Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Akwarium 650L -parę pytań do doświadczonych akwarystów
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 650L -parę pytań do doświadczonych akwarystów  (Przeczytany 1576 razy)
brightblade
Nowy
*

« : Grudzień 26, 2007, 04:30:48 »

Witam, chciałem sie zapytać posiadaczy zbiorników o przybliżonych rozmiarach o doświadczenia z pompami sumpowymi, akwarium ma wymiary 180x60x60, udało mi sie zakupić używany zbiornik wraz z szafką oraz zbiornikiem na sump(~100l) ale bez jakiegokolwiek sprzętu(mam tylko śrubunek) tak wiec przyszedł czas aby powoli wszystko skompletować, w sumpie pracowała wcześniej pompa or 2500, ale ja przeczytałem dużo dobrych opinii na temat pomp CO, póki co najbardziej odpowiada mi Grundfos UPS 25-40, zarówno pod względem zużycia energii jak i głośności, a raczej bezgłośności pracy, liczy sie także cena, jeśli ktoś ma inne propozycje rozwiązania napędu sumpa to proszę o rade, z góry dziękuje za rady, pozdrawiam !
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2008, 13:20:29 wysłane przez brightblade » Zapisane

gg: 3355880
650l - praca pełną parą
45l   - żałobniczki, neony
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 27, 2007, 00:00:11 »

Dobry wybór jeżeli chodzi o markę, sam mam w 600 litrach UPS 25 - 60, ale chodzi max na drugim biegu, trzeciego używam od wielkiego dzwonu.

brightblade
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2008, 13:25:21 »

Odnośnie pompy zdecydowałem sie jednak na tą która była wcześniej używana do filtracji, czyli Ocean Runner 2500. Akwarium zostało przejęte po koledze, wcześniej była to tanganika     http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=3457, teraz będą czarne wody, mam parę pytań odnośnie samej filtracji, wiem ze w złożu musi sie znajdować torf, a co z resztą ? ceramika, czy biokulki? jak Macie to rozwiązane w swoich akwariach ? pozdrawiam !

gg: 3355880
650l - praca pełną parą
45l   - żałobniczki, neony
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: