Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « czy mogę dołożyć jeszcze 3 skalary
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy mogę dołożyć jeszcze 3 skalary  (Przeczytany 1225 razy)
mario27-28
Super aktywny

« : Luty 12, 2008, 19:35:58 »

Witam.Mam pytanie czy mogę dołożyć jeszcze 3 skalary.akwarium 240L(120*40*50),a obsada jaką posiadam na dzień dziśejszy to:
2x młode skalary
15xneon
4xgurami
1+2 pielęgniczki papuuzie
1+1pielęgniczki ramireza
6xkiryski
3xzbrojnik niebieski
2xkosiarka
3xotosek
Trochę tego jest i niewiem czy mogą dojść jeszcze te 3 skalary(dardzo mi się podobają),i niewiem czy pielęgniczki papuzie mogą być razem z ramirezkami w jednym akwarium(sprzedawca mówił że mogą).Mam sporo roślin i kryjówki z korzenia i kokosów i narazie spokój,bo niezauważyłem żadnych walk między nimi,a co będzie póżniej jak się zadomowją  ???Może ktoś z was miał je razem i podzeli się swoimi spostrzeżeniami Wink

PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2008, 22:56:37 »

sprzedawcow nie sluchaj- oni by ci karpia tam ejszcze wcisneli... ocen temperament swoich pielegnic... a w sumie wiesz co bylyby najrozsadniejsze... oddaj papuzie i zamien na skalary Smiley wtedy jestem na tak Wink w innym wypadku obawiam sie co mogloby sie stac gdyby ktores z pielegnic przystapily do tarla...

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 13, 2008, 20:47:23 »

No to wporządku,tak chyba zrobię tylko zamiast papuzich oddam ramirezy,bo zauważyłem że mi wcisneli 2 samce(a miała być zgodna parka) i jeden ten barwniejszy gania drugiego,i pozatym ramirezy są chyba mniej wymagające od papuzich

Neurochirurg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 14, 2008, 09:04:45 »

Jeśli chodzi o skalary to sprawa ma się tak. Jak dołożysz trzy zwiększysz prawdopodobieństwo że dobierze Ci się para (też zaczynałem od 5 młodziutkich skalarów) Jednak gdy dorosną i zaczną się wycierać 240l może się okazać za małe dla 5 15cm skalarów. Moje 200l okazało się za małe. Dziś została dobrana para a 3 piękne wielkie skalary dla ich dobra poszły w świat.

Pozdrawiam

Nic na siłę. Weź większy młotek!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: