Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « NO3 bardzo wysokie ponad50
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: NO3 bardzo wysokie ponad50  (Przeczytany 2326 razy)
pioootr117
Nowy
*

« : Luty 12, 2008, 22:01:13 »

znowu same problemy z moim akwarium teraz mam za wysokie stęrzenie NO3 powyrzej 50 .Prosiłbym o rade jad można zredukować to no3 do poziomu normalnego
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2008, 22:05:29 »

po pierwsze szybka podmiana! pozatym posadż dużo roślin szybko rosnących, nie przekarmiaj ryb, być może masz przerybienie i trzebaby zredukować obsadę ... rób częstrze podmiany..............

seba75
Gość
« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2008, 22:11:53 »

dokladnie tak jak mowi Ala, mozesz dodatkowo przeczyscie wklad w filtrze do filtracji mechanicznej i odmulic dno
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2008, 22:20:30 »

mozesz dodatkowo przeczyscie wklad w filtrze do filtracji mechanicznej i odmulic dno
odmulić jak najdardziej ! ale wklad wyczyść [ jak pisze Seba75 ofc.]mechaniczny -czyli np.gąbke tylko w przypadku jak masz oprucz niego jeszcze biologiczny np. ceramikę bo jak masz tylko gąbkowy wklad to nie plucz go narazie (dopuki nie spadnie NO3) -[spelnia on w tej chwili równiż rolę biologiczną i jest siedliskiem bakterii nitryfikacyjnych bez których ciężko o zbicie NO3 Wink ]

pioootr117
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 12, 2008, 22:49:02 »

dzięki za pomoc ale podmieniam wode od dwuch dni inic amam wode ze studni wcześniej zrobiłem test wody zkranu i wyszło prawie to samo sterzenie no3 ze wskazaniem nawet na wiecej
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Luty 12, 2008, 22:54:34 »

to podmiany niewiele pomogą  Sad ... a jak ryby się czują, może testy klamią? Wo da ze studni tak czy tak nie jest najlepsza -twarda bardzo. Zmień zródlo.     PS jak ryby nie czują się dobrze to możesz zastosować toxiwek sery tak na szybką poprawę ale i tak będzie trzeba czerpeć wodę z kądinąd
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2008, 23:14:56 wysłane przez ala » Zapisane

pioootr117
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 12, 2008, 23:36:53 »

dzięki rybki normalnie tylko skalary kture ostatnio wpusciłem są trochę osowiałe i zabardzo niechce im sie pływac tylko stoja nieruchomo w jednym miejscu
pioootr117
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 12, 2008, 23:39:10 »

a jak bym zastosowałlepszy filter to cos pomoze bo ten co mam to juz wysłużony staruszek
seba75
Gość
« Odpowiedz #8 : Luty 13, 2008, 00:29:56 »

mechaniczny -czyli np.gąbke tylko w przypadku jak masz oprucz niego jeszcze biologiczny

Oczywiscie  Smiley moglem rozwinac ale juz poprawiono  Wink
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #9 : Luty 13, 2008, 01:33:03 »

tylko skalary kture ostatnio wpusciłem są trochę osowiałe i zabardzo niechce im sie pływac tylko stoja nieruchomo w jednym miejscu

No skalary tak mają... albo ze sobą walczą, albo nie robią nic  Undecided

a jak bym zastosowałlepszy filter to cos pomoze bo ten co mam to juz wysłużony staruszek

NO3 to końcowy produkt nitryfikacji, czy filtracji biologicznej. Tego już żaden filtr nie usunie z wody. (Chyba, że jakiś absorbcyjny czy taki specjalny biologiczny beztlenowy - ale to wielkie wydatki i małe efekty najczęściej).

Zawartość NO3 zmniejszy albo 1. bujna roślinność albo 2. częste podmiany wody... no albo 3. redukcja obsady. Najlepiej zastosować wszystkie 3 opcje.
 papa
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2008, 01:39:07 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
pioootr117
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 13, 2008, 19:12:17 »

dostosuje sie do waszych wskazuwek jeszcze jedno pytanie cz moge zastosowac w tym przypatku filter z weglem aktywnym czy nie podniesie i on znowu NO3
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: