Mam zamiar założyć akwarium po paru latach przerwy. Zbiornik miał by mieć tak około 300L. Ponieważ lubię i potrafię majsterkować, dlatego część potrzebnych rzeczy na pewno wykonam sam (na pewno szafkę i okap z oświetleniem)
Zastanawiam się też czy nie zbudować samodzielnie filtra zewnętrznego. Chcę nie tylko zaoszczędzić pieniądze, ale też mieć satysfakcję

Czy ktoś ma plany takiego urządzenia, albo jakieś wskazówki?
Pomysł jest jeszcze w początkowym stadium, ale miał by to być filtr zamknięty. Konstrukcja miała by się opierać na rurze PCV o przekroju 30cm. Woda wpada od góry, poniżej miały by się znajdować segmenty ułożone warstwowo (tak, żeby je można wyjmować od góry). Na bazie siatki, albo bardzo gęsto nawierconego tworzywa. Pod ostatnim segmentem przewód wypompowujący wodę. Pompa miałaby się znajdować tuż za filtrem. Dno przytwierdzone na stałe, a góra na zasadzie pokrywy. Oczywiście wszystko absolutnie szczelne. Na zewnątrz zainstalowane zawory pomagające przy czyszczeniu.
Jeśli do tej pory nie popełniłem poważniejszych błędów w moim projekcie to mam pytania:
- Jakiej pojemności powinny być poszczególne segmenty i ile ich zrobić?
- Jakiej mocy i wydajności pompę zainstalować i jaki powinien być przekrój węży(jaki jest jej orientacyjny koszt pompki)
- Jakich klejów używać do uszczelniania konstrukcji?
- Ostatnia sprawa to wkłady - co polecacie do poszczególnych segmentów (koszty materiałów).
Mam nadzieję, że nie porywam się z motyką na słońce

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.