Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gurami  (Przeczytany 2417 razy)
Stariu
Nowy
*

« : Listopad 27, 2007, 15:40:07 »

Siema mam pytanie . Mam 2 pary gurami niebieskich ( samce ). tydzień temu dokupiłem samice . Problem tkwi w tym ze 1 z samców ciągle gania ta samice to znak ze coś z tego będzie Huh?

Akwarium 80 litrów ;]
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 27, 2007, 15:43:14 »

No może i tak ,sprawdź czy nie ma piany na powierzchni

Stariu
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 27, 2007, 16:30:04 »

No może i tak ,sprawdź czy nie ma piany na powierzchni

Wlasnie nie ma ;((

Akwarium 80 litrów ;]
Stariu
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 27, 2007, 20:42:37 »

A jak bym odsadził samca i samice do mniejszego akwarium to mogę sie liczyć z tym ze coś zajdzie czy będzie tak sami jak w tamtym akwarium Huh

Akwarium 80 litrów ;]
P.L
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 28, 2007, 16:43:55 »

Mialem tez taki problem z gurami samiec uwzial sie na wszystkie samice w akwarium pomyslalem ze rozsadze samice i samca w innym akwarium samica mi sie zaaklimatyzowala zaczela znowu jesc i pozniej wpuscilem samca i nawet mi zaczely sie rozmnazac musisz zrobic tak zeby samica sie zle nie czula i np jak smiec bedzie mial rozrodcze zamiary zacznie budowac gnizazdo w twoim glownym akwarium wtedy moze go przesadzic do akwarium mniej wiecej 60 l zbuduje drugie gniazdo bo jest pracowity i kiedy samica dojrzeje mozesz ja przesadzic do akwarium z samcem bo w innym wypadku samiec zabije samice.
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2007, 16:48:48 wysłane przez P.L » Zapisane
Stariu
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 28, 2007, 20:20:40 »

Mialem tez taki problem z gurami samiec uwzial sie na wszystkie samice w akwarium pomyslalem ze rozsadze samice i samca w innym akwarium samica mi sie zaaklimatyzowala zaczela znowu jesc i pozniej wpuscilem samca i nawet mi zaczely sie rozmnazac musisz zrobic tak zeby samica sie zle nie czula i np jak smiec bedzie mial rozrodcze zamiary zacznie budowac gnizazdo w twoim glownym akwarium wtedy moze go przesadzic do akwarium mniej wiecej 60 l zbuduje drugie gniazdo bo jest pracowity i kiedy samica dojrzeje mozesz ja przesadzic do akwarium z samcem bo w innym wypadku samiec zabije samice.

Wielkie dzieki a po ilu tygodniach czy tez dniach samiec buduje gniazdo ??

Akwarium 80 litrów ;]
P.L
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 29, 2007, 13:55:10 »

zalezy od humoru smca i tak co miesąc bedzie ci budowal gniazda
piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 29, 2007, 14:51:47 »

Z gurami to musisz uwazać, bo samce mogą zameczyc taką pojedynczą samice. Ja mam np 2 samice i samca, zeby bylo spokojnie i jest spokojnie, swietnie sobie razem egzystują Cool. No chyba ze bardzo cchcesz miec mlode no to juz twoja sprawa Wink

Stariu
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 29, 2007, 15:01:49 »

Z gurami to musisz uwazać, bo samce mogą zameczyc taką pojedynczą samice. Ja mam np 2 samice i samca, zeby bylo spokojnie i jest spokojnie, swietnie sobie razem egzystują Cool. No chyba ze bardzo cchcesz miec mlode no to juz twoja sprawa Wink

Mam w planach miec male ;]

P.s moja samica i samiec zmienily kolor na mocny niebieski zas 2 samiec ma normalny kolor. Co o tym myślicie Huh  Afro
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2007, 15:04:38 wysłane przez Stariu » Zapisane

Akwarium 80 litrów ;]
P.L
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Listopad 30, 2007, 15:24:27 »

jedne sie lepiej czuja a inne gorzej  Cheesy
cortez
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Grudzień 03, 2007, 19:51:18 »

Jeśli chcesz rozmnożyć gurami to musisz zwrócić uwagę, aby filtr nie powodował ruchu wody na powierzchni (będzie psuć gniazdo). Wskazane jest dodanie roślin pływających (jeśli jeszcze nie masz). Jeśli te warunki będą spełnione samiec powinien zacząć budować gniazdo. Niekiedy się zdarza, że samiec buduje gniazdo dopiero po tarle.
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Grudzień 03, 2007, 20:42:08 »

Zdarzaja się czasem samce które w ogóle nie budują gniazda tylko dokonują samego aktu zapłodnienia a ikrę często zbierają w jedną bryłę często w rogu akwarium i również doprowadzają do wylęgu larw.
karmel
Nowy
*

www.myspace.com/karmeljarzomb

« Odpowiedz #12 : Grudzień 03, 2007, 23:07:47 »

Witam szanownych forumowiczów i od razu przechodzę do tematu: z gurami bywa różnie - sam mam doświadczenie takie ze po przełożeniu pary do osobnego zbiornika zrobiły się strasznie płochliwe prawdopodobnie sytuacje stresową wywołały złe parametry wody lub brak roślinności , ale co ciekawe doszło do tarła z tym że ikra była porozrzucana na całej powierzchni tafli wody, nawet po tarle para była strasznie płochliwa, jak sie potem okazało ikra nie była zapłodniona. O czym to może świadczyć - ryby czuły sie bezpiecznie i przystąpiły do tarła (prawdopodobnie o zmroku lub w nocy - co tez jest dziwne) ale złe warunki w akwarium sprawiły ze tarło nie do końca im wyszło... to tak z autopsji mały wywód Wink - ale życzę powodzenia i proszę o info. gdy uda sie tarło...
pozdrawiam...

170l , 50l, 50l, 40l, 15l, 15l, 15l
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: