Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: GRZAŁKI  (Przeczytany 1202 razy)
Yooleck
Nowy
*

« : Listopad 13, 2007, 17:22:40 »

W sklepie zoologicznym pewna Pani zaproponowała mi całozatapialną grzałkę "Atman" z termostatem. Moc: 100W, na opakowaniu dla zbiorników: 75-100L. Ustawiłem termostat na 24 stopnie i woda dość szybko uzyskała odpowiednia temperaturę. Po włączeniu oświetlnia (2x18W) temperatura (termometr przyklejony w połowie zbiornika) podniosła się o 1 stopień. Czy grzałka spełnia rzeczywiście warunki mojego akwarium?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 13, 2007, 18:14:07 »

Grrzałki mają tolerancję dokładności, jedne lepszą drugie gorszą, przykładowo grzałki Tertry, które miałem utrzymywały temp. z dokładnością do 0.5`C, Atman może mieć mniejszą, w instrukcji powinna być podana dokładność. Nie sugeruj się skalą, to tylko dla orientacji i nie zawsze będzie pokrywać się z rzeczywistością.

385 l - dyskowce
artpol
Świat jest piękny............ i groźny
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #2 : Listopad 13, 2007, 19:57:46 »

Oswietlenie+szczelna pokrywa ZAWSZE podnosza temperature wody................
Jak powiedzial moj przedmowca.... "skala na grzalce jest tylko w celu orientacji i zgrubnego ustawienia temperatury...."  Afro
Wymagany ZAWSZE jest porzadny termometr (najlepiej rteciowy - tani i dokladny)  Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: