Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne pytanie odnośnie obciążenia  (Przeczytany 2100 razy)
slaw2006
Zainteresowany
**

« : Luty 11, 2008, 14:10:31 »

mam pytanie troche nietypowe

chce postawić na jednej ścianie w pokoju akwa 2x375L, powierzchnia obciązona 300x50, ściana nośna, blok nowy 1rok po budowie, z cegły, mieszkanie na parterze, pod spodem garaże,
przewidywane obciązenie 1500kg

u zarządcy bloku dowiedziałem się że dopuszczalny nacisk na 1m2 to 160kg Shocked Shocked Shocked Shocked
jak to możliwe???
to wynika z tego że nie mogę nawet trzech ludzi każdy po 100kg w pokoju na 1m2 zebrać
czy facet coś pomieszał? czy faktycznie tak jest Cry Cry Cry Cry
proszę o szybką odpowiedz

mam jeszcze kilka informacji dodatkowych
płyty kanałowe typu S gr.24cm wylewka beton B20 stal AIII
Q1 do potęgi K=3,3kN
Q2=4,4kN
Q3=1,27kN
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2008, 15:42:07 wysłane przez slaw2006 » Zapisane
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2008, 15:52:58 »

u zarządcy bloku dowiedziałem się że dopuszczalny nacisk na 1m2 to 160kg Shocked Shocked Shocked Shocked
jak to możliwe???

Kocham kompetentych i nteligientnych zarządców... Grin

Słuchaj, ja waże 100 kilo (nie jestem gruby tylko duży i szeroki  Tongue), a moja żona (jak przytyje) 60 kilo. Więc jak wezmę u Ciebie w chacie moją żonę na ręce, to sie podłoga zawali ... tak?

Jak będziesz robił impre w domu, to kup dokładną wagę, bo jak jakiś bysio zatańczy wolnego z jakąś puszystą laską, to wylondują w garażu...  Grin

proponuje takie rozwiązanie przy ścianie nośnej.
strona jest po niemiecku ale z obrazków chyba wykuma każdy, o co chodzi.

Przednie nóżki na podłodze, a tył opiera się w ścianie nośnej (wmurowany albo na dyblach).
Konstrukcje stalową musi ci ktoś zrobić.

http://www.deters-ing.de/Statik/gestell.htm

« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2008, 16:23:43 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2008, 17:31:51 »

też sobie tak to tłumaczyłem, nawet podjechałem do projektanta bloku, jutro bede miał odpowiedz o max nacisku na1m

rame juz mam przygotowaną, tz rysunek, nawet podobny do tego
dzieki
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2008, 20:08:16 »

160kg na metr to przesada... mysle,ze OSB ma wieksza wytrzymalosc Wink na pewno moze byc wiecej Smiley szegolnie przy scianie i przy przenisieniu czesci ciezaru na sciane Smiley
jesli to dobrze przemyslisz to nawet 1/4 obciazenia uda ci sie przeniesc na sciane- kwestia tylko odpowiedniego stelaza i dobrego "dociagniecia" do sciany na srubach Wink ale to pozostawiamy twojemu pomyslowi Smiley

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2008, 20:22:42 »

Mi si zdaje ze to jakas pomylka to 160  Huh Glupia syafka z narzedziami moze tyle wazyc.... Na windzie jest napisane +obciazenie do 500kg. lub 6 osob!   PS cos mi sie y klawiatura stalo dlatego pisze jak muyzn ,sorka Embarrassed

slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 12, 2008, 11:05:53 »

też sobie tak to tłumaczyłem, nawet podjechałem do projektanta bloku, jutro bede miał odpowiedz o max nacisku na1m

rame juz mam przygotowaną, tz rysunek, nawet podobny do tego
dzieki

jestem przerażony
odpowiedz jaką otrzymałem od projektanta bloku: dopuszczalne obciążenie 1,5kN/m2, u pana jest ok.9kN"

toć to musze wystawić z innego pokoju moją 240-tke!!! ludzie powiedzcie czy mogę postawic wzdłuż ściany nośnej 2 akwa po 375L(powierzchnia 300x50cm) ?? szacuje że będzie to ważyło ok.1200kg!!??
konstrukcja jest bardzo podobna do tej przedstawionej powyżej, ma więcej zastrzałów wzmacniających. też jest przykręcana do ściany a druga połowa stoi na stropie
czy mogę czuć się bezpieczny??? a blok?Huh nie chcę być posądzony o katsatrofę budowlaną
moje zdanie jest takie że strop spokojnie wytrzyma, ale......
plisssss Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided

edit.
a no faktycznie zgodnie z PN 82 B-02003 wynika że cyt. wartość charakterystyczna obciążen technologicznych równomiernie rozłzonych dla pomieszczeń typu pokoje i pomieszczenia mieszkalne w domach indywidualnych, czynszowych, hotelach, schroniskach, szpitalach, więzieniach, pomieszczeniach sanitanych wynosi 1,5kN/m2

wynika z tego że należy wszystkie biblioteczki wyrzucic z domu:-(

reasumując:
w moim przypadku
masa wody ok.360kg
masa zbiornika ok.80kg
masa żwiru ok.80kg
masa stelaza stalowego+płyty ok.100kg
razem=620kg x 2akwa=1240kg Undecided Undecided Cheesy Cheesy
to tak jakby ustawić na 1,5m2 bo taką powierzchnie zajmie akwa 50 worków 25kg - teoretycznie jest to możliwe, z tą różnicą że w przypadku akwa obciązenie będzie ciągłe i może nastąpić zmęczenie materiału

ale
mając już akwa 240l i przyjmując że masa całkowita wszystkiego to 420kg na powierzchni 0,55m2 przekroczenie wynosi 5,09; nacisk punktowy od 8 nóżek fi25mm, nacisk z jednej nóżki 52,5kg

natomiast
przy akwa 2x375l przyjmujac ze masa całkowita wszystkiego 1240kg na powierzchni 1,5m2 to przekroczenie wynosi 5,51; nacisk przy takiej konstrukcji jak wyżej przedstawiona jaki będzie??? reakcja pionowa w podłogę oraz pionowa i pozima w ściane,
już sam nie wiem
ale mysle ze nie powinno byc problemu Undecided Undecided Undecided

może komuś przyda się takie coś
http://www.aquadesign.pl/artykuly_html/Astropy.htm

a swoją drogą kto ma najwiekszę akwa w bloku?Huh
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2008, 17:12:16 wysłane przez slaw2006 » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: