piotrek19
Zainteresowany

|
 |
« : Styczeń 26, 2008, 10:16:25 » |
|
Witam! mój gupik (samica) i mieczyk (samica) mają dziwne białe plamy u gupika są na całym ciele a u mieczyka na wargach. gupik w ogóle nie posługuje się płetwami bocznymi tylko ma je uniesione do góry, posługuje się tylko płetwą ogonową, a zas mieczyk jest bardzo nieruchliwy i chowa się po katach.Czy jest to spowodowane przez glony? , czy mogą zdehnąć proszę o odp.
|
|
|
|
|
|
akwarium 60l -9 gupikówi -2 mieczyki (małe) -5 neonków innesa -1 zbroinik niebieski -bojownik syjamski -2 skalary(małe)
|
|
|
Rybcia:)
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 26, 2008, 10:34:21 » |
|
To raczej wygląda na ospę rybią  . Zacznij leczenie bo inaczej moga Ci zdechnąć a glonów też radziłam bym się pozbyć bo obnizają nacycenie tlenu w wodzie. Ospa rybia jest choroba bardzo zaraźliwą jesli masz inne ryby to zrób im kwarantanne i oddziel je od chorych ryb.
|
|
|
|
|
|
Moje akwarium-45l 6x Pawie oczko(4 samice, 2 samce) 1x Gurami dwuplamy(samiec odmiana niebieska) 1x Platka Mike Mouse(samica) 1x Kirysek spiżowy(samiec) 2x Węgorek ciernisty(para) 1x Zbrojnik niebieski 
|
|
|
piotrek19
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 26, 2008, 11:04:31 » |
|
tylko do czego mama je oddzielić nie mam drugiego akwarium
|
|
|
|
|
|
akwarium 60l -9 gupikówi -2 mieczyki (małe) -5 neonków innesa -1 zbroinik niebieski -bojownik syjamski -2 skalary(małe)
|
|
|
piotrek19
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 26, 2008, 11:05:36 » |
|
Czym to mogło być spowodowane?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 26, 2008, 14:32:36 » |
|
jest to spowodowane złymi warunkami! !!!!ąle to nie ospa, IMO pleśniawka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrek19
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 26, 2008, 14:50:52 » |
|
A ja myślę że to ospa rano padł mieczyk miał na wargach pełno białych kropek. drugi mieczyk ociera się owszystko co się do na samicy gupika jest dużo białych kropek a więc nie wiem czy to pleśniawka czy ospa?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 26, 2008, 14:54:56 » |
|
kropki to pojęcie ogulne... wcześniej pisałeś plamy nie kropki .... ospa to kropki wyglądają jak ziarenka soli... pleśniawka to raczej plamy ,z meszkiem często .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
merritt
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 26, 2008, 15:37:50 » |
|
też stawiam na ospę, to częsta choroba u początkujących. oddzielać ryb nie ma sensu bo bakterie są w wodzie a nie na rybach. powinieneś zastosować ichtiosan i podnieść temperaturę w akwarium. ale dokładne porady znajdziresz na pewno w dziale poświęconym chorobom.
|
|
|
|
|
|
64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
|
|
|
piotrek19
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 26, 2008, 16:17:21 » |
|
dokładnie nie wiem ale gupik ma te kropki aż w oczach i jest taka... sztywna <papa>w posniedziałek kupię ichtiosan podniosłem temp do 28*C
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adam1995
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 29, 2008, 12:38:05 » |
|
oj mnie to wygląda na ospę... będziesz musiał zainwestować w jakieś lekarstwo... ja jak miałem rok temu w akwarium to mi wszystkie neonki padły... kupiłem takie lekarstwo w żółtej butelce za 16 zł i mi po tygodniu zniknęło... wszystkim rybkom które to mają zrób kwarantanne w innym akwarium, nawet tym co mają choćby jedną plamke
napisze ci dokładnie nazwę tego preparatu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 29, 2008, 14:33:40 » |
|
wszystkim rybkom które to mają zrób kwarantanne w innym akwarium, nawet tym co mają choćby jedną plamke
napisze ci dokładnie nazwę tego preparatu.
kwarantanne w innym akwa  NIE -paso żyt ospy znajduje się w wodzie ,trzeba leczyć całą obsade w akwarium og ólnym! ale nie koniecznie ''super preparatem'' są bardziej naturalne metody które są skuteczne a pozwalają na ograniczenie zbędnej chemi w akwa.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2008, 14:55:48 wysłane przez Seboos »
|
|
|
|
|
|