Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Termometr cyfrowy - dokładniejszy od szklanego ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Termometr cyfrowy - dokładniejszy od szklanego ?  (Przeczytany 2089 razy)
lisekx
Zainteresowany
**

GG 5974127

« : Styczeń 04, 2008, 21:23:19 »

Jestem w posiadaniu termometru cyfrowego i chciałbym sie dowiedzieć czy one są dokładniejsze od szklanych ?
Oba są zamontowane w akwarium w tym samym miejscu i różnica temperatur wynosi 3 stopnie (szklany + / cyfrowy -). Któremu wierzyć ?
Może ktoś z was posiada akurat ten model:

interesuje mnie liczba po przecinku, która u mnie cały czas wynosi zero, termometr mierzy tylko całe stopnie, wiec jaką funkcję spełnia ta liczba ?
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Styczeń 04, 2008, 21:36:44 »

ja IMHO zaufałabym szklanemu. cyfrowy niby powinien być dokładniejszy ale jednak może się dość łatwo zepsuć , zepsucie szklanego też jest oczywiście możliwe ale duuużo mniej prawdopodobne. możesz dokładnie się przyjżeć szklanemu czy nie ma przerwy w cieczy ,jak nie ma to powinien być OK.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2008, 21:39:04 wysłane przez ala » Zapisane

wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 04, 2008, 22:55:20 »

Dokładny termometr elektroniczny jest na pewno dokładniejszy od niedokładnego szklanego i na odwrót  Grin Dokładny termometr laboratoryjny szklany z certyfikatem, z rozdzielczością 0,1 C w zakresie -50 +150, kosztował w ubiegłym roku mojego pracodawcę prawie 200 zł. Więc widzisz teraz ile kosztuje sprzęt pomiarowy z prawdziwego zdarzenia. To, co jest na wyświetlaczu, to wcale nie oznacza, że to prawda. Pierwszy lepszy elektronik może sobie złożyć termometr z 8-cyfrowym wyświetlaczem od kalkulatora. Ale odczyt może być dokładny tylko do +/- 5 C , a co dopiero do 1/1000000 stopnia  Wink

Tańczący z rybkami
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #3 : Styczeń 04, 2008, 23:35:57 »

zastanawiam sie w ogole nad sensem posiadania termometru- jesli posiadasz dobrej jakosci grzalke z termostatem to jest on moim zdaniem zbedny. absolutnie zbedny. ale nie wierzylbym temu cacku za bardzo- jakbys mial kilka, powiedzmy 4 to daje sobie nurzance sciac,ze mialbys spore (0.4-1) roznice pomiaru.

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 05, 2008, 15:45:10 »

zastanawiam sie w ogole nad sensem posiadania termometru- jesli posiadasz dobrej jakosci grzalke z termostatem to jest on moim zdaniem zbedny. absolutnie zbedny.
Niech Ci w grzałce walnie termostat ale tak, że grzałka będzie grzać wodę cały czas... termometr nadal nie jest potrzebny? Wg mnie termometr zawsze się przydaje chociażby latem kiedy woda w akwarium potrafi nagrzewać się do 28-30 stopni a ty masz ryby które nie lubią lub nie tolerują tak wysokich temperatur. Jak dla mnie termometr jest tak samo ważny jak grzałka.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Styczeń 05, 2008, 15:50:22 »

dzięki termometrowi możesz też w porę zauważyc awarię termostatu.

adus12345
Stały użytkownik

mlody akwarysta :):):)

« Odpowiedz #6 : Styczeń 05, 2008, 16:12:18 »

witam

dzięki termometrowi możesz też w porę zauważyc awarię termostatu.

Zgadzam sie z ala w 100%.

[/quote] Niech Ci w grzałce walnie termostat ale tak, że grzałka będzie grzać wodę cały czas... termometr nadal nie jest potrzebny? Wg mnie termometr zawsze się przydaje chociażby latem kiedy woda w akwarium potrafi nagrzewać się do 28-30 stopni a ty masz ryby które nie lubią lub nie tolerują tak wysokich temperatur. Jak dla mnie termometr jest tak samo ważny jak grzałka.[/quote]

Mojemu wujkowi walnał termostat a uwazał tez ze nie potzreba mu termametra i przez ta rzałke zdechły mu 4 paletki.Bo termometra nie miał i nie mogł patrzec ile stopni ma woda ;( Cry

ja IMHO zaufałabym szklanemu. cyfrowy niby powinien być dokładniejszy ale jednak może się dość łatwo zepsuć , zepsucie szklanego też jest oczywiście możliwe ale duuużo mniej prawdopodobne. możesz dokładnie się przyjżeć szklanemu czy nie ma przerwy w cieczy ,jak nie ma to powinien być OK.

Pewnie ze tak ja mam szklany 2 lata i woogole nie narzekam

pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2008, 16:14:44 wysłane przez adus12345 » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: