Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « biała substancja (ala pleśń, galaretka)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: biała substancja (ala pleśń, galaretka)  (Przeczytany 6605 razy)
qwerty
Nowy
*

« : Luty 10, 2008, 19:46:19 »

Witam
Jestem osobą początkującą. Zakupiłem akwarium 30 litrów, filtr, napowietrzacz i termometr i oświetlenie z neonówki. Po napełnieniu zbiornika zasadziłem parę roślinek i po obejżeniu paru fotografii zalałem wrzątkiem i umieściłem 2 połowy kokosa. Żeby upiększyć moje akwarium zakupiłem także korzeń (wyjęty z akwarium w zoologicznym). Postanowiłem według zaleceń forumowiczów cierpliwie odczekać 2 tygodnie przed wpuszczeniem rybek. Minął tydzień i pojawił się mój pierwszy problem z moim nowym hobby. Mianowicie zauważyłem białą galaretowatą substancję (ala pleśń coś watowatego - ciężko określić) na jednej z połówek kokosa przy żwirku, niestety to nie koniec moich problemów bo watowatą pleśń także zauważyłem na korzeniu z zoologicznego. Zwracam się z prośbą drodzy forumowicze o wyjaśnienie przyczyny oraz pomoc w zlikwidowaniu tego problemu.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Luty 10, 2008, 19:48:31 »

dla pewności wywal wszystko co jest w tej pleśni

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 10, 2008, 19:52:39 »

dla pewności wywal wszystko co jest w tej pleśni
i do roztworu solnego z tym. Miałem coś podobnego - śnieżno białe dziadostwo na korzeniu. Gotowałem kilka godzin w wodzie z solą i teraz mam spokój.

qwerty
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 10, 2008, 20:18:08 »

Dziękuję za podpowiedzi, już kokos i korzeń bulgotają w garnku z roztworem solnym. pozdrawiam
qwerty
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2008, 22:10:31 »

ech to nie koniec mojego problemu. Po wyjęciu kokosa z korzeniem do gotowania na drugi dzień galaretowata pleśń pokryła jedną z trzech muszelek które posiadam. Obawiam się, że to cholerstwo chyba się przenosi i teraz boję się włożyć kokosa i korzeń żeby znowu nie stały się siedliskiem tego ustrojstwa.
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 11, 2008, 22:46:01 »

Nie ma co panikować . W większości nowo założonych baniaków pojawia się pleśń na drewnie. Wyjmij , wyczyść i włóż spowrotem. Miałem dawno temy też to samo, mało tego ta pleśń pokryła mi rure ssącą od filtra. Wyczyściłem, drewno, nawet nie gotowałem i wszystko było ok.
Pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
qwerty
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 12, 2008, 17:21:12 »

Po dzisiejszych obserwacjach zauważyłem także białe nitki przyklejone do roślinek, to chyba ta sama substancja tyle że nie tak skumulowana bo roślinka na której się osadziła jest na liniii prądu z napowietrzacza
ujaali
Nowy
*

kubeczkom z bojownikami też NIE

« Odpowiedz #7 : Luty 12, 2008, 18:27:27 »

1. Muszle zatwardzają wodę, pamiętaj o tym
2.To białe to mogą być glony, np krasnorosty. Często pojawiają sie w nowych baniakach.
3. Jak możesz daj fotkę.

jestem kobietą;)
http://www.bojownik.pl
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #8 : Luty 12, 2008, 19:11:44 »

Ja też miałem coś takiego ale jak wyjąłem kokos i zostawiłem go na noc w łazience, żeby coś z nim zrobić na drugi dzień (bo to późno było) to rano cała łazienka śmierdziała mieszanką chemii i pleśni od tego kokosa. Nie kupiłeś go przypatkiem w markecie? Bo może był czymś spryskany, żeby długo mógł leżeć.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: