Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: co2 w akwarium 25 L  (Przeczytany 5319 razy)
DeeDee
Nowy
*

« : Luty 11, 2008, 19:12:40 »

Witam,
niedawno założyłam nowe akwa 25-litrowe (wiem co myślicie o takich maleństwach, ale nie mam warunków na większe Sad ) Chciałabym jakoś wspomóc moje roślinki poprzez podawanie co2. W związku z tym proszę o radę co będzie  najlepsze do takiego małego akwarium? Skłaniam się raczej do zakupu jakiegoś zestawu ze spray'em, ale czytałam mało pochlebne recenzje o tego typu systemach.  Myślałam trochę o budowie jakiejś niewielkiej bimbrowni, ale odrzuciłam tę możliwość ze względu na problemy z kontrolą i regulacją przepływu co2 A może się mylę?

Ps. wiem, że sporo już było wątków i dyskusji na ten temat, ale przyznam że nie znalazłam w nich konkretnej odpowiedzi na moje pytanie Roll Eyes Dodam, że zależałoby mi na wypowiedziach osób, które mają doświadczenia z małymi akwariami.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2008, 19:20:53 »

a jakie masz oświetlenie , bo jak marne to CO2 mija się z celem...

DeeDee
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2008, 19:33:42 »

w pokrywie była standardowa żarówka 25watt, ale wymienię na energooszczędną bo mi bardzo wodę grzeje. w przyszłości postaram się zmienić oświetlenie na bardziej akwarystyczne, tylko muszę poczekać na powrót mojego elektryka...
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2008, 19:56:21 »

Witam,
niedawno założyłam nowe akwa 25-litrowe (wiem co myślicie o takich maleństwach, ale nie mam warunków na większe Sad

Witaj. Nie musisz się tłumaczyć , że małe Smiley...dużo osób ma takie albo to z powodu warunków, albo dodatkowo:)
) Chciałabym jakoś wspomóc moje roślinki poprzez podawanie co2. W związku z tym proszę o radę co będzie  najlepsze do takiego małego akwarium?
A jakie masz roślinki? Bądź jakie planujesz? Może akurat takie które Co2 nie wymagają i nie ma się sensu  z tym bawić .
No chyba ,że co2 ma też posłużyć też  do np zbijania ph. Smiley
Musisz wiedzieć jakie masz twardości , bo w tak małym akwa łatwo z co2 o katastrofę ,jeśli się przesadzi.
.  Myślałam trochę o budowie jakiejś niewielkiej bimbrowni, ale odrzuciłam tę możliwość ze względu na problemy z kontrolą i regulacją przepływu co2 A może się mylę?
Zaworek precyzyjny powinien pomóc w dawkowaniu co2 z bimbrowni.
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2008, 19:56:46 »

25W na 25l to niezły wynik można tylko coś pokombinować z temperaturami barwowymi, czy jakoś tak się to nazywa Smiley
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 11, 2008, 20:00:09 »

25W na 25l to niezły wynik można tylko coś pokombinować z temperaturami barwowymi, czy jakoś tak się to nazywa Smiley

Nie ma to zadnego praktycznie przełożenia na ogólny wzrost roślin w akwarium:) choć są pewne wyjątki w przypadku pewnych gatunków roślin trudnych(pisałem kiedyś gdzieś o tym) ...Co innego żarówka co innego nawet mniejszej mocy świetlówka akwarystyczna.
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #6 : Luty 11, 2008, 20:03:20 »

no nie bardzo dobry wynik... wydaje Ci sie Wink a to z racji,ze to slaba moc! znaczy starczy w miare jak sie ma mcharium albo malo wymagajace rosliny Wink
a to dlatego,ze ta zarowka daje tyle swiatla co... swietlowka kolo 7W Wink
na stole mi lezy 15W kompaktowka i jej moc swiecenia jest bliska 60W standardowej zarowce Wink

DeeDee
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 12, 2008, 10:39:59 »

Rośliny:
 - żabienica (tropica)
 - strzałka
 - moczarka kanadyjska
 - gałęzatka
 - mech jawajski

parametry:
ph - 7,8 (fajnie byłoby trochę obniżyć)
TWO - 18 (też trochę wysoko, ale i tak mieszana z destylowaną, bo kranowa u mnie ma ok. 21)
TWW - 3 (tyle mi wychodzi z paskowego JBL i kropelkowego zooleka - ale jutro jadę kupić porządny test Wink)

Podłoże:
- floran + piasek + drobny żwir

Nawożenie:
na razie tylko jakieś stożki, ale nie pamiętam nazwy

Poza tym pływa tam parę młodych gupików, między innymi dlatego boję się eksperymentować z co2. Ale jak widzę stan moich roślinek to chyba nie mam wyjścia...
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Luty 12, 2008, 10:51:06 »

Rośliny:
 - żabienica (tropica)
 - strzałka
 - moczarka kanadyjska
 - gałęzatka
 - mech jawajski
Większość z tych roślin powinna doskonale rosnąć bez Co2
parametry:
ph - 7,8 (fajnie byłoby trochę obniżyć)
TWO - 18 (też trochę wysoko, ale i tak mieszana z destylowaną, bo kranowa u mnie ma ok. 21)
TWW - 3 (tyle mi wychodzi z paskowego JBL i kropelkowego zooleka - ale jutro jadę kupić porządny test Wink)
Przez dodanie co2 można obniżyć ph jednak przy takiej Twardości węglanowej w tak małym akwarium gdzie wszystkie reakcje zachodzą bardzo szybko...bał bym się dawać Co2.Powinnaś najpierw doprowadzić TwW do około 6 , żeby był jakiś bufor. Przy TwW 3 możesz mieć zbyt duże skoki. Masz racje sprawdz najpierw czy  TwW jest naprawde na tak niskim poziomie.
Pozdr

PGR
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Luty 12, 2008, 10:52:36 »

najpierw zmien zarowke na swietlowke kompaktowa (zarowke energooszczedna inaczej) o mocy 11W- wystarczy na to co masz, zwiekszysz moc swiecenia o chyba 80%. nastepnie wyciagnij stozki bo mozesz miec wykwit glonow jak sie patrzy zaraz. siwec, swiec i jeszcze raz swiec tym i po tygodniu mozesz sprobowac nawozic Smiley jednak co do co2 to mam watpliwosci czy przy tych roslinach ma w ogole to sens Smiley z racji,ze sa to rosliny malo wymagajace i jesli nie napowietrzasz (a  nie powinienes od kiedy bedzie  mocniejsze swiatlo) to bedzie co2 wystarczajaco- chyba,ze masz pelne roslin akwa Wink na twoim miejscu raczej bym sie zastanowil nad parametrami- pH do zbicia Wink

DeeDee
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 12, 2008, 11:10:41 »

Dzięki serdeczne za wszystkie rady - chyba faktycznie daruję sobie na razie Wink idę wygrzebywać nawozik i pomyśleć nad tym TWW. A co do ph - początkowo miało 8,5 (kranówa  Roll Eyes) obniżone za pomocą aquacidu Embarrassed w czwartek podmiana wody, postaram się jeszcze troszkę obniżyc

najpierw zmien zarowke na swietlowke kompaktowa (zarowke energooszczedna inaczej) o mocy 11W

nie za mocna do tej pokrywy? jeśli nie, to zaraz po nią biegnę Wink

A roślinek nie mam za wiele, średnio dwie sztuki każdej. Tylko moczarki jest więcej i rośnie jak głupia Cheesy
PGR
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Luty 12, 2008, 12:30:26 »

Dzięki serdeczne za wszystkie rady - chyba faktycznie daruję sobie na razie Wink idę wygrzebywać nawozik i pomyśleć nad tym TWW. A co do ph - początkowo miało 8,5 (kranówa  Roll Eyes) obniżone za pomocą aquacidu Embarrassed w czwartek podmiana wody, postaram się jeszcze troszkę obniżyc

najpierw zmien zarowke na swietlowke kompaktowa (zarowke energooszczedna inaczej) o mocy 11W

nie za mocna do tej pokrywy? jeśli nie, to zaraz po nią biegnę Wink

A roślinek nie mam za wiele, średnio dwie sztuki każdej. Tylko moczarki jest więcej i rośnie jak głupia Cheesy

11W to bedzie optymalnie Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: