Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Zanik czerwonego paska u neonka ?!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zanik czerwonego paska u neonka ?!  (Przeczytany 2855 razy)
Hania
Nowy
*

« : Kwiecień 23, 2004, 21:58:58 »

Najpierw te problemy z bojownikiem,a teraz widze,ze u neonka blednie czerwony pasek i ten neonek ma na sobie jakies biale kropki :( I na molinezji tez sa jakies biale kropki. Drugi neonek, glonojad, 2 platynki i 2 welonki sa "czyste" (na razie)... Juz teraz w ogole nie wiem co robic :(((( HELP !!!!!!
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 23, 2004, 22:46:08 »

Wygląda mi to na ospe, a na ospe Ichtiosan jest dobry.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Hania
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 24, 2004, 09:27:03 »

a jak czesc rybek jest zdrowa,a czesc chora tu musze te zdrowe przeniesc do inngo zbiornika jak bede podawac lekarstwo? czy tym zdrowym nic nie bedzie od lekarstwa? no i jak to sie dawkuje i jak dlugo?
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 24, 2004, 10:33:54 »

Ja zawsze wlewam lek to ogólnego akwa, bo to, że nie wszystkie rybki są chore, to nie znaczy, że wkrótce choroba ich nie dorwie :? Kulorzęsek ma to w sobie, że jego cysty opadają na dno, tam sobie leżą jakiś czas, a potem dopiero atakują rybkę. Więc lepiej wlać lek, bo będziesz miała pewność, że niszczysz wszystkie "zarazki".

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 24, 2004, 10:41:38 »

Dawkowanie powinno pisać na opakowaniu. A jak długo...hmmm.. jak już bedziesz widzieć, że rybcie są zdrowe. Ale nawet jak będziesz widzieć, że TWoje skarbki nie mają już kropek, lepiej wlać jeszcze jedną dawkę zapobiegawczo, na wszelki wypadek :wink:

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
Hania
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 24, 2004, 11:00:14 »

Hmmm na opakowaniu nie pisze-wiem tylko,ze przez jakies 3 dni. Ale 1 raz dziennie chyba wystarczy jak na 45 l akwarium ? Dzieki za pomoc :) !
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 24, 2004, 11:26:51 »

Warto przeczytać ten oto artykuł o kulorzęsku: http://www.pmp.p-net.pl/biologia/ospa_rybia.htm , dość spory Wink.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 24, 2004, 11:31:15 »

Jeśli stosujesz ichtiosan to wlewasz pierwszą dawkę na akwarium 45l około 4ml(nalepiej odmierzyć strzykawką) po trzech dniach zabieg powtarzasz stosując tą samą dawkę.Ja po kolejnych trzech dniach podmieniam wodę i jeszcze raz wlewam taką samą dawkę i ospa wyleczona Tongue Powodzenia w leczeniu.

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: