Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Ramirezy...,,ciekawe,, zachowanie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ramirezy...,,ciekawe,, zachowanie  (Przeczytany 2151 razy)
Kulka
Stały użytkownik

« : Listopad 06, 2007, 20:07:42 »

Słuchajcie tydzień temu ramirezy złorzyły mi ikre i dałam ikre do mniejszego akwa z ramirezami a te tak jak by to nie ich ...zjadły ją...no to dałam je do ogólnego...a tu patrze a one mi doły teraz kopią(na larwy?) do ogólnego dałam je tydzień temu...czy może im sie coś popyrtało?A może znów jest ikra...?to była pierwsza ikra tej pary...samiec zachowuje sie agresywnie...albo dopiero szykują miejsce na ikre?Samiec dawał samicy tak jak by znaki godowe...cały się trząsł gdzieś 2 dni temu...
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2007, 09:19:16 wysłane przez Emi » Zapisane
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 06, 2007, 21:10:46 »

No u ramirez pierwsze tarło niestety podobnie jak u skalarów tak się kończy  Undecided .Tu masz coś o rozmnażaniu mam nadzieję ,że ci pomoże  http://www.apisto.pl/gallade_ramirezy.php
PS
    Jakie masz parametry wody?Pytam bo sam chciałbym żeby moje się rozmnożyły  Grin

Kulka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 06, 2007, 21:48:50 »

heh...  Smiley kupiłam test ph ale wogóle go nie używam...no ale sprawdze...więc 7ph... i to wszystko...lecz z tego co wiem to bardzo dużą role odgrywa dla nich takie parametry wody w jakich były chowane...  Wink
damianos
rudeboy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 07, 2007, 23:46:03 »

z doswiadczenia wiem ze niekoniecznie musza miec idealne parametry, zazwyczaj udaje sie dopiero 3-4 tarlo, jak juz chcesz wyjac ikre zlozona w ogolnym to nie dokladaj do niej rodzicow tylko probuj chowac samą bo w sytuacji stresu czy zagrozenia ramirezki zjadaja wlasna ikre, a czyms takim napewno bylo przesiedlenie do innego akwa.
Kulka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 08, 2007, 07:35:28 »

No teraz już wiem że bez rodziców mam prznosić...  Undecided no ale cóż człowiek uczy sie na błędach...  Roll Eyes  Grin
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 08, 2007, 07:56:55 »

nie dokladaj do niej rodzicow tylko probuj chowac samą bo w sytuacji stresu czy zagrozenia ramirezki zjadaja wlasna ikre, a czyms takim napewno bylo przesiedlenie do innego akwa.

IMHO uważam, iż powinno się przełożyć ikrę razem z parką. Co prawda ikra może zostać kilka razy zjedzona, ale to dlatego, że ramirezki które kupujemy w 95% nie mają instynktu macierzyńskiego, gdyż pochodzą ze "sztucznych" hodowli. Zostawiając ikrę rodzicom, uczymy je tego. Poza tym potomstwu zostanie właśnie przekazany instynkt macierzyński. Właśnie przez odławianie ikry to się zatraca. Innym sposobem jest przełożenie parki przed samym tarłem do odobnego akwarium (po zachowaniu będzie się można zapewne zorientować, jak i po "regularności" tarła). Można również spróbować zabrać część ikry, a część jednak im zostawić - co może być dobrym sposobem na odchowanie młodych jak i na nauczenie naszych ryb opieki nad ikrą i potomstwem.
Oczywiście, zgadzam się, iż zjedzenie ikry może być również spowodowane stresem.

Kulka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 08, 2007, 16:44:06 »

dzięki wam za rady...  Cheesy heh...przynajmniej nie bede przyczyną zatracania się instynktu ,,macierzyńskiego,, Cheesy 
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: