Witam.
Mam zamiar zalozyc akwa 375 L wymiary 150cmx50cmx50cm , glównie z mieczykami. To moje pierwsze tak duze akwa i chce sie usztrzec bledow.
W moim zalozeniu akawa na poczatku nie bedzie mocno zarosniete. Chociarz i tak nie planuje wiekszej ekspansji roslin

.
Jednak tez nie bedzie zupelnie pusto
Ale rybki na pierwszym planie

Mam dylemat oswietlenia.

Rosliny: mech jawajski, Moczarka kanadyjska, moczarka argentynska,nurzaniec srubowy,żabienica sercolistna, żabienica amazonska, żabienica ozyrysa, żabienica blehera, żabienica szerokolistna, anubias, jeszcze jakies zwartki.
Mysle tez o jakiejs roslinie plywajacej moze wglebka plywajaca (żeby narybek mial gdzie sie schowac). tylko nie wiem jak bardzo bedzie ona zaslaniac swiatlo ? I jak wtedy trzeba bedzie zwieszkyc moc swietlowek.? (A moze to nie ma tak duzego znaczenia ajk mi sie wydaje)
Mysle ze sposrod tych cos wybiore i bede zadowlony. Rosliny stosunkowo latwe w hodowli

(przynajmniej tak mi sie wydaje)
jak juz mowilem rybki na piewrszym planie. Chcialbym zeby swiatlo wyeksponowalo rybki

Jakie oswietlenie proponujecie.

Swietlowki - moj styl to Philips 965, AiMDayHiGlow. Inne to już takie w strone niebieskiego lub żóltego. ArcadiaFreshwater, FloraSet, Philips 840. Nie wiem tylko jakie są ceny?.
Moze zaproponuejcie wersje tansze i drozsze.