Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: bimbrownia czy butla?  (Przeczytany 2431 razy)
latarnik
Zainteresowany
**

« : Grudzień 14, 2007, 17:47:28 »

do akwarium 40 litrów lepsza jest bimbrownia czy butla - np. taka
http://www.um-um.pl/shop/product_info.php?cPath=22_278&products_id=2824?
A jeśli taka jak w linku  butla to jak ją zamontować? A może lepsze jest nawożenie nawozami bez CO2
(przy tak małym akwarium)? A jeśli nawóz to moglibyście mi jakiś poradzić - obojętnie jaki, żeby tylko nie szkodził rybkom (najlepiej jakiś rozpuszczający się w wodzie a nie pod korzenie (znalazłem na Allegro masę tych nawozów a nie wiem który jest najlepszy).
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 14, 2007, 17:50:55 »

Bimbrownia duzo lepsza od spreyu.
Niektore rosliny potrzebuja nawoz pod korzenie, inne do wody, wiec najlepiej kupic dwa rodzaje (albo i wiecej) + co2.
latarnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 14, 2007, 23:07:37 »

a dlaczego lepsza? Spray jest chyba wygodniejszy , czytałem też, że dość wydajny, więc dlaczego lepsza (nie obstaje za sprayem, wygoda mi tylko odpowiada ale chciałbym sie dowiedzieć po prostu dlaczego nie spray)?
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 14, 2007, 23:15:44 »

Mialem jakis czas wlasnie taki zestaw z butla niskocisnieniowa (sprej)

- prawie w ogole nie obniza ph - czyli skutecznosc znikoma
- dziala rozsadnie tylko jak obnizysz go blisko dna - wiec zajmuje kupe miejsca, tam gdzie da sie go znacznie lepiej zagospodarowac
- co jakis czas trzeba go wyjmowac, odwracac i przemywac, bo bez powodu przestaje dzialac (a by sie wydawalo, ze takie lopatologiczne rozwiazanie), wiec jak masz jakies dekoracje to znowu ten wielki dzwon musisz przeciskac.

Mialem oba rozwiazania i bimbrownia z kostka lipowa jest serio pod kazdym wzgledem lepsza.

Ale oczywiscie kazdy ma prawo do probowania ;]
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2007, 23:20:06 wysłane przez Tadeus » Zapisane
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Grudzień 14, 2007, 23:24:08 »

Taka butla IMHO nadaje sie do baniaków ponizej 20l,jak myslisz powaznie o akwarystyce, robisz akwa roslinne to zainwestuj w butle wysokocisnieniowa, jak nie to bimbrownia wystarczy Wink

latarnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 14, 2007, 23:51:32 »

A butla wysokociśnieniowa będzie lepsza od bimbrownii? A jeśli będzie lepsza to czy moglibyście mi dać przykładowy link do takiej butli (jak napisałem wolałbym wygode a czytałem że z bimbrownią są problemy -  z CO2 spray rezygnuje - przekonaliscie mnie)?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 15, 2007, 00:04:01 »

http://www.allegro.pl/item280908416_komplet_do_akwarystyki_butla_co2_pelna_i_reduktor.html

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: