Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Paraliż ogona u Gupika  (Przeczytany 5942 razy)
eowyn13
Nowy
*

« : Styczeń 17, 2008, 17:26:08 »

Jakiś czas temu kiedy zdechła mi jedna tęczanka boesemana dostałam dwa gupiki - samca i samiczkę. Wieczorem samiczka urodziła 18 młodych (wszystkie odłowiłam do kotnika). Następnego dnia samczyk i samiczka sdechli więc zaczęłam podejrzewać ospę rybią. Udało się ją wyleczyć, bo małe przestały umierać. Generalnie ostało się 6 sztuk gupików - 3 samce i 3 samiczki (ślicznie ubarwione). Przed kupnem parki miałam w moim akwa Gurami mozaikowe, duuuuże dania malabarskie i tęczankę boesemana (jeszcze jedną) więc sami rozumiecie - towarzystwo żarłoczne i dość duże. Gupiki mnie zafascynowały do tego stopnia, że oddałam w dobre ręce tamte olbrzymy i dokupiłam jeszcze dwie samiczki gupika i jednego samca (gupika również). Wszystko było OK przez tydzień po czym, wczoraj jedna samiczka, urodzona w akwarium zdechła. Dziś rano drga samiczka, a jeden samczyk miał sparaliżowany ogon. Leżał na kamieniach i próbował podpływać, ale po godzinie zdechł. Nie wiem czy paraliżem można zarazić drugą rybę, w każdym razie tak się stało. Teraz drugi samczyk ma paraliż (tylko ogona). Drug samiec ma tylko lekko  wyblakłe kolory więc uznałam t za infekcję bakteryjną i podałam preparat MFC i wsypałam troszkę soli. Ten ze sparaliżowanym ogonem jest w trochę lepszej kondycji. Trochę nawet  przemieścił się w inne miejsce w akwarium. Wygląda na to że  jest mu lepiej bo włączyłam do tego intensywne napowietrzenie. Gupiki które kupiłam są zdrowe jak ... ryby Grin
Podejrzewam że to od rośliny, którą kupiłam niedawno.
Pomóżcie, błagam! Zajmuję się tym dopiero od roku i nie poddam się, ale jak patrzę na Kasia (na początku myślałam że to samica  Grin Grin Cheesy Cheesy i ochrzciłam go Kasia później zmieniłam na Kaś albo Kasio [wiem, ze to dziwnie brzmi Smiley]) to chce mi się płakać. Nie mam doświadczenia bo mam dopiero lat 12 no i skąd mam wiedzieć co zrobić, skoro nigdzie; ani w Internecie ani w książce o akwa nic nie pisze o paraliżu...
HELP!!! Huh Huh Sad

Akwarium: malutkie... 25l
Gurami Mozaikowe (śliczny samiec)
Dwa kiryski Lamparcie (tylko że nie mają kropek na płetwie grzbietowej; może jednak nie lamparcie??)
Jeden zbrojnik niebieski (glonojad, odkurzacz)
3samce gupika
2samice gupika
2gupiki cięż
eowyn13
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 21, 2008, 09:59:19 »

Zastanawiam sie czemu na inne wątki odpowiadacie gradem odpowiedzi a ja nigdy nie dostanę ani jednej odpowiedzi ?
teraz już po potokach wszystkie ryby mi pozdychały nigdzie nie da się znaleźć przyczyny ani ja to leczyć  Angry

Dwa kiryski Lamparcie (tylko że nie mają kropek na płetwie grzbietowej; może jednak nie lamparcie??)
3samce gupika
2samice gupika
2gupiki cięż
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 21, 2008, 12:21:41 »

Patrząc na twoją obsadę w tak małym akwarium i objawy obstawiam na zatrucie związkami azotowymi.
Podaj więcej informacji przede wszystkim parametry wody oraz informacje o pielęgnacji akwarium

eowyn13
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 22, 2008, 18:40:21 »

Dzięki Ci Boże że chodź jedna osoba odpowiedziała!!! Naprawdę dzięki! Jak Wszystko posprawdzam to napiszę te parametry . Jeszce raz dzięki  Grin Grin Grin

3samce gupika
2samice gupika
2gupiki cięż
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #4 : Styczeń 22, 2008, 23:28:56 »

oj Slonko, zastanawiam sie jak to sie dzieje,ze tylko guik ci padl- za duzo tego w baniaku. milo bedzie jak poza parametrami wody podasz tez troche informacji o zachowaniu ryb w zbiorniku. czy nie ma konfliktu, czy po posilkach ryby nie sa zbyt ospale, jak karmisz... generalnie im wiecej informacji podasz tym latwiej ebdzie sie dalo rozwizac problem Smiley i blagam... oddaj komus kto ma duzy zbironik tego gurami, niech sie nie meczy, albo kup wiekszy baniak... Wink

tediuss
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 28, 2008, 07:58:20 »

Witaj-piszesz też o jakiejś roślince?Co to za roslinka?czy to na pewno wodna?
Bardzo dawno temu(ok 10 lat) miałem taki sam problem ale z guraminami -Kupiłem roslinkę ale nie chciało mi się sprwadzić jej czy to na pewno wodna i  wszystkie ryby poszły do "piachu "właśnie po kolei takim paraliżem-niektórzy sprzedawcy sprzedają rosliny np.błotne do akwarium wodnego a te skolei wytwarzają trujące związki które zabijają Smiley

.....cierpliwość to piękny dar.......
eowyn13
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 21, 2008, 20:31:52 »

To była moczarka kanadyjska. Już przedtem taką miałam. I jak na razie żadnych nowych ofiar nie ma. Tylko pięc małych gupiczków w kotniku xD
Dzięki i pozdrowionka

3samce gupika
2samice gupika
2gupiki cięż
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: