piotrekf
Stały użytkownik

|
 |
« : Listopad 26, 2007, 17:19:15 » |
|
Witam wszystkich!!
Moje akwa 112 litrow jest dosc dziwne, a mianowicie jest 80 cm długie, 45 wysokie i 30 szerokie. Problem polega na tym ze nie pasują do niego pokrywy 80x35 gdzie są dwie swietlowki, jedna dla ryb a druga dla roslin. Chce sobie kupic nową pokrywe , tyle ze 80x30 bo taka tylko bedzie pasowac, a tam jest montowana tylko jedna swietlowka. I teraz pytanie: jaka najlepiej kupic swietlowke? Pytanie drugie: czy jest mozliwosc kupienia pokrywy 80x30 ale z dwoma swietlowkami? Dodam ze akwa jest ogolne, ryby mieszane. Pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2007, 17:23:46 wysłane przez piotrekf »
|
|
|
|
|
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 26, 2007, 18:55:47 » |
|
A więc twoje akwa ma 108l  .IMHO w tym wypadku najlepiej będzie dołożyć jeszcze jedną świetlówkę (opis jak to zrobić jest na forum) lub wykonać samemu.Najlepszy sklep z oświetleniem to http://www.aqva-light.pl/ Ja bym proponował Sylvania Aquastar 25w i Sylvania Gro-Lux
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrekf
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 26, 2007, 19:43:51 » |
|
Tyle ze ja musze wymienic całą pokrywe na nową, co wiąze sie z tym ze bede musial jakos z tego co blazenek radzi zamonotowac tą drugą swietlowke jakos ponadprogramowo w tej pokrywie. Mam nadzieje ze dobrze zrozumialem?  A jesli nie, to prosze wiekszymi literami napisac zebym zrozumial 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 26, 2007, 19:57:04 » |
|
TAK  DOBRZE ZROZUMIAŁEŚ W STANDARDOWEJ POKRYWIE JEST ZA MAŁO ŚWIETLÓWE TY BĘDZIESZ MUSIAŁ DOŁOŻYĆ JESZCZE JEDNĄ 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrekf
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 26, 2007, 20:01:35 » |
|
hehehe cudownie  te duze litery nie bylo na serio  wszystko juz wiem, tyle ze o montazu dodatkowej swietlowki nie mam pojecia, szczerze mowiac. Jakies rady? i w ogole jak sie za to zabrac?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrekf
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 26, 2007, 20:15:51 » |
|
hehe nie takiej rady sie spodziewalem, ale mimo wszystko dziekuje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 27, 2007, 19:27:05 » |
|
Możesz także sam wykonać pokrywę z spienionego pcv, gdzie możesz sobie światła dać ile Ci się podoba. Postaram się wkleić opis krok po kroku w dziale Zrób to sam - może się przyda.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
piotrekf
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 27, 2007, 22:22:41 » |
|
Emi ozłociłbym Cie gdybys wkleiła jakis watek np. jak do pokrywy 80x30 gdzie montowana jest jedna swietlowka, wstawic dodatkową swietlowke  ... step by step  to taka cichutka prosba
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrekf
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 03, 2007, 22:22:33 » |
|
Witam!!
Mam tą pokrywe o ktorej mowilem 80x30 i do niej pasuja swietlowki 58cm, tyle ze te swietlowki ktore podal kolega blazenek, ich nie ma w rozmiarze 58. Chcialbym zapytac sie tych ktorzy juz wymieniali swietlowki w swojej pokrywie jak to jest, bo ogolnie to rozmiary są np 55 cm albo 60 cm i nie wiem ktore bedą pasowac do mojej pokrywy. Jak to ogolnie jest mierzone i jak najlepiej dobrac taka swietlowke. Dodam ze chce zalozyc sylvania aqua star i gro lux. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 10, 2007, 10:28:39 » |
|
60 będą pasowały do tej pokrywy.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
piotrekf
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 16, 2007, 00:16:54 » |
|
Dzieki za odpowiedz;) Jestem w trakcie wymiany... poza tym brak netu chwilowy. Zakupiłem juz sylvania gro lux, w niedlugim czasie przypływ gotowki i kupno czegos dla rybek i zeby rozjasniło, bo dosyc taki czerwono ciemną barwe ma to swiatło z gro lux'a. Pochwale sie jak skoncze. pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|