Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « Ameryka Południowa - kąsaczowate i akary ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ameryka Południowa - kąsaczowate i akary ?  (Przeczytany 3485 razy)
aeon
Nowy
*

« : Grudzień 25, 2007, 16:36:14 »

Witam wszystkich.

Po kilku latach przerwy powracam do akwarystyki. Mam do dyspozycji 200 litrów i pomysł na akwarium z kąsaczowatymi. Moje pytanie dotyczy obsady i warunków, jakie muszę zapewnić rybom. Z góry przepraszam jesli są na forum podobne wątki, ale pomyślałem, że każdy "przypadek" należy rozpatrywać indywidualnie, a i Wasze wskazówki zwrócone bezpośrednio do mnie - czyli pytającego, mogą okazać się dla mnie bardziej wartościowe.

Więc do rzeczy.

Pewnie wiele osób mnie tu ukatrupi :-) , ale wbrew olbrzymiej popularności neonów innesa - ja nie chciałbym ich hodować.
Bardzo lubię za to zwinniki jarzeńce i zwinniki blehera.

Chciałbym, aby moja obsada składała się z:

jarzeńców
zwinników blehera
żałobniczek
służba sanitarna: kiryski

Czy taka obsada jest w porządku? Co można do niej dodać ( ująć ) ?
Jakie parametry wody należy zastosować, aby wszystkie te gatunki czuły się dobrze?
( chodzi mi o optymalne minimum, w ktorym te ryby mogłyby żyć )

Dodatkowo myślałem o towarzystwie jakichś spokojnych akar ( może akara z maroni? ).
Czy taka opcja jest dopuszczalna ?

Dziękuję i pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2007, 17:21:04 wysłane przez aeon » Zapisane
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 25, 2007, 17:19:26 »

Tak taka obsada jest dopuszczalna tylko akwa obsadź roślinami.Parametry jakie musisz zapewnić to PH-7  TWW-12 TWO-11.Co do akar to może wybierz coś z pielęgnicowatych np. Pielęgniczkę Żółtą lub Agasiza
Ps.Skoro nie chcesz Neonów Innesa to może Neon Czerwony,Simulans lub Czarny Wink

aeon
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 25, 2007, 21:09:52 »

wielkie dzięki ... tak, wolę neony czarne od innesek.
myślałem też o hokejówkach, ale nigdy nie miałem do nich szczęścia.
pozdrawiam  Cheesy
Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 19, 2008, 15:00:14 »

Witam,
Wtrącę się do tego wątku. Po pierwsze akary z maroni są pielęgnicami (i to chyba najspokojniejszymi)więc trudno o rybę bardziej pielęgnicowatą Cheesy. Problem z nimi jest taki, że nie tak łatwo dobierają się w pary. Po drugie parametry podane przez Błazenek są dalekie od optymalnych dla A. agasizi, ona preferuję wodę miękka i lekko kwaśną i raczej nie polecał bym jej na początek przygody z apisto. Co innego A. borelli w sam raz na początek. Natomiast jeśli chciał byś się dochować potomstwa pielęgniczek to musiał byś zupełnie zmienić obsadę towarzysząco - zależy na ci Ci zależy.
Pozdrawiam
aeon
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 19, 2008, 15:54:42 »

witam :-)

dziękuję za sugestie.
nie myślałem o rozmnażaniu pielęgnic, raczej zastanawiałem się nad umieszczeniem jakiegoś gatunku jako "uzupełnienia" dla zwinników :-)

( wiem, że zwykle działa się na odwrót )

obecnie rozważam pomiędzy borelką a akarą z maroni.

a co do parametrów wody - to jak na razie się z tym męczę :-) i nawet trudno mi uzyskać takie, o jakich pisał błazenek, więc to chyba jeszcze potrwa uch.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: