Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zielone glony  (Przeczytany 2658 razy)
losik01
Nowy
*

« : Listopad 27, 2007, 23:58:49 »

???co moge poprawic w swoim akwarium zeby przestaly rosnac mam akwarium od 1.5 roku waszystko bylo dobrze pare miesiecy temu zaczelo mi sie chrznic wszystko swiatlo wlaczam od 08.00 do 21.00 jedza rybki 2 x na dobe zmienilam dopiero co rosliny bo wiekszosc padla Sad temp wody 24 akwarium 90 litrow filtr FLUWAL 2+ .
Moze zarowka jest juz slaba czy filtr ma stare gabki pomozcie
 papa
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 28, 2007, 09:44:05 »

Dlaczego rośliny padły? Jakie były objawy? Nie mierzysz parametrów wody takich jak ph i wtardości? jakie to były rośliny i jakie masz podłoże? Jakie duże podmiany wody i jak często? Nawozisz czymś? Świetlówki oryginalne w pokrywie?

Jak rośliny sie rozrosną, glony powinny ustąpić.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
losik01
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 28, 2007, 18:20:48 »

musze sprawdzic ph wody zarowka jest od nowosci czy mozliwe ze stracila mopc po 1 1/2 roku ? przyznaje troche zaniedbalam ale zaczynam od nowa tylko teraz to 10 x trudniejsze niz na poczatku tylko niewiem od czego zaczac myslalam ze jak zmienie rosliny to sie srodowisko odbuduje ale sprawdze wode najwazniejsze to twardosc i ph ?
nie nawoze wody czy to wazne
nie wiem czemu rosliny padly wygladaja jakby gnily
lampa 60cm
Bacopa australis,Egeria densa (Moczarka argentyńska)
5neonki,labeo,2 gurami,1 glonojad ,2 kiryski,1 mieczyk,2 bocje,
losik01
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 28, 2007, 18:25:48 »

wiem ze najpierw szukamy a potem pytamy ale dla tak "hodowcy "rybek jak ja latwiej podac jak wyglada moje akwarium i ktos moze podac co zmienic i sprawdzic niz szukac w takiej ilosci informacji sama nie wiedzac czego czytalam sporo ale nie wiem co do czego dopasowac
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 28, 2007, 21:04:58 »

Ok. A jak często robisz podmianki wody i w jakich ilościach?

Kwestia z roślinami może być taka, ze rośliny wykorzystały już z wody większość składników odżywczych albo coś jest z wodą - to wyjdzie w testach. Najważniejsze dla Ciebie są: twardości - węglanowa i ogólna oraz ph. Testy nie są drogie. Na twardości z zooleka kosztują kilkanaście złotych, tak samo na ph więc zamkniesz się w 30 zł.
Świetlówki powinno się wymienić gdzieś po 1-1,5 roku więc na Ciebie już czas Smiley Polecałabym jakąś specjalną akwarystyczną Philipsa, Sylvanię, Narva albo Hagena. Można je kupić wysyłkowo przez internet np w www.aqva-light.pl (sklep jest sprawdzony więc nie ma się co bać). Na pewno ktoś Ci doradzi na forum jaką wybrać odpowiednią. Jeśli masz tylko jedną 18W świetlówkę na 90 l akwarium to jest bardzo mało a bacopa jest dość wymagająca więc to mogło być powodem, że zgniła. Jeśli chodzi o moczarkę to uwierz lub nie ale tak jak wszystkie rośliny mi w akwarium rosną bez problemu tak nie potrafię moczarki również utrzymać. Proponowałabym Ci zaopatrzyć się w jakieś kryptokoryny (zwartki), vallisnerie (nurzańce), ceratophyllum demersum (rogatka sztywnego), jakieś hygrophile (nadwódki) i jakieś jeszcze inne bakopy. To są jedne z mniej wymagających roślin i powinny się utrzymać. Możesz nam napisać jakie masz podłoże w akwarium? Jakiej żwirek jest granulacji i ile cm go jest?
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2007, 21:08:20 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

losik01
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 03, 2007, 10:12:51 »

woda byla zmieniana raz na 2 miesiace zostawiam 1/3 reszte wymieniam
zwir jest drobny na spodzie tak 1:1 z grubszym dowiem sie w sklepie jutro co to za zwir dzieki
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 03, 2007, 10:43:08 »

Bardziej korzystnie dla akwarium jest robić podmiany co tydzień, dwa tak 10-20% zwłaszcza przy karmieniu rybek 2x dziennie.

Ciężko tak coś wyrokować na odległość ale mam nadzieję, ze przy odpowiednich gatunkach roślin i po wymianie lampy sytuacja się poprawi.

Pozdrawiam,
Emi

losik01
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 26, 2007, 00:07:59 »

ph wody prawidlowe zmienilam wode i wyplukalam kamienie jest czysto zobacze jak dlugo
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2008, 15:00:56 »

Mówił dziad do obrazu...

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: