Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: MIECZYK LEŻY NA DNIE  (Przeczytany 9178 razy)
simpson
Nowy
*

« : Kwiecień 21, 2004, 19:45:28 »

Witam chyba wróce na forum po mojej dlugiej nieobecnosci. Ale nie w tym rzecz. Mam problem z moim jednym mieczykiem, wBsciwie to samica tylko zmieniBa si w samca (niewiem czemu, ten co jest drugi jest okej wszystkie rodza systematycznie Smiley) Od rana nie pBywa z innymi tylko le|y przy dnie, zdaje mi si ze szybciej porusza skrzelami, jak podplynie drugi samiec to podrywa sie i ploszy go. Niewiem o co chodzi taki zachowanie zdaza sie moje rybce po raz pierwszy, a troche rybek mialem. Jak ktos wie co to moze byc i co mu moze pomoc to prosze o szybka odpowiedz
. THX

75l - mieczyki molinezje zbrojniki
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 21, 2004, 20:27:17 »

Czasem się zdarza że mieczyki zmieniaja płeć i to właśnie samice zmnieniają się w samce. Najczęsciej jest tak u ryb starszych lub osłabionych chorobami lub złymi warunkami w akwa. Zmiana płci u tego gatunku jest możliwa i raczej normalna. Wraz z nia samica-samiec może stać się agresywna w stosunku do innych samców. Proponuje obserwować dalej zachowanie rybki i szukać inych anomalii by wykluczyć jakąś chorobę. Pozdr.

112,25
michał
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 22, 2004, 13:31:15 »

Tak tramal ma rację w akwarium mojego kolegi samiec przekształcił się w samicę

Błądzić to rzecz ludzka!?!
simpson
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 22, 2004, 19:31:32 »

Zauwazylem dzis ze lezy tylko czasami, a czasami plywa, jak karmie albo gdy razem z innymi bawi sie w ganianego Smiley. Mysle ze warunki w akwa mam dobre temp ok. 15C, ph w normie, inne rybki zachowuja sie normalnie.

simpson
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 22, 2004, 19:31:47 »

Zauwazylem dzis ze lezy tylko czasami, a czasami plywa, jak karmie albo gdy razem z innymi bawi sie w ganianego Smiley. Mysle ze warunki w akwa mam dobre temp ok. 25C, ph w normie, inne rybki zachowuja sie normalnie.

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 22, 2004, 19:37:22 »

jak przeczytałem ten pierwszy 15*C to mnie zamórowało na szczęście potem było sprostowanie Wink Może ta zmiana płci jest poprostu dla ryby męcząca zapewne hormony szaleja Wink Pozdr.

112,25
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: