Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ramireza  (Przeczytany 4916 razy)
akwamaniaczka
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Lipiec 25, 2007, 15:41:14 »

Może i tak...Mój znajomy miał chyba o ile dobrze pamiętam 8 w 200 l ...Znakomite warunki...Jest akwa maniakiem ...wszystko robi jak najstaranniej i z wielka cierpliwościa...A ryby i tak mu padły po roku...Nie wszystkie (tylko 3) ale okreslił mi je jako OKAZ chorowitości...
sama nie wiem bo nie miałam więc pewnie masz racje jesli juz się z nimi zapoznałaś

Marzeniem są pielęgnicowate...
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Lipiec 26, 2007, 10:29:16 »

Tak, mam je nawet w akwarium i wiem, ze jeśli nie mają idealnych dla siebie warunków oraz źle się je karmi - chorują.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Lipiec 26, 2007, 11:13:04 »

Mój znajomy miał chyba o ile dobrze pamiętam 8 w 200 l ...

Mi się wydaje, że toroche ich za dużo na 200 litrów i dlatego 3 "padły". Ale nie jestem pewien. 
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #18 : Lipiec 26, 2007, 19:48:17 »

jest temat ramirezki to cosik napisze o rozmnazaniu
A wiec nie mialem na celu rozmnozyc ramirez ale one same pojdely taka decyzje w zbiorniku ogolnym
PARAMETRY WODY
temperatura 26-28 ze wzgledu na upal
ph 6,8 6,5
kh 2
gh 4-5
gesta roslinnosc mam obsadzony caly tyl i boki az do przedniej szyby moczarka i Limnophila posadzona co 0,5 cm
od pewnego czasu samiec adorowal samice  (samica czerowny brzuszek ) az do momentu jak samica wykopala sobie dolek w gestwinie roslin podloze fitusa drobiste brazowe
i zlozyla ikre samiec zaplodnij  i sie opiekowaly ikra przez kilka dni mysle ze okolo 4-5
po wykluciu mlode trzymaly sie w duzym stadku
no ale jak to w zyciu bywa neonki innesa sobie je zjadly
teraz obserwuje ze druga para ramirezek robi dokladnie to samo
akwamaniaczka
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Lipiec 28, 2007, 07:59:08 »

Raczej nie za dużo...Bo one dorastąja do 6-7 cm:/...Przynajmniej mi wydaje się ze nie za duzo ...

Marzeniem są pielęgnicowate...
Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Listopad 01, 2007, 21:04:30 »

Witam

No to u mnie podobnie w zbiorniku ogólnym para złożyła ikrę na liściu microsorium - bronią jej strasznie  Grin miedziki mają przerąbane ale nie wiem czy w nocy krewetki nie wyjedzą ikry.
Jak myślicie wyciąć liść i przenieść do małego akwa razem z rodzicami czy niech się dzieje a później przygotować zbiornik i przenieś parę do niego na następne tarło ?

Turysta jak było u Ciebie z drugą parą ? Odchowałeś coś?

pozdr.Torro

P.S.-jest foto  Grin
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2007, 22:21:10 wysłane przez Torro » Zapisane
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Listopad 02, 2007, 11:03:39 »

Torro z tym przenoszeniem liścia z ikrą do innego zbiornika - kiedyś jak miałem Ramirezy tak zrobiłem. Przeniosłem razem z rodzicami i po kilku godzinach ikry nie było. Rodzice zjedli.
Kiedy pojawiła się w ogólnym druga ikra zostawiłem ją w spokoju. Wykluło się ileś tam młodych tyle że pierwszy tydzień przezyło 5-6 sztuk. Potem i one gdzieś mi zniknęły - albo zostały zjedzone albo padły (stawiam na to drugie bo krótko potem Ramirezy zaczęły chorować).

georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!

« Odpowiedz #22 : Listopad 02, 2007, 12:05:58 »

Dwa pytania odnośnie ramirezek (mam je w planach):

- Czy one lubia kopać w dnie czy raczej plywaja sobie spokojnie chowając sie w kryjówkach ?

- Widziałem na fotkach pieknie wybarwione okazy. Jednak te w sklepach wygladaja dosc blado. Czy to kwestia rózych odmian Ramirezy czy raczej kwestia odpowiedniego oswietlenia i dobrych warunków bytowych?
Okrass
Zainteresowany
**

FotograF / StarY WilK MorskI =)

« Odpowiedz #23 : Listopad 02, 2007, 12:20:24 »

- Widziałem na fotkach pieknie wybarwione okazy. Jednak te w sklepach wygladaja dosc blado. Czy to kwestia rózych odmian Ramirezy czy raczej kwestia odpowiedniego oswietlenia i dobrych warunków bytowych?

No na fotkach sa super i takie tez bedziesz mial w akwa jesli beda odpowiednie warunki i oswietlenie... u mnie w sklepie tez sa bladziutkie...  Angry

AQWA 51l
7 x Neon Innesa (Paracheirodon innesi)
Kirys Spiżowy (Corydoras aeneus)
2 x Zbrojnik Niebieski (Ancistrus multispinis)
2 x Barwniak Czerwonobrzuchy (Pelvicachromis pulcher)
3 x Krewetki Amano
Krewetka Filtrująca
Świderki
=)
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Listopad 02, 2007, 13:05:16 »

- Czy one lubia kopać w dnie czy raczej plywaja sobie spokojnie chowając sie w kryjówkach ?

Nie kopią. To rybka spokojna nie niszcząca i nie wykopująca roślin.

Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Listopad 02, 2007, 13:39:09 »

Witam

Po ikrze zostały tylko zdjęcia - natomiast parka pływa sobie razem.

U mnie nie kopią ponieważ jest warstwa grubego żwirku, ale miejscami wychodzi trochę drobnego piasku i tam lubią sobie pogrzebać  Cheesy- jednak kopaniem bym tego nie nazwał. (w artykule o pielęgniczkach pisze że przed tarłem lubią sobie kopać dołki - o ile podłoże jest piaszczyste) ale nie wykopują i nie niszczą roślin Good !

W sklepach to chyba żadna ryba nie wygląda tak jak powinna.
Co do pielęgniczki Ramireza odmiana z odłowu nie jest tak barwna jak hodowlana.
Ponadto odpowiednie oświetlenie też ma wpływ na ubarwienie - moje najlepiej wyglądają jak robię porządki i akwa jest tylko oświetlone kompaktem 21W/ok. 4000K

pozdr.Torro

P.S.-artykuł o Ramirezach "nasze akwarium" marzec 2007
georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!

« Odpowiedz #26 : Listopad 02, 2007, 14:06:10 »

Mam dosc lekkie podłoże (Aqua Soil Amazonia) i boje sie ze bedzie fruwało. Nie wiem jak bedzie "wspolpracowalo" z kiryskami.
Roslinki na razie tez trzymaja sie jako tako ale mysle ze za jakies 3tyg ukorzenia sie na tyle ze nie beda wyplywaly.
Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Listopad 02, 2007, 14:13:59 »

nie miałem tego podłoża więc nie pomogę - ale kiryski chyba bardziej będą pracowały nad nim niż Ramirezy. Good !

pozdr.Torro
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Listopad 02, 2007, 15:08:23 »

Zwłaszcza w czasie obiadku.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: