Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ...niby glon niby nie...  (Przeczytany 2413 razy)
sys
Nowy
*

« : Czerwiec 09, 2004, 16:46:16 »

...mam kolegów których zaraziłem akwarystyką...czując się troche odpowiedzialny za ich aqwa muszę przedstawić problem na tym wspaniałym forum Cheesy
...sygnał o TYM czymś w akwarium dostałem od pierwszego kolegi ale jak się okazało ten problem istnieje również w pozostałych aqwach  :!: UWAGA!!! -OŚWIETLONYCH TAK ZWANYMI ŚWIETLÓWKAMI AKWARIOWYMI :!:  :roll:
...Coś porasta prawie wszystko w tych akwariach (oprócz miejsc zacienionych) i przypomina aksamit, powłoczke...kolor wchodzi prawie w buraczkowy/generalnie brunatny...
...sam nigdy nie urzywałem świetlówek aqwarystycznych(w moim aqwie ten problem nie istnieje)...wypracowałem pewnego rodzaju zamiennik świetlówkowy  :wink:   są to świetlówki o barwie światła typ-827...i są dwu a nawet trzy krotnie tańsze 18W/ok10zł...(zapewne są używane w większości marketów :wink: )
...ten sam problem pojawia się u wszystkich...dałem swoje świetlówki jednak w tym momencie to tylko pogorszyło sprawe...glony(albo Coś) zaczęły się jeszcze szybciej rozprzestrzeniać...
...powtarzam moje akwarim jest pozbawione tego typu problemu ale ja zawsze używałem tylko "swoich" świetlówek...
...akwaria nie są przerybione...normalne od 80 do 120l...
...co to jest i jak z tym "badziewiem" walczyć ? :?:  :?:  :?:

prawdziwa prędkość...200l
sys
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 10, 2004, 11:15:57 »

...może ktoś coś powiedzieć na ten temat... :?:  :?:  :?:

Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 10, 2004, 13:41:21 »

A czy są w tych akwariach glonojady ?? Na początku gdy zakładałem akwarium też akie coś zaczeło mi sie plenić,a le jak wpuściłem glonojady to były zachwycone bo okazało sie to ich papu Smiley

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
sys
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 10, 2004, 18:33:12 »

...w części są...w jednym dwa ogromne jak słonie :wink:
...ale aksamitny dywan powstaje we wszystkich :?
...a czy pomoże np.gruntowne czyszczenie aqwa... :?:

Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 10, 2004, 21:51:04 »

Hm, nie wiem co to jest, ale z tym czyszczeniem to niebardzo, akwaria są młode i pewnie daltego to coś sie w nich pojawia, akwarium po wyczyszceniu znowu bęzdie młode i równie mocno narażone na ponowny atak tego brunatnego nalotu. Poczekajmy, moze samo z niknie gdy akwarium zacznie panować równowaga biologiczna, a tymczasme usuwać ten nalot w miejscach gdzie jest to możliwe (ręcznie), płucząc i czyszcząc elementy poza akwarium.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: