Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mech  (Przeczytany 1674 razy)
misiek13
Zainteresowany
**

« : Listopad 07, 2007, 16:03:33 »

jestem poczatkujacy ! czy mech moze sam z siebie wyrosnac na korzeniu?Jesli nie to jak juz bym kupil to czy czesto trzeba go przycinac i co grozi jesli sie tego nie bedzie robilo???

Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 07, 2007, 16:36:38 »

z korzenia mech ci nie wyrośnie jedynie możesz go przywiązać ale najpierw go musisz mieć. zależy jakie masz warunki w akwa jeśli dobre to mech będzie rósł szybko a wtedy wystarczy go rozrywać jeśli nie chcemy go za dużo, jak masz krewetki to one uwielbiają tam siedzieć. pozdrawiam

misiek13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 09, 2007, 17:11:37 »

slyszalem ze kosiarki sa wrogiem mchu a mam 1 czy zrobi duzy balagan oprocz nij neony kirysy i pretniki karl... czy zrobia syf bo juz raz dzieki mieczyka musialem zmieniac cala wode tak poobgryzaly rosliny dzieki za odp...

marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #3 : Listopad 09, 2007, 17:39:54 »

slyszalem ze kosiarki sa wrogiem mchu a mam 1 czy zrobi duzy balagan oprocz nij neony kirysy i pretniki karl... czy zrobia syf bo juz raz dzieki mieczyka musialem zmieniac cala wode tak poobgryzaly rosliny dzieki za odp...
pretniki karl....               dzieki za odp............  troche nie rozumiem ale moge sie domysłic         w kazdym badz razie nie zrobia syfu robią bałagan gdy sa raczej w grupie  i pisz normalnie Good !
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2007, 17:42:09 wysłane przez marnes » Zapisane

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
armand
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 09, 2007, 18:45:47 »

Witaj misiek,
rzeczywiscie, pisz spokojnie acz wyraznie, forum to nie czat  Wink
Co do mchu, to z mojego osobistego doswiadczenia wynika, ze aby ladnie rosl:
 -unikaj bardzo mocnego oswietlenia ( brazowieje i umiera) to fajna roslinka do akwa ze standardowym oswietleniem
-podcinaj co jakies dwa tygodnie, wtedy pusci wiele nowych galazek, stanie sie gesciutki i taki "dywanikowy"
bez podcinania galazki mu sie wydluza i nie bedzie chcial rosnac na boki.Zrobi ci sie cos na ksztalt mchowego 'afro' co tez w sumie nie wyglada zle  Wink
Co do kosiarek, to nie wiem czy az tak niszcza mchy. Ja mialam jedne i drugie i nie zwracaly na siebie wiekszej uwagi Tongue
Pozdrawiam i zycze sukcesow na nowej drodze zycia z akwarium Cheesy
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Listopad 09, 2007, 19:00:14 »

kosiarka to ryba stadna absolutne minimum to 4 sztuki.

To jest temat na temat mchu więc podaruj sobie takie uwagi.
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2007, 23:36:59 wysłane przez Emi » Zapisane

Astronotus ocellatus i drobnica.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 09, 2007, 23:39:18 »

Kosiarki są "wrogiem" mchów bo je po prostu obgryzają. No chyba, ze je będziesz dokarmiał lecz wtedy ich pożyteczność w walce z glonem bardzo maleje.

Poczytaj tu:

http://www.wszim-sochaczew.edu.pl/mchy/forum_posts.asp?TID=178&PN=1

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: