Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: neonki i co do nich kupić  (Przeczytany 2878 razy)
Inka
Nowy
*

« : Kwiecień 25, 2004, 21:49:32 »

Mam 400 l. akwarium, zmieniam obsadę i zastanawiam się co dokupić do neonków. Zamierzam ich tam wpuścić conajmniej 200 szt. Słyszałam że można je trzymać z brzankami, ale nie wiem czy to dobry pomysł... Do tej pory trzymałam Severyny (15cm) ale były  :evil: be, bo wycięły mi w pień rośliny, więc teraz dla odmiany szukam czegoś małego i pięknęgo. DORADŹCIE !!!!  z góry dzięki

Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 25, 2004, 22:46:04 »

Z brzankami owszem można, ale te bardziej ruchliwe np Sumatrzańskie mogą je przypadkowo terroryzować i neonki będą sie chowały (poprostu boją sie tych goniących sie wariatów).
Ja poleciłbym ramirezy, śliczne rybki i do tego ten sam biotop, ewentualnie jeszcze kardynałki, bystrzyki, zwinniki Smiley.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 26, 2004, 14:31:38 »

z brzanek fajne są różowe choć większe od sumatr. Ja bardzo lubię odeskie i jeśli nie uda mi się znaleźć cejlońskich to właśnie na odeskie się zdecyduje Smiley Pozdr.

112,25
pynia
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 27, 2004, 13:27:43 »

Ja bym dała ze 3 pary ramirezek (może można więcej), może kilka Agassisa (nie wiem, czy się polubią z ramirezami) jak neony to koniecznie Innesa, czerwone i czarne (zielone trudno dostać i podobno trudne w utrzymaniu), stadko żałobniczek (fajnie kontrastują z neonkami), stadko bystrzyków czerwonych (jak żałobniczka tylko trochę mniejsza i czerwona), może bystrzyki Pereza, ozdobne, tetry cesarskie, wybór ogromny! Wszystko SA. Do tego oczywiście stadko z 15 kirysków różnej maści i oczywiście otoski, które są prześliczne!

pozdrawiam, Agnieszka
60l: para ramirezek, 16 neonów Innesa, 5 neonów czarnych, 3 kiryski pstre, 1 otosek.
Inka
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 30, 2004, 08:37:34 »

dzięki za rady!!! coś musze pomyśleć, w końcu mam do zagospodarowania 400 l.

GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 30, 2004, 09:20:18 »

Neony trzymam z Błyszczykami Parańskimi i Barwieńcami Czarnymi (Fantomami). Te pierwsze trzymają się powierzchni, te drugie są na dole. Szczególnie polecam Barwieńce. To małe ale piękne ryby.
Myślę, że Bystrzyki Czerwone również będą OK.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: