Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Swiatlo w dziwnej 112tce  (Przeczytany 2513 razy)
piotrekf
Stały użytkownik

« : Listopad 26, 2007, 17:19:15 »

Witam wszystkich!!

Moje akwa 112 litrow jest dosc dziwne, a mianowicie jest 80 cm długie, 45 wysokie i 30 szerokie. Problem polega na tym ze nie pasują do niego pokrywy 80x35 gdzie są dwie swietlowki, jedna dla ryb a druga dla roslin. Chce sobie kupic nową pokrywe , tyle ze 80x30 bo taka tylko bedzie pasowac, a tam jest montowana tylko jedna swietlowka. I teraz pytanie: jaka najlepiej kupic swietlowke? Pytanie drugie: czy jest mozliwosc kupienia pokrywy 80x30 ale z dwoma swietlowkami? Dodam ze akwa jest ogolne, ryby mieszane. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2007, 17:23:46 wysłane przez piotrekf » Zapisane

Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 26, 2007, 18:55:47 »

A więc twoje akwa ma 108l Wink .IMHO w tym wypadku najlepiej będzie dołożyć jeszcze jedną świetlówkę (opis jak to zrobić jest na forum) lub wykonać samemu.Najlepszy sklep z oświetleniem to http://www.aqva-light.pl/ Ja bym proponował Sylvania Aquastar 25w i Sylvania Gro-Lux

piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 26, 2007, 19:43:51 »

Tyle ze ja musze wymienic całą pokrywe na nową, co wiąze sie z tym ze bede musial jakos z tego co blazenek radzi zamonotowac tą drugą swietlowke jakos  ponadprogramowo w tej pokrywie. Mam nadzieje ze dobrze zrozumialem? Cool A jesli nie, to prosze wiekszymi literami napisac zebym zrozumial Cheesy

Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 26, 2007, 19:57:04 »

TAK Grin DOBRZE ZROZUMIAŁEŚ W STANDARDOWEJ POKRYWIE JEST ZA MAŁO ŚWIETLÓWE TY BĘDZIESZ MUSIAŁ DOŁOŻYĆ JESZCZE JEDNĄ Wink

piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 26, 2007, 20:01:35 »

hehehe cudownie Grin te duze litery nie bylo na serio Cool wszystko juz wiem, tyle ze o montazu dodatkowej swietlowki nie mam pojecia, szczerze mowiac. Jakies rady? i w ogole jak sie za to zabrac?

Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 26, 2007, 20:12:04 »

Opcja "szukaj" się kłania Grin

piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 26, 2007, 20:15:51 »

hehe nie takiej rady sie spodziewalem, ale mimo wszystko dziekuje Cool

Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 27, 2007, 15:28:10 »

O to rada http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,11673.0.html

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 27, 2007, 19:27:05 »

Możesz także sam wykonać pokrywę z spienionego pcv, gdzie możesz sobie światła dać ile Ci się podoba. Postaram się wkleić opis krok po kroku w dziale Zrób to sam - może się przyda.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 27, 2007, 22:22:41 »

Emi ozłociłbym Cie gdybys wkleiła jakis watek np. jak do pokrywy 80x30 gdzie montowana jest jedna swietlowka, wstawic dodatkową swietlowke Wink ... step by step Cool to taka cichutka prosba Cheesy

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Listopad 27, 2007, 22:31:26 »

Niestety tak to nie mam ale wkleiłam jak zrobić obudowę 90x40 z trzema świetlówkami:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,12489.0.html

Jedyne zmiany jakie będą w Twoim wypadku to inny statecznik i odpowiednio mniejsze wymiary jakbyś chciał całą zrobić sam całą obudowę.

Jeśli jednak chcesz dokładać świetlówkę do istniejącej obudowy to polecam wątki:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,6860.0.html
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,6742.0.html
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2007, 22:33:58 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 03, 2007, 22:22:33 »

Witam!!

Mam tą pokrywe o ktorej mowilem 80x30 i do niej pasuja swietlowki 58cm, tyle ze te swietlowki ktore podal kolega blazenek, ich nie ma w rozmiarze 58. Chcialbym zapytac sie tych ktorzy juz wymieniali swietlowki w swojej pokrywie jak to jest, bo ogolnie to rozmiary są np 55 cm albo 60 cm i nie wiem ktore bedą pasowac do  mojej pokrywy. Jak to ogolnie jest mierzone i jak najlepiej dobrac taka swietlowke. Dodam ze chce zalozyc sylvania aqua star i gro lux. Pozdrawiam

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 10, 2007, 10:28:39 »

60 będą pasowały do tej pokrywy.

Pozdrawiam,
Emi

piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzień 16, 2007, 00:16:54 »

Dzieki za odpowiedz;) Jestem w trakcie wymiany... poza tym brak netu chwilowy. Zakupiłem juz sylvania gro lux, w niedlugim czasie przypływ gotowki i kupno czegos dla rybek i zeby rozjasniło, bo dosyc taki czerwono ciemną barwe ma to swiatło z gro lux'a. Pochwale sie jak skoncze. pozdrawiam Cool

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: