Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co propunujecie do 375 L ?  (Przeczytany 2619 razy)
Los_1988
Zainteresowany
**

Moje GG: 6928749

« : Luty 22, 2008, 19:24:08 »

Witam.
Mam zamiar zalozyc akwa 375 L wymiary 150cmx50cmx50cm , glównie z mieczykami. To moje pierwsze tak duze akwa i chce sie usztrzec bledow.
W moim zalozeniu akawa  na poczatku nie bedzie mocno zarosniete. Chociarz i tak nie planuje wiekszej ekspansji roslin Wink.
Jednak tez nie bedzie zupelnie  pusto Smiley
Ale rybki na pierwszym planie Cheesy
Mam dylemat oswietlenia. Undecided
Rosliny: mech jawajski, Moczarka kanadyjska, moczarka argentynska,nurzaniec srubowy,żabienica sercolistna, żabienica amazonska, żabienica ozyrysa, żabienica blehera, żabienica szerokolistna, anubias, jeszcze jakies zwartki.
Mysle tez o jakiejs roslinie plywajacej moze wglebka plywajaca (żeby narybek mial gdzie sie schowac). tylko nie wiem jak bardzo bedzie ona zaslaniac swiatlo ? I jak wtedy trzeba bedzie zwieszkyc moc swietlowek.? (A moze to nie ma tak duzego znaczenia ajk mi sie wydaje)
Mysle ze sposrod tych cos wybiore i bede zadowlony. Rosliny stosunkowo latwe w hodowli Wink(przynajmniej tak mi sie wydaje)
jak juz mowilem rybki na piewrszym planie. Chcialbym zeby swiatlo wyeksponowalo rybki Smiley
Jakie oswietlenie proponujecie.Huh
Swietlowki - moj styl to Philips 965, AiMDayHiGlow. Inne to już takie w strone niebieskiego lub żóltego. ArcadiaFreshwater, FloraSet, Philips 840. Nie wiem tylko jakie są ceny?.
Moze zaproponuejcie wersje tansze i drozsze. Wink

I Love Xiphophorus helleri  Smiley
Plany sie zmieniają Wink
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #1 : Luty 22, 2008, 20:10:04 »

a zdecydowales sie juz ilosc swiatla?? ja bym polecal przy Twoim baniaku oswietlenie halogenowe- w koncu bedzie trza zadbac o rosliny przy dnie- a to co masz zamiar miec nie wymaga rewelacji. czyli musimy dojsc do kompromisu pomiedzy dobrym doswietleniem okolic dna a oszczednoscia. bo absolutnie nie ma sensu na szalenstwo na poziomie 180W Wink wystarczy jakies 100W. ewentualnie 3 lampki po 50W Wink
po raz kolejny zaznaczam- zabawa w swietlowki dla roslin nie ma raczej sensu przy tak malo wymagajacych roslinach Smiley

Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #2 : Luty 22, 2008, 20:13:01 »

Z ryb dał bym 4 paletki  Cheesy Cheesy  10 kirysków 2 glonojady i 30 neonów  Good ! papa

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
Los_1988
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 22, 2008, 20:17:27 »

Nie zdecydowalem sie jeszcze na ilosc swiatla
PGR Mówisz halogenowe.
Podaj jakies przykaldy lampek.
Ja dopiero zaczynam Wink
Krzysiek19 mysle ze paletki na poczatek nie sa odpowiednie. ale w przyszlosci moze jak zlapie troche praktyki tym Wink
Moj topic Wink
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,13918.0.html

Plany sie zmieniają Wink
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #4 : Luty 22, 2008, 20:20:48 »

mozesz wykorzystac nawety lammpy jakie stosuje sie do doswietlania podjazdow i chodnikow Wink te z czujnikiem ruchu Wink poszukaj na allegro zarowek halogenowych i systemow mocowan do nich, uchwytow, opraw czy nawet gotowych lamp Smiley

Los_1988
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 22, 2008, 22:10:51 »

Po drobnych konsultacjach Wink
1.Oswietlenie swietlowkami T5  4 x 54 W i wszystko co potrzebne to koszt okolo 600 zl
2.Halogeny 2x to http://www.allegro.pl/item309832437_zestaw_oswietlenia_hqi_70w_5200k_swiatlo.html
 koszt 460 zl
tylko co leszy efekt daje ?
Jak myslicie ? Wink.
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2008, 11:07:08 wysłane przez Los_1988 » Zapisane

Plany sie zmieniają Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: