DeeDee
Nowy

|
 |
« : Luty 11, 2008, 19:12:40 » |
|
Witam, niedawno założyłam nowe akwa 25-litrowe (wiem co myślicie o takich maleństwach, ale nie mam warunków na większe  ) Chciałabym jakoś wspomóc moje roślinki poprzez podawanie co 2. W związku z tym proszę o radę co będzie najlepsze do takiego małego akwarium? Skłaniam się raczej do zakupu jakiegoś zestawu ze spray'em, ale czytałam mało pochlebne recenzje o tego typu systemach. Myślałam trochę o budowie jakiejś niewielkiej bimbrowni, ale odrzuciłam tę możliwość ze względu na problemy z kontrolą i regulacją przepływu co 2 A może się mylę? Ps. wiem, że sporo już było wątków i dyskusji na ten temat, ale przyznam że nie znalazłam w nich konkretnej odpowiedzi na moje pytanie  Dodam, że zależałoby mi na wypowiedziach osób, które mają doświadczenia z małymi akwariami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2008, 19:20:53 » |
|
a jakie masz oświetlenie , bo jak marne to CO2 mija się z celem...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DeeDee
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2008, 19:33:42 » |
|
w pokrywie była standardowa żarówka 25watt, ale wymienię na energooszczędną bo mi bardzo wodę grzeje. w przyszłości postaram się zmienić oświetlenie na bardziej akwarystyczne, tylko muszę poczekać na powrót mojego elektryka...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sircula
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2008, 19:56:21 » |
|
Witam, niedawno założyłam nowe akwa 25-litrowe (wiem co myślicie o takich maleństwach, ale nie mam warunków na większe  Witaj. Nie musisz się tłumaczyć , że małe  ...dużo osób ma takie albo to z powodu warunków, albo dodatkowo:) ) Chciałabym jakoś wspomóc moje roślinki poprzez podawanie co2. W związku z tym proszę o radę co będzie najlepsze do takiego małego akwarium?
A jakie masz roślinki? Bądź jakie planujesz? Może akurat takie które Co2 nie wymagają i nie ma się sensu z tym bawić . No chyba ,że co2 ma też posłużyć też do np zbijania ph.  Musisz wiedzieć jakie masz twardości , bo w tak małym akwa łatwo z co2 o katastrofę ,jeśli się przesadzi. . Myślałam trochę o budowie jakiejś niewielkiej bimbrowni, ale odrzuciłam tę możliwość ze względu na problemy z kontrolą i regulacją przepływu co2 A może się mylę?
Zaworek precyzyjny powinien pomóc w dawkowaniu co2 z bimbrowni. pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skalar76
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2008, 19:56:46 » |
|
25W na 25l to niezły wynik można tylko coś pokombinować z temperaturami barwowymi, czy jakoś tak się to nazywa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sircula
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 11, 2008, 20:00:09 » |
|
25W na 25l to niezły wynik można tylko coś pokombinować z temperaturami barwowymi, czy jakoś tak się to nazywa  Nie ma to zadnego praktycznie przełożenia na ogólny wzrost roślin w akwarium:) choć są pewne wyjątki w przypadku pewnych gatunków roślin trudnych(pisałem kiedyś gdzieś o tym) ...Co innego żarówka co innego nawet mniejszej mocy świetlówka akwarystyczna. pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 11, 2008, 20:03:20 » |
|
25W na 25l to niezły wynik można tylko coś pokombinować z temperaturami barwowymi, czy jakoś tak się to nazywa  no nie bardzo dobry wynik... wydaje Ci sie  a to z racji,ze to slaba moc! znaczy starczy w miare jak sie ma mcharium albo malo wymagajace rosliny  a to dlatego,ze ta zarowka daje tyle swiatla co... swietlowka kolo 7W  na stole mi lezy 15W kompaktowka i jej moc swiecenia jest bliska 60W standardowej zarowce 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DeeDee
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 12, 2008, 10:39:59 » |
|
Rośliny: - żabienica (tropica) - strzałka - moczarka kanadyjska - gałęzatka - mech jawajski parametry: ph - 7,8 (fajnie byłoby trochę obniżyć) TWO - 18 (też trochę wysoko, ale i tak mieszana z destylowaną, bo kranowa u mnie ma ok. 21) TWW - 3 (tyle mi wychodzi z paskowego JBL i kropelkowego zooleka - ale jutro jadę kupić porządny test  ) Podłoże: - floran + piasek + drobny żwir Nawożenie: na razie tylko jakieś stożki, ale nie pamiętam nazwy Poza tym pływa tam parę młodych gupików, między innymi dlatego boję się eksperymentować z co2. Ale jak widzę stan moich roślinek to chyba nie mam wyjścia...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sircula
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 12, 2008, 10:51:06 » |
|
Rośliny: - żabienica (tropica) - strzałka - moczarka kanadyjska - gałęzatka - mech jawajski
Większość z tych roślin powinna doskonale rosnąć bez Co2 parametry: ph - 7,8 (fajnie byłoby trochę obniżyć) TWO - 18 (też trochę wysoko, ale i tak mieszana z destylowaną, bo kranowa u mnie ma ok. 21) TWW - 3 (tyle mi wychodzi z paskowego JBL i kropelkowego zooleka - ale jutro jadę kupić porządny test  ) Przez dodanie co2 można obniżyć ph jednak przy takiej Twardości węglanowej w tak małym akwarium gdzie wszystkie reakcje zachodzą bardzo szybko...bał bym się dawać Co2.Powinnaś najpierw doprowadzić TwW do około 6 , żeby był jakiś bufor. Przy TwW 3 możesz mieć zbyt duże skoki. Masz racje sprawdz najpierw czy TwW jest naprawde na tak niskim poziomie. Pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 12, 2008, 10:52:36 » |
|
najpierw zmien zarowke na swietlowke kompaktowa (zarowke energooszczedna inaczej) o mocy 11W- wystarczy na to co masz, zwiekszysz moc swiecenia o chyba 80%. nastepnie wyciagnij stozki bo mozesz miec wykwit glonow jak sie patrzy zaraz. siwec, swiec i jeszcze raz swiec tym i po tygodniu mozesz sprobowac nawozic  jednak co do co2 to mam watpliwosci czy przy tych roslinach ma w ogole to sens  z racji,ze sa to rosliny malo wymagajace i jesli nie napowietrzasz (a nie powinienes od kiedy bedzie mocniejsze swiatlo) to bedzie co2 wystarczajaco- chyba,ze masz pelne roslin akwa  na twoim miejscu raczej bym sie zastanowil nad parametrami- pH do zbicia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DeeDee
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 12, 2008, 11:10:41 » |
|
Dzięki serdeczne za wszystkie rady - chyba faktycznie daruję sobie na razie  idę wygrzebywać nawozik i pomyśleć nad tym TWW. A co do ph - początkowo miało 8,5 (kranówa  ) obniżone za pomocą aquacidu  w czwartek podmiana wody, postaram się jeszcze troszkę obniżyc najpierw zmien zarowke na swietlowke kompaktowa (zarowke energooszczedna inaczej) o mocy 11W nie za mocna do tej pokrywy? jeśli nie, to zaraz po nią biegnę  A roślinek nie mam za wiele, średnio dwie sztuki każdej. Tylko moczarki jest więcej i rośnie jak głupia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 12, 2008, 12:30:26 » |
|
Dzięki serdeczne za wszystkie rady - chyba faktycznie daruję sobie na razie  idę wygrzebywać nawozik i pomyśleć nad tym TWW. A co do ph - początkowo miało 8,5 (kranówa  ) obniżone za pomocą aquacidu  w czwartek podmiana wody, postaram się jeszcze troszkę obniżyc najpierw zmien zarowke na swietlowke kompaktowa (zarowke energooszczedna inaczej) o mocy 11W nie za mocna do tej pokrywy? jeśli nie, to zaraz po nią biegnę  A roślinek nie mam za wiele, średnio dwie sztuki każdej. Tylko moczarki jest więcej i rośnie jak głupia  11W to bedzie optymalnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|