Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z wodą  (Przeczytany 2076 razy)
Ziutas
Nowy
*

« : Luty 11, 2008, 18:50:38 »

witam
Mam problem odnośnie wody. Akwaria mam już spory kawałek czasu i w jednym z nich (70l) od paru dni mam mętną wode(mleko z woda tak jakby). Dzisiaj wymienilem 3/4 wody i dalej mam ten problem. Zastanawia mnie czy to moze wina filtra bo w sumie cały mechanizm mam juz okolo 2 lata a samych gąpek (filtrów) mam 3 do dwóch akwariów czyli 1 filtr mam zawsze wolny i co jakis czas jak sie zapycha jeden z tych ktore sa w akwarium to podmieniam. Prosze o jakas porade.

Pozdrawiam
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2008, 19:13:37 »

Zastanawia mnie czy to moze wina filtra bo w sumie cały mechanizm mam juz okolo 2 lata a samych gąpek (filtrów) mam 3 do dwóch akwariów czyli 1 filtr mam zawsze wolny i co jakis czas jak sie zapycha jeden z tych ktore sa w akwarium to podmieniam.

To żle robisz...  Sad  mleczna woda może być spowodowana zakwitem pierwotniaków np. , może masz w filtrze węgiel stary i zacząl uwalniać jakieś ''coś''?

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2008, 19:28:56 »

A nie lepiej wyczyścić niż się zapcha niż wymieniać Huh

Ziutas
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2008, 20:05:25 »

Filtra nie wymienialem od 2 lat (pod wzgledem ze nie kupowalem nowego w sklepie) mam 3 ktore czyszczę regularnie i umieszczam w akwariach.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2008, 20:14:04 »

no tak ale jak wyjmujesz wkald to co z nim robisz? Bo powinieneś wyplukać w w wodzie sciągniętej z akwa i wlożyć na miejsce a ja mam wrażenie że Ty robisz inaczej tzn: wyjmujesz wklad pluczesz pod kranem i buch do szuflady a wkladasz ten który przeszed już wcześniej podobny zabieg i odleżakowal swoje w szufladzie (czy tam gdzieś...) -czy tak to się odbywa, czy mi się tylko wydaje...?

Ziutas
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 11, 2008, 21:12:57 »

Dokładnie, okolo 2 lat mi sie to sprawdzało i nic sie nie dzialo- zobaczymy jutro jak woda sie ustatkuje po wymianie.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #6 : Luty 11, 2008, 21:21:16 »

Roll Eyes W takim razie myślę że to zakwit i woda po podmianie się nie wyklaruje... Plucząc filtr pod kranem zabijasz wszystkie bakterie nitryfikacyjne co powoduje zachwianie równowagi biologicznej w calym zbiorniku i co za tym idzie może sprzyjać rozwojowi pierwotniaków -mętnej wodzie, i wielu innym paskucstwom chorób nie wylanczając. Aż się boję pomyśleć jakie reakcje mogą zachodzić podczas leżakowania w przyslowiowej szufladzie... Shocked

Ziutas
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 12, 2008, 08:13:09 »

ok postaram sie to zmienic, thx za pomoc

Pozdrawaim
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 12, 2008, 11:27:23 »

I nie czyść filtra zbyt dokładnie. To co na nim zostawisz posłuży od razu jako wkład biologiczny. Czyszczenie filtra polega na zgrubnym usunięciu zawartych w nim zanieczyszczeń i tym samym udrożnieniu go.(zmniejsza się opór przepływu) Pozdrawiam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: