Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie krewetki???  (Przeczytany 1716 razy)
kertyz
Nowy
*

« : Czerwiec 25, 2008, 14:24:42 »

Witam serdecznie.
Mam pytanie poniewaz nigdy nie miałam krewetek i niewiele o nich wiem. Więc proszę o pomoc.
Byłam wczoraj w zoologu i sprzedawca doradził mi by do akwarium dać krewetki filtrujące typu amano.
Mają one za zadanie zmniejszenie ilości glonów, bo jak narazie wszystkie zabiegi jakie wykonywałam spełzły na niczym glony jak rosły tak rosną. Mam ich dość codziennie patrze na akwarium i widzę jak rosną z godziny na godzinę. Grin
Nie wiem tylko czy krewcie sobie poradza z czyms takim. I nie wiem czy mogą żyć razem z pielegnicą ramireza.?
Jak wiecie coś na ten temat to proszę podzielcie sie swoimi doświadczeniami.
DZIEKUJE
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 25, 2008, 14:57:40 »

doradził mi by do akwarium dać krewetki filtrujące typu amano.
Mają one za zadanie zmniejszenie ilości glonów, bo jak narazie wszystkie (...)
I nie wiem czy mogą żyć razem z pielegnicą ramireza.?
Albo coś pokręciłeś albo sprzedawca się nie zna ... albo krewetka filtrująca albo krewetka amano.
Sądząc po problemie z glonami to pewnie chodziło mu o krewetkę amano. Tak spokojnie mogą być z ramirezami (ja mam z boliwijskimi i jest ok) - to dość duża krewetka, także nic jej się nie stanie Smiley

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 25, 2008, 15:52:41 »

ciesze się że coraz więcej ludzi decyduje się na krewetki  Grin  ramirezy to raczej spokojne ryby a więc amano spokojnie można z nimi trzymać ale powiem ci okiem exsperta[od krewetek Cheesy] amano to nie jest maszynka do zjadania glonów amanki jedzą sporadyczne gatunki glonów i to w bardzo małych porcjach 1 cm glonów starcza jednej krewetce na cały dzień a więc jeśli masz plage glonów to kreweci nic ci nie dadzą   na pozbycie się plagi glonów proponuje dozować co2,zmniejszyć ilość nawozów i usuwać glony mechanicznie.
kertyz
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 25, 2008, 17:14:09 »

dziekuje za wszystkie informacje. na ten temat no wiecie pewnie pan w sklepie był tak samo zorientowany w temacie jak i ja tzn. zielony Cheesy Cheesy.
Dziekuje i napewno zastosuje sie do wszystkich rad bo co dwie głowy to nie jedna a w tym przypadku to głów mamy więcej.
Napewno niebawem zkupie, krewcie i zobaczymy co bedzie. Jak samiec ramirezy bedzie je gnębił to dam je do drugiego akwarium. Zobaczymy. papa
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: