Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: robaki??  (Przeczytany 2543 razy)
amelka26
Nowy
*

« : Maj 27, 2004, 11:09:20 »

witam!!
dzis rano zobaczylam u moich małych pysi dziwne objawy, a mianowicie przezroczysta kupkę. Z tego co się orientuję, to są robaki (chyba). Jak im zapobiec? Słyszałam ze dobry na to jest metronidazol - troche wiecej niz 1 tabletka dziennie. Czy to pomaga?? Rybcie są małe, mają po jakieś 5-6 cm, u mnie są od soboty. Znacie może jakieś inne sposoby by pozbyć się robali??
W poprzednim akwarium na robaki stosowałam tabletki firmy SERA, ale niezbyt pomagały Sad
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 27, 2004, 12:01:15 »

Nie wiadomo jeszcze czy faktycznie masz nicienie lub wiciowce.
Na nicienie dobry jest levamisol 10% w dawce ok. 3ml na 100l.
Jak na razie mozesz zastosować sera costapur a pokarm przed podaniem moczyc przez 15 sekund.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Maj 27, 2004, 12:32:46 »

A czym karmiłaś przez ostatnie 24 godziny?

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
amelka26
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 27, 2004, 13:18:10 »

Karmię je  pokarmem roślinnym  Tropical Bio-vit w płatkach oraz pokarmem Tropical - pokarb witalizująco-wybarwiający dla wszystkich ryb ozdobnych (dostały to raz). Kiedy będzie wiadomo czy to wicienie, czy niciowce? Jakie są objawy tych chorób?
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 27, 2004, 13:44:11 »

Nicienie-brak apetytu, chudnięcie, nitkowate i śluzowate odchody.

Wiciowce-brak apetytu, chudnięcie, galaretowate odchody, spuchnięty brzuch, mogą wystąpić ubytki skóry (zwłaszcza na głowie z ropną substancją), wytrzeszcz oczu.

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: