest świetnym siedliskiem dla bakterii.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #13 : Luty 24, 2008, 18:56:34 »

coś mam obawy do nh wysokie ph i reszta parametrów ok ale połącznie nh + ph boba zmiatająca co tylko popadnie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: