Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytania co do ospy!!!  (Przeczytany 3187 razy)
Zajec20
Zainteresowany
**

« : Maj 30, 2004, 22:43:51 »

Czy konieczne jest podnoszenie temperatury o ok 2 stopnie obecnie mam 27 bo mam grzalke aqurela i z tym termostatempozniej mam problem zeby go dobrze  ustawic ponownie , mam ichtiosan czy jak doleje go do wody w aqua gdzie wczesniej stosowałem sere Aquatan do uzdatnienia to nic nie bedzie bo tam jest w instrukcji zeby nie mieszac z preparatami uwalniajacymi chlor, i ile ta kuracja powinna trwac tak jak w instrukcji tzn pierwsze wlanie pozniej dzien przerwy i drugie  czy np mozna jeszcze odpstep i tzreci raz??? Czy nie zaszkodzi to rybom i roslinom?Huh
Z groy wielkie dzieki za dopowiedzi bo pierwszy raz mam to gówienko i nie wiem jak z tym walczyc
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Maj 31, 2004, 09:35:15 »

Nie wiem jak to jest z tym środkiem sery jeśli zaiwera chlor to myślę że szybko się on  z akwa uwolni i po dwóch dniach można lać ichtiosan. Jak chcesz mieć jednak pewność to podmień wodę i wtedy dopiero lej.
Temp zależy od tego co trzymasz w akwa. Ja leczyłem rybki właśnie przy 27* większość ryb spoko wytrzyma 29*C ale jednak lepiej poczytac jakie mają preferencje konkretne gatunki. Pozdr.

112,25
Zajec20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 31, 2004, 21:29:20 »

Jeszcze jedno mam preparaat sery na ospe i tam jest ze dawka jest 6 kropli na 10 litrow mam 200 litrow zbiornik i jak odmierzylem to 120 kropel to wyszlo tego malo czy jak zwieksze dawke o jeszcze np 3/4 to nic sie nie stanie i czy np jak bede to podawal tak jak ichtiosan czyli dawka odestep dnia dawka to nic sie  nie staie bo tu jest ze po trzech dniach kuracje mozna powtorzyc ale moja ospa jest raczej zaawansowana a ten preparat bardzo szybko ginie w wodzie , co radzicie???
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 31, 2004, 21:37:19 »

Nie używam leków Sery, ale o ile mi wiadomo są to dość silne specyfiki. Na Twoim miejscu trzymałabym się instrukcji.

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 03, 2004, 20:19:01 »

przy leczeniu wszelakimi preparatami czy to będzie sera tetra czy zoolek czy homemade należy przede wszystkim odłączyć filtry.... to że lek ci "ginie" jest właśnie tym między innymi powodowane że prawdopodobnie masz pracujący system filtracyjny.... rośliny też swoje robią to dwa.... a trzy to z tego co ja się orientuję niektóre leki (te gotowe) są tak robione żeby nie zabiły małych ryb (np neonów) i takie właśnie dawki są podawane w przepisach... ja do leczenia tilapii mozambijskich używałem kiedyś 3 krotnej dawki leku na ospę i rybom nic nie było a miały dopiero po 15 cm..... wszystko jest kwestią tego jakie masz ryby
Zajec20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 03, 2004, 21:10:00 »

Odałaczyć filtr?? jezeli kuracja ma trwac ok 10 dni to jak taki długi okres czasu bez filtra
chyba nieeeeee  :wink: A dawka chyba jest ok bo widac ze z dnia na dzien jest lepiej i wszytskie moje karpie:) nie nazekaja
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 04, 2004, 21:31:40 »

fakt niedopowiedziałem.... odłączyć filtr na pierszy dzień kuracji a włączać po umyciu (ale nie wysterilizowaniu) czyli jak kuracja trwa 10 dni to filtr wyłącza się tyko pierwszego dnia..
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: