...mam kolegów których zaraziłem akwarystyką...czując się troche odpowiedzialny za ich aqwa muszę przedstawić problem na tym wspaniałym forum
...sygnał o TYM czymś w akwarium dostałem od pierwszego kolegi ale jak się okazało ten problem istnieje również w pozostałych aqwach :!: UWAGA!!! -OŚWIETLONYCH TAK ZWANYMI ŚWIETLÓWKAMI AKWARIOWYMI :!: :roll:
...Coś porasta prawie wszystko w tych akwariach (oprócz miejsc zacienionych) i przypomina aksamit, powłoczke...kolor wchodzi prawie w buraczkowy/generalnie brunatny...
...sam nigdy nie urzywałem świetlówek aqwarystycznych(w moim aqwie ten problem nie istnieje)...wypracowałem pewnego rodzaju zamiennik świetlówkowy :wink: są to świetlówki o barwie światła typ-827...i są dwu a nawet trzy krotnie tańsze 18W/ok10zł...(zapewne są używane w większości marketów :wink: )
...ten sam problem pojawia się u wszystkich...dałem swoje świetlówki jednak w tym momencie to tylko pogorszyło sprawe...glony(albo Coś) zaczęły się jeszcze szybciej rozprzestrzeniać...
...powtarzam moje akwarim jest pozbawione tego typu problemu ale ja zawsze używałem tylko "swoich" świetlówek...
...akwaria nie są przerybione...normalne od 80 do 120l...
...co to jest i jak z tym "badziewiem" walczyć ? :?: :?: :?: