herbatniczek
Zainteresowany

|
 |
« : Styczeń 20, 2008, 13:08:09 » |
|
Cześć,
Co myślicie o korzeniach naturalnych - czy wspierają one rozwój glonów? Czy ceramiczne, piaskowe też wyglądają tak ładnie pod wodą?
|
|
|
|
|
|
120x40x50 = 240L TetraEc 1200 wkład 2xEhvilav, 1xEhvilav+wata+gąbka, 1xgąbki+wata 4xT5 216W Sylvania/ Philips: Philips 840 4350 lm, 4000K Aquastar 2800lm, 10000K Luxline 860 4600lm, 6000K Grolux  , 8500K ??
|
|
|
|
sircula
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 20, 2008, 13:51:30 » |
|
Żaden ceramiczny korzeń nie zastąpi naturalnego.Dodatkowo naturalny korzeń torfowy ma właściwości lekko zakwaszające wodę co przekłada się także na zmniejszenie zagrożenia glonam...nie wprost, ale pomaga:) Pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 20, 2008, 13:52:07 » |
|
na pewno nie wspieraja rozwoju glonow, ale moga nawet delikatnie odnizac ich zdolnosci rozwojowe ze wzgledu na garbjniki zawarte w korzeniach. co do estetyki- nic nie ebdzie tak ladnie wygladac jak naturlany korzen- dla mnie to paskudztwo, wszelkie ozdoby zrobione z tworzyw sztucznych... EDIT: no i to samo 2 razy  ale przynamniej wzmacnia moc argumentow 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 20, 2008, 19:28:27 » |
|
Ceramiczne korzenie napewno są proste w użytkowaniu, nie ma z nimi raczej żadnych niepsodzianek ale...nic nie zastąpi naturalnego korzenia. Fakt że musi by bardzo dobrze spreparowany - jeśli potrafisz to możesz to zrobic sam to zrób to sam napewno wychodzi taniej lub też kupic od profesjonalisty - ofert jest wszedzie wiele. Ja mam 2 naturalne i jestem z nich naprawde zadowolony.
|
|
|
|
|
|
Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki Moje GG: 911966
|
|
|
|
CyFer
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 20, 2008, 19:35:28 » |
|
Ja polecam korzenie naturalne, nadają też wodzie ładny kolor 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 20, 2008, 19:47:15 » |
|
Korzenie w żaden sposób nie przyczyniają się do rozwoju glonów w wodzie,wprost przeciwnie.W niektórych biotopach są nawet niezbędne np;ciemne wody.Polecam wypóśćić się do lasu na spacer i poszukać coś samemu,tylko pamiętaj że tylko liściaste korzenie wchodzą w grę.Później to wypreparuj i wsadź do swojego akwarium-"satysfakcja gwarantowana" na pewno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hajtaler
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 20, 2008, 22:00:04 » |
|
z naturalnymi duzo zachodu jest ja kupilem niby specjalnie do akwariow przygotowany a jakis grzyb mi wyszedl dzisiaj, ale fakt jest jeden wygladaj bosko i rzaden plastik czy ceramika nie zastapi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 20, 2008, 23:15:46 » |
|
Należy to zeskrobać,korzeń wygotować(najlepiej z dodatkiem soli) opłukać sól i powinno być dobrze.A jak się powtórzy z tym nalotem to jeszcze raz tak jak opisałem wcześniej.Powodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hajtaler
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 22, 2008, 22:14:21 » |
|
wyrzucilem go strasznie smierdzal jak go wyciaglem gnil strasznie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 22, 2008, 22:37:09 » |
|
gotowanie, gotowaniem ale najwazniejsze jest zasolenie. no i odpowiednie przygotowanie przed- nie mozna byle jakiego korzenia z lasu wygotowac i wlozyc do baniaka- musi byc suchy ale nie spruchnialy, nie moze byc zarazony zadnym grzybem ani plesnia- gorna najmlodsza warstwe trzeba zdrapac... sol daje przede wszystkim efekt impregnacji  ja galezie moczylem dwa tygodnie w slonej wodzie (zeby tonely) i sa gites, bez gotowania- zadnych problemow.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|