Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « czy z slimakami mozna trzymac kilku dniowy narybek
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy z slimakami mozna trzymac kilku dniowy narybek  (Przeczytany 2852 razy)
skoti
Stały użytkownik

« : Sierpień 29, 2006, 08:55:41 »

Witam wszystkich. okocila mi sie molinezja i nie wiem czy z tygodniowym narybkiem moge trzymac slimaka ampularie (czy jakos tak )
a oprocz tego moje slinaki maja pekniecia na skorupie. czy zwiekszenie twardosci wody nie zabije ni ryb.Z gory dziekuje
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 29, 2006, 09:11:46 »

Ja miałem i nic. Ampularii w ogołe nie obchadzą rybki.

skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 29, 2006, 14:31:41 »

a mam jescze jedno  pytanie wiem ze jak slimaki maja peknieta skorupe to maja niedobur wapnia czy moge podac mi wapno dle gryzoni nad powieszhnie wody sprzedawca twierdzi ze wapn to wapn.czy to prawda???
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #3 : Sierpień 30, 2006, 09:18:02 »

ja bym osobiscie nie ryzykowal...a to dla gryzoni to nie wapn tylko wapno !!!

8317910

szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 30, 2006, 10:38:04 »

Z tego co gdzieś czytałam, to ślimaki pobieraa wapń z wody. Więc pasowało by podnieśc twardzość. U mnie narybek i molek i gupików pływa w wodzie z two ok 15 i tww ok 12 i czuje sie calkiem nieźle i szybko rośnie. Myśle że jak się powoli zwiększało twardość to nic by się rybkom nie stało Smiley Oczywiście nie za bardzo podnieść Wink
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 30, 2006, 12:19:56 »

Z tego co gdzieś czytałam, to ślimaki pobieraa wapń z wody
Ano z czegoś muszą budować skorupę.
Ale w związku z tym nasunęło mi sie pytanie. Skoro ślimaki pobierają wapń z wody to czy nie jest to przy okazji naturalny sposób na obniżenie TWW oraz TWO. Czy po prostu to co pobierają jest tak niewielką cześcią że na tych parametrach tego nie widać ?

bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #6 : Sierpień 30, 2006, 15:28:16 »

moim zdaniem jest to wlasnieniezauwazalna ilosc Cheesy co do gupikow i molinezji to sa rybki ktore bardzo dobrze znosza duza twardosc wody, ale oczywiste jest to ze jej podnoszenie powinno byc przeprowadzone w sposob racjonalny i stopniowy Grin

8317910

skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 30, 2006, 20:20:33 »

to co mam podac temu slimakowi???skad ten wapn???a nie da sie jakimis domowymi sposobani im pomuc.wy jestescie obcykani w tym temacie.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 03, 2006, 17:02:19 »

Skoti możesz dodać pustą muszlą. Stłucz i wrzuć na dno. Można także niewielki wapień aby nie przesadzić ze zmianą parametrów wody. Można także kawałki korala - tłuczkę koralową.
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2006, 16:04:40 wysłane przez Sebastian » Zapisane
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #9 : Luty 03, 2008, 09:56:06 »

a czy można podać ślimakom taki wapń taki jak dla żółwi wodnych ??
bo jak miałem żółwia to wrzucałem do wody i sie rozpuszczał albo on go gryzł

akwa:
8L parapeciak
63L krewetkarium w trakcie zakładania
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: