Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Ratunku ! Zdychające gurami
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ratunku ! Zdychające gurami  (Przeczytany 3784 razy)
Łukasz
Nowy
*

« : Lipiec 17, 2004, 20:04:09 »

Mam dziwny problem niedawno przeszedłem do nowego akwarium i kupiłem sobie 6 gurami. Nie wiem zabardzo jaki to gatunek ale są koloru pomarańczowego. W ciągu tygodnia zdechły mi 3 gurami. Nie wiem co mam robić pomocy mam akwa 100l
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 17, 2004, 20:08:44 »

ile czasu minęło od założenia akwarium i wpuszczenia ryb
Łukasz
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 17, 2004, 20:17:26 »

Minęły jakieśdwa ttygodnie
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Lipiec 17, 2004, 20:20:12 »

hm... miały jakieś oznaki choroby (białe plamki, problemy z pływaniem, zniekształcenia, chowały sie po kątach itp.) jeszcze w sklepie, może w akwarium z nimi był truposz?
merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Lipiec 17, 2004, 20:34:22 »

co do choroby Ci nie pomogę bo sam dopiero zaczynam, ale masz gurami złociste, które są odmianą barwną dwuplamistych. to bardzo ładne rybki. życzę szczęścia w walce z chorobą.

64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
Łukasz
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 17, 2004, 20:38:07 »

Właśnie w tym problem że pływały normalnie żadnych zmian na łuskach.
W sklepie wszystkie nie było z nimi żadnej zdechłej ryby. Za każdym razem przychodziłem zobaczyć akwarium a tam leżała na dnie gurami zostały mi tylko 3 z tego co zauwarzyłem te 3 miają troche inny styl ubarwienia od tamtych co zdechłym, mają taki czarne pręgi i są lekko żółtawe a te , które zdechły były całe pomarańczowe i te zdechły

O przypomniało mi się że jedna z tych gurami to ciągle siedziała sama w jednyym miejscu ale pozostałe pływały. któregoś dnia zobaczyłem ją strasznię napuchniętom za chwile patrze i juz zdechla pływa ,ale tamte pozostałe normalnie pływały i zdechły jak gdyby nigdy nic po tym jak zdechła ta napuchnięta gurami mimo zdezynfekowania akwa ale i tak ta trzecia zdechła.
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP

« Odpowiedz #6 : Lipiec 17, 2004, 20:54:55 »

Ta napuchnięta prawdopodobnie miała posocznicę(choć nie koniecznie, bo może to byc objaw też innych chorób,lecz najbardziej prawdopodobna jest tu posocznica-choroba zakaźna i bardzo niebezpieczna dla rybek Sad ).
A te 3 które zdechły......hmmmm.....dziwna sprawa Sad  Może były zarażone ale objawy nie zdążyły się ujawnić... :roll: ?
Ryby, od razu po wpuszczeniu do akwarium są bardziej podatne na wszelkie choroby, ich organizmy są osłabione ze względu na stres, zmianę warunków itd. Więc co za tym idzie maja mniej siły żeby zmagać się z chorobą Sad To pewnie też miało jakiś wpływ na ich śmierć Sad

" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Lipiec 18, 2004, 15:12:00 »

a masz pokrywe na aqa

Pozdrawiam wszystkich :-)
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 21, 2004, 12:33:40 »

I jak tam rybki? Przetrwały? Zasól wodę (1 duża łyżka na 10L ale stopniowo) dla wzmocnienia.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
MANIEK
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Lipiec 21, 2004, 17:52:41 »

guraminy sa bardzo podatne na przeciagi atmosweryczne! mnie równiez zdechł z tej przyczyny! sa bardzo podatne na przeziebienia!!!

240- paletkarium:)
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Lipiec 21, 2004, 18:35:27 »

Wszystkie labirynty są podatne na przeziębienia. Dlatego pokrywa raczej jest konieczna.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: